od Altmann » Str Jún 11, 2014 2:22 pm
Ona žádná diskuze není jalová či zbytečná. Hovořil jsem s p.Považanem a naše společné přání bylo rozvinout diskuzi. Osobně jsem předpokládal, že toto vyznamenání bude Slovenskou sekcí našich kolegů rozebráno. Osobně jsem vše konzultoval s mým kolegou a přítelem Ing. Alexem Klabnikem a jednoznačný posudek zde asi nikdo nečekejte. Je nutno si uvědomit i to, že po roce 1945 dochází k ražbě slovenských vyznamenání v Německu a to pro potřebu veteránů, německých vojáků, kteří tyto dekorace mohli (ze zákona) nosit. Tyto ražby jsou velmi dobře udělané a dnes s je většinou považujeme za originály. Týká se to jak nejvyšších stupňů tak i prostých medailí. Další ražby známe od Slováků žijících v Kanadě. Pochopitelně, že nehovořím o obyčejných novoražbách a kopiích, které se dnes objevují a jsou zastoupeny např. na eMedals. To, že na některých dekoracích najdete i starý československý punc není nic výjimečné, toto bych nepovažoval za důkaz falšování. Konec konců i první výkonnostní odznaky slovenští vojáci obdrželi ze skladů bývalé armády ČSR a takto označené je i používali v poli. Mnozí si toho lvíčka upravili, mnozí jej naopak hrdě nosili. Známe např,. i úpravu odznaku pro řidiče tanků bývalé čs. armády. Je mi to docela líto, že na specializovaných slovenských stránkách je taková diskuze k jednomu z nejkrásnějších slovenských řádů.