Slovenské vyznamenání a odznaky 1938-1945
Tato práce pana Dr. Martina Karáska je knihou na kterou jsem já čekal s netrpělivostí a jednoznačně mohu říci, že i když prací na toto téma je nám všem známo větší množství, zde jednoznačně můžeme hovořit o kvalitní nejen faleristické literatuře.
Našemu příteli se totiž podařilo napsat knihu, která není zatížena balastem ideologie,ale popisuje události objektivně tak jak života (nebo snad politická doba) dovolila. Na rozdíl od mnohých nezačíná svoji práci rokem 1938 tak jako většina historiků, ale nejprve nás seznámí s historii Slovenska od nejstarší doby. Pozitivní je,že Československo se zde objevuje jako společný stát Slováků, Moravanů i Čechů a krátká zmínka o společném období, které se projevilo i v oblasti faleristiky mně osobně potěšilo. Co osobně hodnotím, co pro nás v tak zvaném Česku je jistě zajímavé, je větší množství dobových fotografii doplněné vysvětlivkami, dodatky a opět, mnohé je i pro zkušenější faleristy celkem nová oblast.
Vlastní oblast zpracování řádů, vyznamenání a odznaků je bezchybné a zde já osobně mohu rád chválit. Pan Dr.Karásek prokázal, že je nejen zkušený falerista, ale i historik, který má znalosti o které se rád podělí. Málokterý slovenský falerista dokáže pozitivně zmínit i období Slovenského národního povstání a bez zbytečné ideologie nás seznámit s fakty.
Závěrem nebudu popisovat kdo a jak knihu vydal, ale tato kniha by měla být vítanou literaturou i v Česku, neb mnohé objasňuje a vysvětluje.
Pana Martina Karáska znají čtenáři časopisu Signum z jeho článků věnovaných II. národnímu odboji a jako člen Slovenské faleristické společnosti navázal na tradici starších slovenských faleristů a sběratelů, ke kterým jsem jako mladý začínající sběratel měl a stále chovám úctu.