Rad Slovenského kríža, vojenská medaila, Slovensky stat

Rad Slovenského kríža, vojenská medaila, Slovensky stat

Poslaťod Adik22 » Pia Jan 11, 2013 1:52 pm

L24146-D1[1].jpg
L24146-D1[1].jpg (138.17 KiB) Zobrazené 8357 krát
L24146-D1[1].jpg
L24146-D1[1].jpg (138.17 KiB) Zobrazené 8357 krát
Drahi kolegovia. Obraciam sa na vas s prosbou o pomoc, s jednou medajlou Slovenskeho statu. Podarilo sa mi kupit z UK jednu medajlu, ktora ma tam zaujala a nedala mi par dni spavat. Nenasiel som ju v knihe od pana Marcinka, podarilo sa mi ju identifikovat az zo stranok valka.cz , kde je popisana. Prikladam odkaz na link-

http://forum.valka.cz/viewtopic.php/tit ... 40/t/55789

Poslal som zhruba pred tyzdnom fotografie par ludom, z odboru falateristiky a cakal na ich reakcie. Zhruba 50% ludi mi napisalo, ze sa jedna o fake. Ale nikto mi nepovedal jednoznacne preco. Na tuto moju otazku mi bolo povedane iba to, ze su to tak vzacne medajle, ze som ju proste nemohol kupit ako original a basta. S takouto odpovedou sa nemozem uspokojit. Osobne si myslim, ze medajla je original, ale na 100% to neviem dokazat, vzhladom k tomu, ze informacii o nej je zufale malo. Zahranicni zberatelia (nebudem uvadzat mena) mi boli ochotni hned ponuknut moznost odkupenia medajle. Na SFS som sa zaregistroval z dovodu, ze viem, ze sa tu zdrzuje ozaj falateristicka spicka na SK, a dufam, ze sa konecne dopatram k nejakej odpovedi podlozenej nejakym dokazom, literaturou, alebo niecim hodnotnym, nie len tvrdenim, ide o fake, lebo to nemam ja v zbierke 20 rokov. Uvitam kazdy nazor.
No spet k medajle. Na valka.cz, je odfotena s inym zavesom na stuhu, co som si vedomy. Ak by to bol fake, a niekto by sa obtazoval vyrabat tak kvalitny fake, podla mna, by mu zaves na stuhu robil asi najmensi problem a mal by ozaj dokonaly fake. To je cisto moj nazor (laicky). Prikladam aj par fotografii medajle. Uvitam akukolvek radu. Dakujem, s pozdravom, Adrian

P.S. odcitujem este zakladne veci o medajle z valka .cz- (stretol som sa totiz uz aj s nazorom, ze taka medajla proste neexistuje)

Rad Slovenského kríža:
Rad bol založený na uctievanie pamiatky Andreja HLINKU. Udeľoval sa slovenským ale aj cudzím štátnym príslušníkom za zásluhy o Slovenskú republiku.

Vojenským osobám sa rad udeľoval s mečmi.

Rad bol založený zákonom číslo 155 z roku 1940 Sl. Zákonom číslo 25 z roku 1942 Sl bol rad rozšírený o piatu triedu (Rytiersky kríž) a prvá trieda sa začala udeľovať aj s reťazou.

- Reťaz radu,
- 1.trieda, Veľkokríž (rád sa skladá: KRÍŽ, HVIZDA, REŤAZ),
- 2.trieda Veľkodôstojnícky kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA, HVIZDA),
- 3.trieda Veliteľský kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA),
- 4.trieda Dôstojnícky kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA),
- 5.trieda Rytierska kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA),
Prílohy
IMGP2730.JPG
IMGP2730.JPG (144.4 KiB) Zobrazené 8357 krát
L24146[1].jpg
L24146[1].jpg (139.96 KiB) Zobrazené 8357 krát
Adik22

zameranie / specialization: Slovenska republika 39-45

Re: Rad Slovenského kríža, vojenská medaila, Slovensky stat

Poslaťod Adik22 » Pia Jan 11, 2013 2:00 pm

Pre ludi ktory ma chcu kontaktovat sukromne alebo nie su clenmi SFS prikladam moj email-
ado.loch@zoznam.sk
Adik22

Poslaťod sefit » Pia Jan 11, 2013 2:54 pm

nie som odborník na faleristiku Slovenskeho statu 1939-1945, ale osobne som videl zbierku v SR ktora obsahuje kompletne cely Rad Slovenskeho kriza, vratane velkokriza s hviezdou. Cast dokonca v etujach. Samozrejme cena je astronomicka. V kazdom pripade argument, ze "je to tak vzacne a neda sa to zohnat a basta" neobstoji. Zohnat sa da prakticky vsetko, niekedy k tomu treba len dlhe roky cakat a samozrejme byt pripraveny platit.

Spat k Vasej medaile. Kazda medaila (su aj vynimky, ale tato to nie je) su razene. Najcastejsou metodou falzifikácie je odlievanie. Odlievana medaila na rozdiel od tej razenej ma porovity povrch (ktory vsak moze byt upraveny hladenim, najcastejsie achatovym prachom), ovela nizsia detailnost, nerovnosti na povrchu a okrajova hrana s mnozstvom drobynch vytlkov. K tomu prichadzaju dalsie faktory ako iny zaves, nova stuha atd. Pozrite sa na tu svoju a odpovedzte si sam co vidite...
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod strenk » Pia Jan 11, 2013 2:55 pm

militfaler@militfaler.sk, -Ja by som napisal na tuto adresu.Ja mam len Bz.Vasa vyzera na pozlatene striebro.Ma punce?Inak ona je lestena,ako mince proof.
strenk

Poslaťod Adik22 » Pia Jan 11, 2013 3:07 pm

dakujem za odpovede. Medajla vyzera ako razena, urcite nebude odlievana. Rezba je velmi detailna, ostra) . Co sa tyka, vyzera to ozaj ako pisete na pozlatene striebro. Punc nevidim, no pri zavesena venci ako su mece je nieco ako punc, no je to tazko viditelne. Na tu emailovu adresu sa obratim, dakujem.
Adik22

Poslaťod Altmann » Pia Jan 11, 2013 3:18 pm

Problém je v tom, že i mgnáti mají ve svých sbírkách krásné velké značené a puncované kusy vyrobené na počátku padesátých let pro zahraniční sběratelé. Tady to asi nevyřešíme. Jediné východisko, oveřený originál a porovnat.
Na mně se kolega obrátil, já mu poradil právě naše stránky. Medaile je pěkně ražená,ale také musíme vědět, pokud to, lze napsat, jak byla medaile získaná, z jakého pramene, od koho atd. Posoudit tuto medaili dle obrázku to prostě není fér.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod Adik22 » Pia Jan 11, 2013 3:25 pm

Jasne, nemam problem uviest zdroj. Kupil som ju z liverpool.medals
Adik22

Poslaťod Altmann » Pia Jan 11, 2013 3:46 pm

ANO to jest seriozní firma, ale tam se právě ty krásné pozdější ražby objevují. Není to nic hrozného, vím,že tyto ražby jsou i v dobrých faleristických publikacích, ale já osobně bych se přiklonil právě k té poválečné ražbě.
Já se ještě obrátím na kolegu a přítele Ing. Klabnika a uvíme jaký bude mít názor on
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod Adik22 » Pia Jan 18, 2013 1:11 pm

Dakujem vsetkym za vase nazory. Dostal som par emailov, kde bolo tiez par nazorov. Medajlu som sa rozhodol predat, z dovodov ze som sa nedopatral k nejakemu jednoznacnemu zaveru a specializujem sa na ine veci a dostal som moznost kupi niecoho do svojej zbierky. Cenu som dal o 1 koruny, kedze neviem preukazat originalitu.
Adik22

Poslaťod Adik22 » Pia Jan 18, 2013 1:12 pm

Adik22

Ďalší

Späť na Rády

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php