Rytířský kříž Železného kříže se zlatou dubovou ratolesti mečí a brilianty
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit dem goldenen Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten
Myšlenka založit Zlaté dubové ratolesti byla ve Vůdcově hlavním stanu projednávána již v květnu 1941, k poslednímu založení nového a nejvyššího doplňku ( stupně?_) Rytířského kříže - Zlatých dubových ratolesti s meči a brilianty k Rytířskému kříži však došlo oficiálně až 29. prosince 1944. Počet nositelů (rytířů) byl stanoven či omezen číslem „12“.
Informace o tomto doplňku k Rytířskému kříže se objevuje i v německém tisku (zpráva Říšského jurnálu ze dne 22. ledna 1945).
Zde je plné znění výnosu o založení tohoto stupně:, které jsem převzal z českých stránek a objevuje se v publikacích věnovaných tomuto vyznamenánání.
„Jako nejvyšší vyznamenání za statečnost zakládám Rytířský kříž Železného kříže se Zlatými dubovými ratolestmi meči a brilianty. Toto vyznamenání bude uděleno pouze dvanáctkrát a budou jím před německým národem zvláště poctěni nejvýše vyznamenaní bojovníci, kterým již byly uděleny všechny stupně Rytířského kříže řádu Železného kříže. Můj výnos z 1. září 1939 o obnovení Železného kříže budiž tímto příslušně doplněn.
Vůdcův hlavní stan, 29. prosince 1944.
Vůdce Adolf Hitler“
Tento překlad se objevuje v české literatuře a tak jsem si jej dovolil použít i zde. Snad za zajímavost slouží to, že samotný Adolf Hitler nehovoří o řádu Železného kříže, ale pouze o Železném kříži. Tím se opět dostáváme k myšlence nadřazenosti Železného kříže Rytířského kříže se všemi doplňky nad všechny Německé i zahraniční řády. Myšlenka, která navazuje na tradici Železného kříže 1813 prokazuje svoji platnost i o století později. Je jisté, že toto moje vysvětlení opět nemusí být souhlasné s mnohými mými kolegy.
Tato vzácná úprava Rytířského kříže byla použita a udělena pouze v jediném případě, a to dne 1. ledna 1945 Hansi-Ulrychu Rudelovi, (Oberst Hans-Ulrich Rudel, Kommandeur des Schlacht-Geschwaders 2, ) pro muzea bylo však vyrobeno několik dalších kusů. Ratolesti jsou klenotnicky vyrobeny ze zlata a čistých pravých briliantů. Vlastní udělovací dekret je osobně a vlastnoručně podepsaný říšským kancléřem a vůdcem Adolfem Hitlerem. Dekret byl vyrobený l z pergamenu, umístěn ve velké nádherně zdobené zdobené etuji či kazetě s orlicí na přední desce této etuje.
Jediný, nám všem známý obrázek (jiný pochopitelně není) jsem si dovolil převzít z německých stránek.
Literatura je uvedena v úvodní části pojednávající o Železném kříži 1939. Základní práce je zde prezentována tím, co nám napsal a sepsal Dr. Klietman!
Zde na tomto odkazu jsou podrobnosti:
http://www.pilotenbunker.de/Stuka/Rudel/rudel.htm