Pamětní a záslužný kříž sboru SS Schalburg
https://translate.google.com/translate? ... 6t%3D74220
V dobré víře jsem k dekoraci, která je zpracována a poměrně známá přiložil nesmaltovaný a neznámý kříž s tím, že by to mohl být kříž II.třídy. Pro jistotu jsem požádal kolegy a pomoc na zahraniční stránce. Moje tvrzení bylo zcela odmítnuto s tím, že jde o polskou kopii. Možná. Je zajímavé, že kříž se nikde neobjevil, je velmi dobře ražený, nejde o odlitek, Myslím, že nejblíže bude kolega Sefit, který mně navedl na myšlenku, že jde o neoficielně poválečnou práci veterána, který si tento kříž pro potřebu řádové spony nechal zhotovit. I když jsem se ptal na kříž nesmaltovaný každý z odborníků hovoří pouze o kříži smaltovaném. Já se vyjadřovat nebudu, je zde odkaz, každý se může zamyslet nad problematikou a udělat si sám závěr. Je možné, že to je kopie, je možné, že to je veteránská práce, je možné, že to je pouhý návrh.
Myslím si však, že pouhé konstatování...je to kopie... je přece jen poněkud neseriózní, bylo by lepší se zamyslet a prokázat proč jde o nesmysl, když archiv byl údajně zničený. Snad to bude zajímat i kolegy a já jsem považoval s touto problematikou seznámit širší obec faleristů na stránkách SFS zastoupených.
Není potřeba se stydět za názory, které nemůžeme v daném okamžiku prokázat, proto je snaha vyvolat diskuzi jediným správným řešením.