Nedá mi aby som do tejto diskusii nevstúpil a nevniesol trochu svetla do tejto problematiky. Originál slovenského leteckého odznaku z obdobia sš pre vojenské osoby, je lisovaný ,dutý -zadná strana nie je vyplnená a upevňuje sa tromi háčikmi. Je buď číslovaný alebo bez čísla. Po pustení na stôl z výšky asi 5 cm na prednú stranu doslova zvoní,to je tým že materiál sa pri lisovaní zhutní, odlievane odznaky taký zvuk nemajú...
Originál je tu:
viewtopic.php?f=105&t=1940Upevňovanie slov. leteckých odznakov na tri háčiky vyšlo z tradícii keď sa používalo už za prvej ČSR. Použite bolo tak isto aj určite obdobie po vojne,aby ho v 50 rokoch vystriedalo na leteckých odznakoch ruského štýlu upevnenie na šrobik a následné sa zase vrátilo k upevňovaniu na tri háčiky. Podľa mňa to nie je praktické a ihlica by bola lepšia,ale niekto usúdil inak...
Hneď na úvod napíšem že odznak na ktorý sa kolega zhora pýta nie je originál, a podľa mňa a mojich zberateľských skúseností ani žiadny plný slovenký letecký odznak z obdobia sš nie je originál. Schválne nepíšem na sponu,pretože existujú originály slov.leteckých odznakov na sponu,ale všetky sú lysované,teda duté a majú dodatočne priletovanú sponu,či už horizontálne alebo vertikálne, a odstránené alebo ponechané povodne háčiky...Jedna sa teda o idividualnu úpravu pôvodných lysovaných,dutých odznakov...vid foto.