tony píše:Práve tie obrázky som mal na mysli,ale práve aby sa šetrilo miestom som ich nedával,skôr som myslel na slovné poučenie,obrázkov na nete je dosť a mám ich v archíve aj tie s časopisu signum som videl na webe.Išlo mi o to,zistiť či je toho(úprav viac medzi zberatelmi) a či to niekto aj zbiera.Ospravedlňujem sa no časopis SIGNUM zatial neuvažujem odoberať,až len keby sa objavilo niečo výhradne o RU.
osobne si myslím, že tu treba pochopiť ako to vlastne s udeľovaním vyznamenaní bolo. Podobne ako dnes, udelené bolo iba jedno vyznamenanie, ale dôstojníci a aj úradníci mali spravidla viacero uniforiem (služobné, vychádzkové, atd). Z tohoto dôvodu si väčšina z nich objednala viacero krížov/medailí, aby nemuseli prekladať jednu dekoráciu z uniformy na uniformu. U dekorácii z drahých kovov sa často udelený exemplár nenosil vôbec a na uniformu sa umiestňovali iba náhradné kusy z menej ušľachtilých kovov. Okrem klasických dekorácii si každý dekorovaný mohol zakúpiť aj rôzne upravené dekorácie, či už s inou korunou, iným smaltovaním, atd. U príslušníkov námorníctva a ostatných zložiek s tmavými uniformami bolo ticho trpené postriebrovanie dekorácii, či nosenie dekorácii priamo vyrobených z bieleho kovu, či dokonca striebra.
Okrem toho tu bola možnosť zakúpiť si dekoráciu doslova na objednávku upravenú, presne podla požiadaviek zákazníka - napr dekorácie s tzv. citáciou, prípadne by som práve sem zaradil zobrazený kríž so smaltom na ramenách.
takže tu treba dôrazne odlišovať výrobné varianty, spôsobené tým, že dekoráciu vyrábalo väčšie množstvo výrobcov a drobné vylepšenia, aby boli pre zákazníkov atraktívnejšie (tu napr leštené okraje ramien) od vyslovene na objednávku upravovaných / vyrábaných kusov. Tie sú častokrát úplné unikáty, prípadne bolo možné zakúpiť ich iba jediného konkrétneho výrobcu, atd. K takto upraveným dekoráciám je ale velmi ťažko napísať niečo konkrétnejšie, ide doslova o veci robené "na mieru", často unikáty vyskytujúce sa iba v pár kusoch, takže tu sa nedá napísať nejaký presný zoznam, že existuje ešte taká, taká a taká varianta. Toto sú proste unikáty a je pravdepodobné, že mnohé z nich uvidíte niekde v ponuke iba raz za život..... Nedajú sa zbierať systémom dnes si kúpim kríž so smaltom na ramenách, zajtra so zeleno smaltovaným vencom.....každý z nás by bol rád, keby sa mu do zbierky dostala aspoň jedna, takto upravená dekorácia......