Je to síce otázka pohľadu, ale osobne si myslím, že správne sú obe stuhy. Keďže, ako si mi sám spomínal, medaily boli udeľované na oboch stuhách. Najskôr na červenej stuhe a potom na tejto bielo-červenej pruhovanej. Preto si myslím, že je na mieste mať medailu v zbierke na oboch stuhách, i keď, ako píšem, je to otázka pohľadu na celú záležitosť. Dalo by sa tiež polemizovať, že správne je mať medailu na červenej stuhe, len ak táto medaila bola na nej udelená predtým, ako bol predpis o stuhe pozmenený a medaila sa začala udeľovať na stuhe bielo-červenej. Ale ťažko človek zistí, na akej stuhe bola konkrétna medaila, ktorú ma v zbierke alebo v rukách, udelená. Je to podobné, ako s Vojenným víťazným krížom IV. triedy, ktorý bol tiež udeľovaný na dvoch stuhách(vyšívanej s ľudovým motívom, a červenej s dvomi pruhmi), otázka, ktorá stuha je teraz správna?, ja si myslím, že obe. Osobne, keby zbieram SŠ a mám finančné prostriedky, určite sa snažím mať v zbierke kríže na oboch stuhách. Obdobný prípad, Pamätná medaila na I. celoštátny hasičský zjazd na Slovensku v BA v r. 1937, medaila, ktorá sa vyskytuje na červenej trojuholníkovej(predpísanej??), bielo-modro-červenej splývavej (na fotografiách) a dokonca som videl túto medailu aj na červenej splývavej stuhe. Ktorá stuha je teraz správna? Podobne, videl som fotografiu zinkového kríža ZHJnS "Zásluhe", ktorý bol povesený na červenej trojuholníkovej stuhe. Otázka, je ja táto stuha správna?, keďže dobre vieme, že tieto kríže boli udeľované na červeno-bielo-modrej trojuholníkovej stuhe. Ja si myslím, že ak bola tá stuha na kríži pôvodná, tak je správna.
Samozrejme, tu sa človek dostáva už aj k obsahovej stránke pojmu "správna". Ako ho chápeme, či chápeme ako správne to, čo tvrdí predpis o stuhách ku konkrétnym dekoráciám, alebo je správne vlastniť v zbierke dekorácie aj na takých stuhách, ktoré sú síce v rozpore s predpisom, no bezpečne o nich vieme, že boli svojho času takto hasičmi nosené.
Ako sám vieš, vo svojej dobe(v dobe, z ktorej pochádzajú aj oné dekorácie) bolo hasičstvo na Slovensku poznačené spolkovým charakterom jeho vývoja, z ktorého pochopiteľne plynul istý stupeň nejednotnosti. Či už vo vývoji organizačnej štruktúry, zakladaní OHJ, výzbroji a výstroji jednotlivých zborov a táto sa pochopiteľne odrazila aj v, možno pre vtedajšie hasičstvo, takej banalite, ako boli stuhy na dekoráciách. Sám vieš Teodor, že to tak v značnej miere bolo a že aj taká vec, ako boli predpisy ZHJnS týkajúce sa stúh ku mnohým dekoráciám neboli opakovane dodržiavané. Tieto rozdiely a nejednotnosť bádam v rámci dobrovoľného hasičstva dodnes, aj 62 rokov po zániku SZHJ.
Z toho teraz vyplýva otázka, čo je teda správne? Osobne si myslím, že správne sú obe varianty, záleží len na tom, ako si konkrétny zberateľ definuje oblasť svojho záujmu. Či chce zbierať také dekorácie, ktoré sú povesené na stuhe podľa predpisu, alebo chce zbierať okrem nich aj také dekorácie, ktoré síce nemajú stuhu podľa predpisu, no vieme, že s takou stuhou boli svojho času nosené.