Co bude dále?? Jde o faleristiku?

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

Re: Co bude dále?? Jde o faleristiku?

Poslaťod teodor » Uto Feb 23, 2016 1:15 pm

to všetko je pravda, ale ja píšem o niečom úplne inom - nie, že naše vyznamenania sú iné, alebo že nenadväzujú na staršie tradície. Píšem, že sú odfláknuté a otrasné. To sú dve rozličné veci.

preto som ani neuvádzal príklady z r.u. dekorácii, ale z vecí, ktoré buďto nezbieram, alebo sa nezbierajú bežne (hasiči). Napriek tomu tie vyznamenania majú vysokú úroveň, či už estetickú alebo remeselnú.
Vezmime si napr. 1. republiku. Vyznamenaní sme mali len pár, bolo to niečo iné ako monarchia, ale malo to nejakú tú umeleckú aj remeselnú úroveň. Rad Bieleho leva sa dokonca hrdo mohol porovnávať s radmi/rádmi starých monarchii...
Rovnako kríž Radu Bieleho leva Za víťazstvo. Je to proste nádherné vyznamenanie. Alebo Rad Sokola - je to iné, je to nové, ale rozhodne to nevyzerá ako hračka vyrobená žiakmi učňovky na odbornom výcviku v 1. triede podľa vlastných návrhov.
Alebo ak sa dokážeme dostatočne odosobniť, vezmime si vyznamenania pred rokom 1989. Po umeleckej stránke sú nádherné a remeselne spracované na vysokej úrovni (myslím štátne vyznamenania). Rad Priateľstva sa síce moc nevydaril, nový typ Radu Republiky mal tiež síce veľmi nelichotivú prezývku, ale aspoň sa na niečo podobal.

Tí šťastnejší, ktorí sa mohli osobne zúčastniť 1. konferencie SFS v Banskej Bystrici (tomu, že sa niekedy dožijeme zborníka už dávno neverím) si možno ešte pamätajú prednášku Dr. Grausa, ktorý upozorňoval dokonca na prípady, keď sa v našom systéme vyznamenaní objavujú oficiálne označenie kríž pre kruhovú medailu a opačne - medaila pre dekoráciu, ktorá je evidentne krížom.

Pri všetkej úcte, toto nie je ani vývoj ani nič iné - toto je amaterizmus a ignorancia, ako všetko v tomto štáte... paradoxne, keď sa na to pozriem takto, tak nás vlastne naše vyznamenania reprezentujú dokonale....
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod Altmann » Uto Feb 23, 2016 2:56 pm

Sice to je křik rozhněvaného mladého muže, žel Bohu je to pravda. Já jsem to právě z tohoto důvodu vzal trochu obšírněji a poukázal jsem i na klady moderní faleristiky. Kdybych se soustředil na Česko-Moravsko-Slovensko, musel bych napsat, že Slovensko je na tom ovela lepší . Myslím, že tímto jsem tak trochu odpověděl?? :lol: :lol:
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod teodor » Uto Feb 23, 2016 6:24 pm

mimochodom, to vyznamenanie, ktoré som sem dal sa oficiálne nazýva:

PAMÄTNÁ MEDAILA
MINISTRA OBRANY SLOVENSKEJ REPUBLIKY

ale myslím, že to všetkým bolo na prvý pohlaď zrejmé...

6000229088_2.jpg
6000229088_2.jpg (48.58 KiB) Zobrazené 8005 krát

toto je prosím ODZNAK VOJNOVÝ VETERÁN

21219204 (1).jpg
21219204 (1).jpg (17.92 KiB) Zobrazené 8005 krát

atď, atď...

Na druhej strane k tomu veteránovi - ak si odmyslíme fakt, že našim oficiálnym orgánom (čo ich všetkých celkom vystihuje), sú základné faleristické pojmy úplne ukradnuté, tak napríklad toto vyznamenanie si dovolím označiť za výnimku, pretože aspoň toto je z umeleckého hľadiska celkom vydarené. Je to iné, je to nové, ale je to niečo, čo by človek mohol nosiť IN NATURA bez toho, aby sa od hanby neprepadol... to sa o tom prvom celkom povedať nedá...
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod Razputin » Uto Mar 22, 2016 8:10 pm

Po designové stránce nelze tomu kříži pro veterány upřít posun k lepšímu, mě však trochu mrzí lakování patinovaného kříže tak, že se leskne (omlouvám se za rejpanec, ale za tohle nalakování by mě náš výtvarník na škole donutil křičet z okna, že jsem <cenzura>). Ale naváži zde na anglické řády. Kolega Altman zmínil Viktoriin kříž. Krásné vyznamenání.
Já zde zmíním další anglickou klasiku: Most Distinguished Order of St Michael and St George

Obrázok

Obrázok

Takto má vypadat pořádně vysmaltovaný klenot. Nedávno jsem jej držel v jednom krámku v ruce a málem jsme pod ústa potřeboval okap. Když vím, jak se obtížně v mém bývalém zaměstnání rodilo třeba Vyznamenání Zlaté lípy, tak si nedovedu představit, jak by se vyrábělo toto.
Razputin

zameranie / specialization: Zabývám se Rakousko-Uherskou a součastnou českou faleristikou

Poslaťod teodor » Str Mar 23, 2016 7:53 pm

je to skutočne nádherné vyznamenanie... a presne o tomto som písal, je to niečo, čo navonok reprezentuje. My nič také nemáme...
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod Razputin » Sob Apr 02, 2016 7:18 pm

Ještě zde doplním, že dle mého soudu krásné dekorace mají i severské státy. Například Finsko a jeho Řád Bílé růže. Oproti složitému a náročnému (na výrobu) Řádu sv. Michala a sv. Jiří zde vidíme jednoduchý a přesto půvabný klenot, který dle mého také dokáže reprezentovat.

Obrázok

Zde vidíme, že i jednoduché vyznamenání je reprezentativní. Obecně narážím v moderní faleristice dost na problém, kde je raději přihlíženo na pořizovací cenu (v minulosti naše oblíbené státní zakázky, vyhrává NEJLEVNĚJŠÍ nabídka) než ke kvalitě. Kolegové, kteří sbírají moderní vyznamenání jistě narazili na několik kusů vyroběných z hliníku, zinku, nebo cínu. Lidi, proboha, tohle se za dob mocnářství používalo za války protože byl nedostatek lepšího materiálu!!! Proč se musí vyrábět v době míru vyznamenání z náhradního kovu? Nemusíme mít nutně medaile ze zlata a nebo stříbra, stačí mosaz, tombak (pro méně znalé mosaz s vyšším obsahem mědi) nebo pakfong (pro méně znalé bílá mosaz). Proč se některé medaile odlévají? Protože to je levnější, ale je to hezké jako ražba? Nedomnívám se, zase jde jen a jen o peníze. Osobně doufám, že se vydávající instituce umoudří a dojde jim, že cena není hlavním hodnotícím kritériem, kór v případě věci, která se dává za odměnu, za hrdinský čin, za záchranu života, za účast na zahraniční misi, nebo prostě za jakékoliv zásluhy. Celkem nedávno jsem si pořídil dělový kříž. Záležitost přes 200 let starou a ještě stále má na sobě zlacení a zbytky laku a jaká je? No přece nádherná, dělový kříž je krásné vyznamenání, které se dochovalo do dneška. Nevím, do jaké míry má šanci přežít v tak dobrém stavu 200 let vyznamenání odlité do cínu. Tedy doufám, že DÁLE BUDE FALERISTIKA ;)
Razputin

zameranie / specialization: Zabývám se Rakousko-Uherskou a součastnou českou faleristikou

Poslaťod Altmann » Ned Apr 03, 2016 6:23 am

viewforum.php?f=365

Finsko má své tři-nádherné- řády, každý si je může prohlédnout na našich stránkách ZDE:
viewforum.php?f=365
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod teodor » Pon Apr 04, 2016 6:54 pm

keď sme už začali s tými vyznamenaniami pre potechu oka... ;)
Prílohy
12924349_1169163663095956_4830279205437508181_n.jpg
12924349_1169163663095956_4830279205437508181_n.jpg (76.05 KiB) Zobrazené 7895 krát
12938367_1169163533095969_3723193166963035462_n.jpg
12938367_1169163533095969_3723193166963035462_n.jpg (118.97 KiB) Zobrazené 7895 krát
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod Altmann » Uto Apr 05, 2016 8:03 am

Snad jako příklad si uvedeme několik dekorací, které jsou vyrobené z obecného kovu a které mají slávu a pro nás jsou již klasikou. Ve své době však také nebyli přijímány jednoznačně. Kříž královny Viktorie je vyroben z děloviny, jeho ražbou byl pověřen přední londýnský klenotník a do dnešních dnů jej i jeho firma nadále vyrábí. V době svého vzniku, tedy v době Krymské války se mnozí vojáci cítili dotčeni tím, že kříž není vyroben alespoň ze stříbra. To však trvalo krátkou dobu a kříž se stal nejslavnější dekorací nejen v Anglii.

V našem případě jde o Dělový kříž 1814. Jde o malý křížek vyrobený tak jako Viktorin kříž z děloviny. Byl udělen všem našim vojákům zapojených do tažení proti Napoleonovi. Dnes, kdo nemá ve své sbírce tento kříž, jako by nebyl, jako by nepatřil k faleristům.

Dále v této době je založen i Železný kříž 1813 ve dvou třídách . Musíme zdůraznit, že pruský král jej založil jako vysoký řád a ve stanovách zdůraznil, v jaké době vzniká, proto jde o železný kříž se stříbrným orámováním.Je zde určena přesná technologie výroby. Tvar kříže napodobují mnohé německé státy, ale i v Rusku byl a je slavný neb vzniká v době boje proti uzurpátorovi.

Ukazuje se, že záleží i na době vzniku, proč je vyznamenání založeno a pochopitelně na zpracování jak správně píše kolega Považan.
No my s tím nic nenaděláme, ale máme možnost volby. Např. já jsem Československo sbíral zhruba do roku 1945-48 s tím, že mně bižuterie nezajímá ( ale je pravda, že ty naše řády a medaile jsou do dnešních dnů ukázkou kvalitní práce).Snad je ve sbírce lépe mít 10 záslužných křížů různých výrobců, neb uložené jsou nádherné. Je jisté, že takové věci jako je právě řád Přátelství mně osobně nedokáži nadchnout neb zde chybí to, co dělá tento kousek zajímavým faleristickým artefaktem. Je jasné, že pokud má dekorace rodokmen, tedy kdy se můžeme v historické době s dekoraci setkat, dodá řádu i medaili svoji vážnost a důstojnost. U moderní české ( i slovenské??) výrobě tomu tak není.

Vzpomínám na dobu, kdy pan Měřička zpracoval plukovní medaile a jak lamentoval, že nemají svoji vnitřní krásu. Mlčeli jsme a byli jsme rádi, že máme kvalitní soupis. Co bude dál nevím, neb se zabývám i moderní dekorací bývalé NDR, ale i současného Německa a je zde ten fakt, že i když dekorace navazují (např. Medaile za záchranu, či hasičské medaile) je vše jen hrubě bižuteriozní, nepěkné a na občanském oděvu doslova škaredé.
Na druhé straně i moderní medaili vyrobené z obecného kovu navazuji na tradici kampaňových medailí a kdo sbírá tyto dekorace je spokojen

ZDE:
viewtopic.php?f=439&t=3414
Současná práce, která vojáka neurazí.
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod Razputin » Uto Apr 05, 2016 7:19 pm

Pánové, před těma Brazilcema je třeba smeknout. Ikdyž mám ten pocit, že to zavání evropskou výrobou (na druhou stranu jim nechci křivdit, jižní ameriku vážně nedělám tak mé určení výroby berte jako plácnutí).

Kolega Altman zde píše o viktoriiným kříži. Kříž vyroben z děloviny má svůj příběh. To, že vyznamenání není zlaté, či stříbrné nehraje roli, je vyrobeno z děloviny, ideálně z děloviny která patřila nepříteli v pdoobě děl :) tohle je fajn.

Železý kříž je složitě vyrobené vyznamenání skládající se z více dílů. Je jednoduché a krásné.

Na obou jmenovaných dekoracích je patrná lidská práce a pečlivost.

Moderní kampaňová medaile, na kterou kolega Altman dal odkaz je krásně zpracovaná. Ikdyby měla být jen dělaná na 3D gravírce a pak ražená, dali si s tím práci a je na tom vidět, že si dali záležet. Zeptal bych se zde kolegy Altmana, zda by nám dokázal říci zda výrobcem není královská mincovna.

Ateď zde ukážu jeden "poklad" je to mazlík ze součastné armády, tedy moderní záležitost. Fotka nalezena na VHÚ. Bohužel jsem nenalezl tu, kterou mi kdysi ukazoval jeden kolega, ta byla odlitá fakt otřesně, tahle je ještě dobrá.
Obrázok
Obrázok

V porovnání s tou "angličankou" se jedná opravdu o ošklivou věc. Královna byla krásně plasticky zpracovaná, jako na minci. Závěs byl složitý (sice asi odlitý, ale to vem čert, byl hezky upravený). To, co vidíme na obrázcích nahoře je pouze ve dvou výškách vyvedený hnus.
Razputin

PredchádzajúciĎalší

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php