od Altmann » Uto Apr 02, 2013 3:10 pm
Měl jsem slušnou sbírku řádu a vyznamenání SSSR, kterou jsem kompletoval před rokem 1985. Domníval jsem se, že mám vše originál. Bohužel jsem později zjistil,že několik řádu je tak zvaných novodělů. Prodal jsem vše, a byl jsem rád. Upozorňuje, že jsem prodal krásné originály. Dnes kompletovat sbírku SSSR je holé šílenství. Jak se upravuje jen obyčejné medaile Za odvahu na malé původní štítky. Jak se předělávají řády Rudého praporu na šroub, to vše jsem měl nastudované a mohu říci, že jsem dokázal rozpoznat. Proto si myslím,že ukázka dvou řádu (zde se nedomnívám,že Rudé hvězda musí být novoděl) je až zbytečné, neb 99%procent věcí prodávaných na Aukru a i na aukcích ČNS i Drobné plastiky ale i na aukcích v zahraničí je jen podvodná akce. Základní problém zatím je ve smaltovaní. Nebudu to zde rozebírat, ale je tomu tak. Techniku tvrdého smaltu zatím nezvládají,. Staré ruské řády sv. Jiří i ve zlatě mají smalt, který se tváří jako klasický tvrdý smalt, ale tento smalt je jen jitý druh pryskyřice nebo něčeho podobného, o tom se můžete přesvědčit, když máte odvahu takový řád zapálit. Smalt krásně hoří plamínkem. „Hlad“ po ruských a sovětských řádech je již pryč a tak se i vzácné věci objevují u nás a mnohým překupníků zbyli jen oči pro pláč. Nevím, možná že až dodělám staré Rusko a pokud bude zájem, pustím se i do dekorací SSSR případně i do moderních věcí, ale zde opravdu nevím, neb žádný zájem obecně o dekorace mimo RU, ČSR, Slovenska nevidím. Nechci se opakovat, každý ať si sbírá co chce a jak chce, ale povědomí o ostatních dekorací minimálně sousedních států by každému z Vás(nás) prospělo. Možná,že i toto by mohl být jistý úkol společnosti. Již více lidí mi psalo, proč se namáhám s faleristickou osvětou, když to nikdo nečte, začínám se domnívat, že mají pravdu. Začínám se domnívat,že mají pravdu a chybu vidím i u společnosti,kde není zájem o problematiku a každý řeší jen tu svoji „kuličku“ ano tu si v klidu valí před sebou. Je to trochu „kach“, když věnujeme prostor kusu látky a na druhé straně když napíši slušný článek a to dokonce i o dekoraci III.říše – nezájem.
Příklad: Odznak za zranění z července 1942 si pročetlo 9 lidí, z tohoto počtu jsem já to byl 2x.Nikoho nenutím, ale nelze sbírat řády a vyznamenání s klapkami na očích)