Odznak letec-kozmonaut ČSSR

čestný titul

Odznak letec-kozmonaut ČSSR

Poslaťod strenk » Pia Nov 23, 2012 4:26 pm

Využívam príležitosť, že sa na fóre objavil kolega V.J. - vyznamenani.net. Ten v poslednej dobe vystavil na svojom portáli dva odznaky letca-kozmonauta, obidva číslované, puncované. Chcem porozprávať príbeh svojho odznaku, ktorý nie číslovaný, ani puncovaný. Ale aj Vladivoj Pulec vo svojej knihe neuvádza, že odznak letec-kozmonaut má byť zo striebra. Dúfam, že kolega V.J. príde na fórum a vyjadrí sa k tejto problematike. Porozprávam, ako som ja prišiel k svojmu odznaku. Nemyslím si, že by to bola kópia, lebo kópie som videl pred 10 rokmi, keď som chodieval na burzy odznakov na Jarov. Boli tenšie v porovnaní s mojím odznakom, a smalt na nich nebol smaltom. Ja som svoj odznak získal už v roku 1995, a pritom sa faleristike venujem od roku 1993. Oslovil som vtedy bývalého riaditeľa školy pre nepočujúcich v Kremnici, s ktorým som bol na dovolenke v Rumunsku v roku 1988. On vtedy rozdával pamätné Jánošíkove dukáty členom zájazdu, a len tak spomenul, že držal v ruke Rád práce a iné vyznamenania, o ktorých som vtedy ani nemal tušenia, že také niečo by sa mohlo aj zbierať. Preto, keď som v roku 1993 začal zbierať vyznamenania a odznaky, napísal som mu list, že to, čo hovoril v roku 1988, je aj pravda. Odpísal mi, že sa niektoré veci dajú zohnať, a zohnal mi vtedy tento odznak, ktorého autorom bol zaslúžilý umelec Andrej Peter. Podľa všetkého to mal byť autorský exemplár, za ktorý som zaplatil už vtedy obrovskú sumu - 5000 Sk. Za také peniaze sa vtedy dal kúpiť Rád Žižku II. triedy alebo Zlatá medaila Bieleho leva za víťazstvo. Chcem, aby kolega vyznamenani.net sa vyjadril k mojmu odznaku. Ničím sa neodlišuje od tých, čo má vystavené na svojom portáli. Len tým, že on ich má puncované a v originálnych krabičkách. Škoda, že sa nedá nakontaktovať na V. Remeka, ktorý je v súčasnosti europoslancom. Človek by od neho zistil, aký má odznak - či má tiež strieborný.
Prílohy
Picture 015.jpg
Picture 015.jpg (218.91 KiB) Zobrazené 7803 krát
Picture 016.jpg
Picture 016.jpg (201.87 KiB) Zobrazené 7803 krát
strenk

Re: Odznak letec-kozmonaut ČSSR

Poslaťod Altmann » Pia Nov 23, 2012 4:42 pm

Není to zase až tak složité. Můj kolega sběratel důstojník, pilot, známý otce Remka Ladislav Klust z Hradec Králové tehdy s p. Remkem mladším hovořil. Opravdu originálních odznaků bylo vyrobeno snad 12 ks, tyto můžeme považovat za neudělené originály, tyto odznaky měli být uloženy dle rozdělovníků ve VHU Praha, Kbelích atd. Již v této době pan Klus odznak získal, na distribuci se podílelo více lidí, jeden z Brna ( nechci jmenovat). Najednou se odznaky objevují bez rubínku, který si tam každý nechal vložit dodatečně. Musíme se smířit s tím,že někdo měl možnost se dostat k výrobě, za peníze lze udělat vše. Není možno hovořit o neuděleném originálu, já se domnívám,že všechny tyto odznaky musíme pojmenovat a označit jako kopie vyhotovené dle originálu pro potřebu sběratelů a obchodníků. Tedy krátce COPY. Právě si račte povšimnout, že kvalita odznaku je různá, provedení mnohdy velmi kvalitní, jindy odbyté. Pan Klust měl ve sbírce číslovaný kus, značený a sám věděl a neskrýval to,že má jen a jen kopie. Na této transakci se podílelo několik lidí, někteří ještě žijí a tak nebudu jmenovat. Všechny současné legendy jsou dobré jen k tomu, aby si odznaky udrželi svoji cenu!
V Kremnici se podvodně za peníze razili jiné věci, možná,že by jste se divili!

Otázka:
Je na tomto Vašem odznaku vůbec rubín?? Opravuji na český granát.
Naposledy upravil Altmann dňa Pia Nov 23, 2012 5:19 pm, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod strenk » Pia Nov 23, 2012 5:16 pm

Ďakujem za Váš názor.Je tam český granát.
strenk

Poslaťod Altmann » Pia Nov 23, 2012 6:37 pm

Nechtěl bych se kohokoliv nějak dotknout je to jen můj názor, který nemusí být přijatelný pro další. Konec konců je to diskuze o něčem.
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod www.vyznamenani.net » Pia Nov 23, 2012 9:10 pm

Dobrý večer,

pro zodpovězení bude asi klíčová otázka, co je míněno pod označením "originál". Pokud by se tím mínilo "jeden z 20 odznaků dodaných Mincovnou Kremnice Kanceláři prezidenta republiky", tak to "originál" není.

Těchto "originálních" resp. "oficiálních" odznaků bylo kanceláři prezidenta dodáno celkem 20 (nikoliv 12). Udělen byl pouze jeden jediný s č. 1 a to Vladimíru Remkovi. Ostatní odznaky by se měly nacházet v majetku státních institucí - Archivu Kanceláře prezidenta republiky, VHU, Národního muzea, Západočeského muzea v Plzni, Moravského zemského muzea v Brně, Slezského zemského muzea v Opavě, Uměleckoprůmyslového musea v Praze, Muzea Policie ČR a Muzea RAF v Hertfordu (UK), tedy alespoň takto byly po r. 1989 distribuovány z prezidentské kanceláře.

Dva z těchto odznaků, jejichž snímky jsem měl možnost získat či pořídit, jsou číslované a jsou ze stříbra (pbrázek bude následovat). V příštích dnech by měly dorazit obrázky dalšího z Uměleckoprůmyslového musea v Praze, které jsem oslovil a které mi je slíbilo poslat. V oslování muzeí hodlám pokračovat, tak uvidíme, kolik odznaků se podaří zdokumentovat.

Více než odznak mě překvapila etuje. Přiznám, že mi nějak nedocvaklo, že i u odznaku musela být nějaká etuje, až teprve, když jsem dostal první obrázek :-)

Pana Remka je možné kontaktovat, např. prostřednictvím je poslanecké kanceláře v Bruselu, už jsem tak i učinil, ale bohužel na pořízení a zaslání snímků nemá čas. Možná, až se jednou vrátí do ČR, třeba to vyjde.

Nelze vyloučit, že z originálních razidel byly vyrobeny další kusy, např. pro autora, tak nějak "navíc" apod., ale jak je uvedeno výše, ale pak je otázka, jak tyto kusy označit.
www.vyznamenani.net

Poslaťod www.vyznamenani.net » Pia Nov 23, 2012 9:21 pm

Výřez z obrázku odznaku č. 9 ze sbírek Muzea PČR v Praze. Jasná výrobní značka Kremnice, stříbro AG, ryzost 925:

Obrázok
www.vyznamenani.net

Poslaťod Altmann » Sob Nov 24, 2012 5:25 am

ANO, celkem to korensponduje s tím co jsem znal i já. Nemohu přidat žádné další informace neb mnozí pánové ještě žijí. Opravuji to číslo na "20" ks. Peracovníci Kremnice se však čestně "dušují",že v jejich závodě se žádné doražby nevyrábějí (ale vyrábějí!).Mezi kolegy, které znám a kteří se zabývají leteckými odznaky je snad každý hrdým držitelem takovéhoto "originálu". Získat je v té euforické době nebylo těžké neb i já jsem měl možnost jej koupit za cenu 1200 kč. Snad toto naše povídání Vás přátelé uspokojí.

Jinak ta myšlenka, co to vlastně je originál je přesné vyjádření mých pochybnosti.
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod strenk » Sob Nov 24, 2012 7:40 am

Je jasne,že ma potešila reakcia vyznamenani.net,ktorý mal možnosť odznakov vidieť viac.Tak zrejme moja ražba patrí k nejakej doražbe,hoci mi bolo zvestované,že razidlo bolo znehodnotené písmenom X.Ja som svoj odznak nechcel nikde ukazovať ,ani vystavovať,aby falšovatelia neurobili presné falsum.Tie falsifikáty,ktoré som videl na Jarove,nemali vystupok pri fasetovanom granate na reverse,boli tenšie a namiesto smaltu mali farbu alebo pryskiricu.Je zaujímavé,že keby ich bolo viac,určite by sa vyskytli u zberateľov.A vyskytli sa až teraz na stranke vyznamenani.net..Myslím si,že môj odznak je autorský exemplár.Prečo Vl.Pulec napísal,že odznak je z tompaku?
strenk

Poslaťod www.vyznamenani.net » Sob Nov 24, 2012 8:34 am

Ono "originál" legálně vlastnit v současné snad ani nelze, protože jak jsem psal, z 20 odznaků byl udělen jeden (Remek), všechny ostatní zůstaly v KPR nebo byly rozděleny do muzeí.

Takže pokud někdo něco někde nabízí, je téměř vyloučeno, aby to byl jeden z těch 20. Předpokládám, že se mi časem podaří získat fotky všech, takže pak bude úplně jasno. Těžko někdo může mít originál č. 9, když je v Muzeu PČR.

I když jsou "místa", kde měli u jiných rarit originál, a roky tam mají kopii a vůbec o tom neví....
www.vyznamenani.net

Poslaťod www.vyznamenani.net » Ned Dec 02, 2012 12:03 pm

Ještě jeden snímek rubu dalšího originálu uloženého v muzeu - čerstvý přírůstek:

Obrázok
www.vyznamenani.net

Ďalší

Späť na Letec - kozmonaut

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php