Stříbrná pamětní medaile IV.pluku stráže svobody.
Pan Václav Měřička popisuje pouze medailí bronzovou, postříbřenou, ale je možno se domnívat, že existuje i ražba ve stříbře.
Tato jubielní nebo snad pamětní medaile byla založena a udělována v průběhu roku 1948. Medaile má průměr 35 mm při síle okraje 2,5 mm.
Popis medaile:
Avers:
Okraj medaile je oboustranně zvýšený a ve střední části plochy medaile je plastická mapa republiky, ale již bez Podkarpatské Rusi,kterou jsme byli nuceni darovat soudruhům v SSSR. Při pravé straně je ženská postava překrývající dolní části těla mapu Čech. Postava ženy svírá pravici obnažený dolů skloněný meč a levici ukazuje na kostel Sv. Bartoloměje v Plzni, který je paradoxně umístěn nad východní části mapy Slovenska.
Při horním okraji medaile je opis: „IV. PLUK“
Při dolním okraji: „ I. ČESKOSLOVENSKÝ ODBOJ“
K hornímu okraji medaile je pevně napojeno klasické kulovité ouško se závěsným kroužkem k upevnění na stuhu.
K hornímu okraji medaile je pevně napojeno klasické kulovité ouško se závěsným kroužkem k upevnění na stuhu.
Stuha:
Průvlečná, 38 mm široká, trávově zelená s 3,5 mm širokými rudočervenými okrajovými pruhy.
Když jsem tuto medaili popisoval, bylo mi celkem jasné,že medaile vyrobená ve stříbře existuje, ale osobně jsem ji nikdy neviděl. Obrázek této stříbrné a vzácné medaile nám pro naše stránky poskytl pan kolega Faleristika.
Na obrázku je medaile ve stříbře, na hraně značená "KK" a značkou "900", tedy výroba firmou Karnet a Kyselý Praha.
Literatura:
Měřička, V. Československá vyznamenání V. část, článek 71, ČNS Hradec Králové 1979, 176 s.