Pamětní odznak partyzánské parašutistické skupiny Vpřed-Svratecko
Úvod:
Období druhé světové války ukázalo zdejší obyvatele v dobrém světle. Po celé válečné období zachovali věrnost rodné zemi. V noci na 26.3.1945 byl na kraji lesa nad Moravskou Svratkou vysazen sovětský partyzánský oddíl „Vpřed" pod velením majora Nikolaje J. Melničuka- Orla.Tento velitel zorganizoval skupinu českých vlastenců k boji proti nacistům a zapsal se významně do osvobozovacích bojů Svratecka.Březen, duben a první květnové dny roku 1945 byly lidovým ozbrojeným vystoupením proti okupantům. Přes 30 zdejších mužů obětovalo své životy za svobodu vlasti. Jména svrateckých rodáků připomíná také památník na náměstí. Svratka byla druhým městem ve východních Čechách, kde vzniklo 5. května povstání. 8.května 1945 Německo kapitulovalo a na náměstí poprvé po šesti letech zazněla naše hymna.Když 9. května ustupovali Němci přes Svratku, bylo letecky zapáleno několik budov /dnešní autobusové nádraží /. 11.května prohlásil velitel major Orlov činnost partyzánů za skončenou. Svratka se stala partyzánskou obcí.
Ve volbách v roce 1946 získala většinu komunistická strana. Tehdy ještě strana naplněná nadějemi a elánem mladých lidí. V roce 1949 došlo k územním změnám a Svratka byla začleněna do nového okresu Hlinsko. Po dalších územních změnách bylo město připojeno ke žďárskému okresu.
Tato odbojová (partyzánská ) jednotka koordinovaně prováděla své sabotážní akce a bojovala společně s partyzánskou skupinou Vpřed- Skutečsko.
Jednotka prováděla drobné sabotážní akce na železniční trati ze Skutče na Chrast u Chrudimi a celkem úspěšně ničila důležitou zásobovací trasu německé armády. Oddíl nebyl početný, ale své bojové akce plnil s velkým nasazením, a německým logistickým jednotkám působil větší materiální škody.
Popis odznaku:
Odznak má podobu a tvar pěticípé červeně lakované hvězdy o velikosti 40mm. Tato dekorace je moderní a klasický smalt je nahrazen levnějším, barevným lakováním.Středový medailon je modře lakován o průměru 20 mm a je zde umístěn symbol výsadku, klasický padák s bílým vrchlíkem.
Přes cípy červeně lakované hvězdy je naložená bílá páska s určujícím nápisem:
„ PARTYZÁNSKÁ PARAŠUTISTICKÁ SKUPINA VPŘED-SVRATECKO“
Tento bílý kruh s nápisem je vlastně mezikruží obepínající celý odznak.
Revers:
Zadní strana je výliskem přední strany odznaku
Odznak je bez loga výrobce a je zde pouze zapínací spona k upevnění na oděv.
Ze vzpomínek pamětníka:
Vypjatá noční mise měla tehdy pokračování. „Pancéřový vlak totiž z Chrudimi vyrazil znovu, tentokrát mířil do Čáslavi. „Velitel rozhodl, že musím železnici zneškodnit ještě jednou. To už bylo ke čtvrté ráno a svítalo. Netroufl jsem si na lokomotivu čekat, a tak jsem trať vyhodil do vzduchu s předstihem,“ popisuje dnes osmdesátiletý rodák ze Skutče. „Při prvním nočním útoku jsem byl hodně nervózní. Šel jsme na akci sám a uvědomoval jsem si konec války. Nechtěl jsem umřít. Nálož vybuchla o pár vteřin dřív a vlak před kráterem stačil zastavit,“ loví v paměti Oldřich Říha.
Literatura:
Měřička Václav – Kounovský, Josef: Československá vyznamenání VI. část-II. národní odboj. Hradec Králové 1984