Dekorace odbojové skupiny "RUDÁ HVĚZDA".

Dekorace odbojové skupiny "RUDÁ HVĚZDA".

Poslaťod Altmann » Pia Nov 10, 2017 9:03 pm

Pamětní dekorace odbojové skupiny "RUDÁ HVĚZDA".

Tato skupina údajně vznikla na jaře roku 1944 v Praze-Vršovicích a v Nuslích. Její činnost, která nebyla doložitelná se zaměřila na zpravodajskou činnost. V době "Pražského povstání" se zapojila do bojů v prostoru Vršovice, Nusle, na Černokostelecké ulici a na nákladním nádraží. Skupina u které netušíme kolik měla členů a kým byla řízená se snad ani nemohla zapojit na všech uvedených úsecích obrany města.

Popis dekorace:
Vyznamenání je poplatné době vzniku. Jde o bronzovou hvězdici pokrytou kvalitním červeným smaltem. Okraj hvězdice je opatřen jemným perlovcem (bez smaltu).Na středu hvězdy je lev státního znaku Československa. Vlastní smaltovaní tvoří jiskřivé paprsky a střed je kruhový. Hvězda je mírně konvexní.

Revers:
Zadní strana je zlacené a nese určující nápis :
Ve středu je dvouřádkový nápis " RUDÁ HVĚZDA" a při okraji je rozložen nápis " ČSL. ODBOJOVÁ SKUPINA " a v dolní části letopočet 1939 - 1945.

K hornímu cípu hvězdy je naletované pevné ouško s kroužkem k upevnění dekorace na stuhu. Stuha je jasně červená. Při posuzování těchto dekorací vidíme, že právě stuhy se od sebe nepatrně liší.

Poznámka:
Tuto dekoraci stručně popsal pan Měřička, ale zdá se, že ani on neměl dostatek informaci o akcích a zapojení občanů v protifašistickém odboji. Je pravděpodobné, že to byla skupina lidí, kteří chtěli využít zákona, který určen pro vojáky opravdu bojující proti fašistům. Na základě zákona č. 255
se pokusili využít revoluční kvas a založit takovou skupinu. Pro prošetření pracovníky MNO však nebyla skupina uznaná jako odbojová i když je možné, že někteří jedinci skutečně na barikádách bojovali. Někdy v roce 1979 můj pražský kolega L.K. mi ukazoval kufřík s těmito hvězdicemi, všechny byli bez stuhy a já mi říkal, koupil to za pár korun, ale prodával tehdy dosti draze, za 350 Kč, to v té době bylo za dekoraci hodně peněz.

Nejde tedy o odbojovou skupinu, ale ve sbírkách je dekorace stejně zastoupena.
Prílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png (221.8 KiB) Zobrazené 2137 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Späť na Čechy a Morava

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php