Kříž královny Marie

Kříž královny Marie

Poslaťod Altmann » Pia Mar 23, 2012 4:31 am

Kříž královny Marie
Cross of Queen Maria

Tento kříž navazuje na tradice dekorace péče o raněné a nemocné vojáky. Zde je jisté, že to je tradice, která se vztahuje ke kříži Milosrdenství z roku 1912.

Po rozdrcení Jugoslávie Německými a Italskými jednotkami se král Petar II. se svoji rodinou a dalšími členy vlády přesunul do exilu v Londýně. Jeho situace nebyla dobrá, neb Londýn vsadil na jednotky potomního prezidenta a generála J.B.Tita. Král sám si žil nad poměry a více než o politické dění v Jugoslávii se staral o zábavu a rozptýlení. V roce 1943-44, kdy situace na Balkáně byla jednoznačně na straně partyzánu se od krále odklonil i gen. Mihajlovič. (V této době u štábu gen. Tita již působila anglická vojenská mise).

Vlastní kříž zakládá manželka krále, královna Marie. Jejím cílem bylo odměnit věrné úředníky, diplomaty a jejich manželky, ale také pracovníky Jugoslávského Červeného kříže, který v Londýně působil. Královna (údajně) několik křížů udělila právě pracovníkům Červeného kříže a několika anglickým dámám.

Kříž byl založen ve dvou stupních:
Zlatý kříž (zlacené stříbro)
Stříbrný kříž

Dekoraci zhotovil anglický mistr, zaměstnanec firmy Spink v Londýně. Kříž je zhotoven z kvalitního stříbra, není značený ani puncovaný.

V roce 1945 se od krále odvrátili všichni věrní, část jich přešla k Titovi a část se uchýlila do emigrace.
Královna Marie již neměla peníze na zaplacení objednávky a tak firma Spink v šedesátých letech dvacátého století tyto kříže volně prodávala z důvodu získat peníze za provedenou zakázku. Je pravda,že se tyto křížky nechali koupit, ale v současnosti se řadí mezi vzácnější dekorace z konce královské Jugoslávie. Firma Spink tuto situaci po pravdě popsala ve svém časopise z ledna roku 1964. Kříže nazvala:

Řádem Milosrdenství – Orden der Barmherzigkeit

Popis kříže: (viz. obrázek)
Váha kříže: 12.80 g.
Prílohy
013.JPG
013.JPG (52.1 KiB) Zobrazené 2717 krát
005.JPG
005.JPG (62.34 KiB) Zobrazené 2717 krát
007.JPG
007.JPG (76.09 KiB) Zobrazené 2717 krát
Naposledy upravil Altmann dňa Štv Sep 11, 2014 3:46 pm, celkovo upravené 3
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Kříž královny Marie

Poslaťod Altmann » Pia Mar 23, 2012 4:37 am

Zlatý kříž královny Mary, který razila anglická firma Spink se řadí jednak mezi vzácné dekorace a dále mezi krásné dekorace. Zásluhou kolegy Romana Nohejla můžeme v plné kráse " vychutnat" i Zlatý kříž královny Marie a to dokonce i s originální etuji.

Obrázky z privátní zahraniční sbírky poskytl kolega, který si nepřeje být jmenován .

Prameny:
Časopis firmy Spink 1964
Archiv Altmann
Prílohy
Marie1[2].jpg
Marie1[2].jpg (79.89 KiB) Zobrazené 2880 krát
Marie2[1].jpg
Marie2[1].jpg (70.18 KiB) Zobrazené 2880 krát
Marie3[1].jpg
Marie3[1].jpg (59 KiB) Zobrazené 2880 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

Re: Kříž královny Marie

Poslaťod Altmann » Sob Aug 06, 2016 12:48 pm

Když jsem psal v úvodní část o této Jugoslávské dekoraci, jiné písemné doklady neexistovali a jsem přesvědčen, že naši staří paní jako byl p. Řezníček, Netrval a pan Vacek z Prahy, kteří tyto věci ve sbírce měli uloženy u svých dekorací správně u Srbska či Jugoslávie více než jsem uvedl neznali.
Zájem o ně nebyl ani u nás valný, ani v cizině, neobjevili se v žádné zahraniční literatuře, pouze v prodejních katalozích označených tak jak jsem uvedl.

Byl jsem překvapený článkem p . Milana Stojanoviče, který zde přikládám, pokud bude mít někdo opravdu sběratelský zájem, rád ty tři listy přepošlu neb zde jsem originál musel zmenšit, abych jej na stránky mohl vložit. V obsahu autor dokládá, že existuje tato dekorace (řádová?) ve třech stupních a to:

1. stupeň je dekorace náhrdelní o velikosti 49 x 33 mm. zlacené stříbro

2. stupeň dekorace 46,5 x 30 mm zlacené stříbro náprsní dekorace

3. stupeň dekorace stříbrná,46,5 x 30 mm náprsní.

Vkládám informaci a není bez zajímavosti, když se najednou objeví článek, sice předního znalce v tomto oboru a možná bychom se mohli ptát proč jsme od roku 1945 vlastně do dnešní doby neznali další fakta o I. stupni tohoto kříže či řádu.
Oba nižší stupně jsem prodal v roce 2010 srbskému sběrateli, které mi napsal, že nejsou uvedeny v žádné jemu známe literatuře, ale že mi prostě věří. Je to tak trochu záhada??? Nebo snaha o potvrzení vyššího řádu, který není či nebyl znám???
Prílohy
Bez názvu (2).png
Bez názvu (2).png (245.01 KiB) Zobrazené 2670 krát
2. strana.png
2. strana.png (186.78 KiB) Zobrazené 2670 krát
2 (3).png
2 (3).png (233 KiB) Zobrazené 2670 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

Späť na Srbsko a Juhoslávia do roku 1941

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php