od Altmann » Str Feb 20, 2013 12:03 pm
Věnováno panu Elmaru Langovi:
Byl to Václav Měřička, který se celý život věnoval právě problematice a historii Českého šlechtického kříže. Spolu s panem B. Laidlem zmapovali a upřesnili jednak seznam členů gardy a jednak popsali známé exempláře. Pro zájemce o studium této problematiky jistě mimo prácí pana Měřičky lze jen doporučit stať o tomto kříži v knize pana Koláčného. Vzhledem k tomu, že nikdy nezpochybnil závěry pana Měřičky, dovolím si z jeho díla citovat a popsat nejprve historii kříže, který získal profesor Fattovisch a který se nachází ve sbírce pana Elmara Langa.
Pan Měřička uvádí :
Překvapením pro mne a sběratele byl objev Českého šlechtického kříže z roku 1814 v Mnichově, kde se v roce 1971 objevil originál bez stuhy v 56. prodejní aukci firmy Graf Klenau. Vyznamenání zde bylo uvedeno pod číslem 3 212 s označením „Böhmische Adelskreuz von 1814" a lícová strana kříže byla vyobrazená na obálce katalogu ve značném zvětšení (75 mm). Bližší údaje, pak uvedly, že běží o zlatý kříž ve váze 11 g, v průměru 28 mm, lícový medailon mírně otřelý, jinak exemplář dobře zachovalý. Vyvolávací cena tohoto kříž byla stanovena na DM 3000. Kříž byl prostřednictvím jednoho vídeňského obchodníka vykoupen a dostal se do sbírky vynikajícího benátského sběratele rakouských vyznamenání, profesora dr. Giovanni Fattovitche.
Pan Měřička pokračuje. Protože jsem ve styku s uvedeným sběratelem, je nasnadě, že jsem byl ihned o koupi informován, a stejně tak jsem se brzy dozvěděl, že zmíněný vídeňský obchodník nabídl dr. Fattovichovi další stříbrný, nesmaltovaný kříž, který údajně měl být císařem v roce 1814 udělen prostým vojákům Noblgardy, a že existuje možnost získat z jisté maďarské sbírky ještě obdobný, nesmaltovaný, ale zlatý kříž, který v malém počtu byl vyroben a prý tehdy udělen poddůstojníkům Gardy, především veterinářovi a účetnímu jednotky. Prof. Dr. G. Fattovich se mě tázal na můj názor, ale já jsem dospěl k přesvědčení, že běží o podvod a falsum. Podle císařského zakládajícího dekretu z roku 1814 bylo ve Vídni pouze oněch 38 zlatých křížů pro šlechtické nositele a členy gardy a výslovně bylo nařízeno, že tento kříž nebude nošen nikdy nikým jiným. Nikde se také v průběhu sto padesáti a více let neobjevila sebemenší zmínka o nějakých stříbrných či zlatých a nesmaltovaných křížích, které údajně měly být uděleny prostým vojákům Noblgardy a ve zlatě poddůstojníkům.
O tomto nepsal žádný z faleristů – autorů knih a publikací v minulém století, ať již to byl Friedrich Gottschalck, který jako první v roce 1817 uveřejnil ve své knize: Almanach der Ritterorden, zprávu o existenci kříže, ale ani F. von Biedenfeld, ani Herman von Heyden, Gustav Wahlen, Schulze nebo J.L. Trost, kteří všichni s větší nebo menší znalosti o kříži psali.
Nejpádnějším důvodem pro moje tvrzení, že v nabídnutém a ve stříbrném exempláři zakoupeném kříži, běží o falzum, je že na našem území, odkud se určitě mužstvo Noblgardy rekrutovalo, se nenašel za celou dobu ani jediný exemplář ve stříbře. Vždyť v tom případě by muselo takových křížů existovat nejméně 200 kusů a protože jejich nositeli by byli naši lidé, nebo aspoň občané české a německé národnosti z Čech, pak se přece někdy takový kříž musel objevit.
Pan Měřička však pokračuje:
Reagoval jsem na tuto událost článkem „Kritische zum Böhmischen Adelskreeuz von Jahre 1814", který byl uveřejněn ve švýcarském faleristickém časopise Journal Europeén du Collectionneurs d´Orders et Décorations (JECOD ) v čísle 9 v roce 1973. Tam byla uveřejněna reprodukce originálu kříže zakoupeného v Mnichově, a to jeho lícové i rubní strany, a dále obě strany zakoupeného stříbrného kříže (falsifikátu).
Původní kříž z Mnichova odpovídá velikosti a provedením kříži po Janu Nepomuku Dačickém z Heslova a stejně tak kříži z pražského Vojenského muzea. Velikost kříže je uváděná ve vodorovném směru 29 mm a v kolmém 30 mm, střední medailon v průměru 14 mm, váha 11 g.
Stříbrný kříž měří jen 27 mm ve směru vodorovném a 28 mm ve směru kolmém, přičemž lícový štítek se lvem má průměr 13,5 mm. Rubní strana křížku je zcela hladká, bez nápisu. Tento kříž je jen odlitkem originálního kříže, který obchodník z Vídně nechal vyrobit.
Je pravda, že po tomto šetření a objasnění problematiky již nikdo další z obchodníků - podvodníků se nepokoušel další křížky nabízet.