Pamětní kříž skupiny pplk. Weidmanna

Pamětní kříž skupiny pplk. Weidmanna

Poslaťod Altmann » Pon Jan 30, 2012 8:01 am

Mezi českými (moravskými i slovenskými) faleristy se stále těší sběratelské pozornosti dekorace a odznaky vztahující se k období protifašistického odboje z let 1939-1945. Tato vyznamenání jsou hledaná a bohužel i drahá. Mezi tyto sběratelské artefakty řadíme i Kříž odbojové skupiny pplk. Weidmanna.

Kříž je běžně znám ve dvou stupních, ale zvláště 2. stupeň je pro svoji jednoduchou, ale výraznou stavbu, ozdobou každé sbírky.

Podplukovník Jaroslav Weidmann byl před rokem 1939 předsedou okresního výboru Svazu čsl. záložníků v Plzni. Po okupaci ČSR svoji činnost neukončil, ale udržoval pracovní styky s funkcionáři svazu a vytvořil zpravodajskou a diverzní skupinu, která převážně působila v Plzni a okolí. Mezi aktivní členy skupiny patřil především jednatel okresního výboru Svazu Jindřich Pytlík, železničář Josef Břečka, škodováci František Pech a Ing. Vladimír Vybíral, Jan Bruna a další. Ve Weidmannově skupině, která byla napojená na Obranu národa, pracovalo 12 bývalých aktivních důstojníků, kteří však již v květnu roku 1942 byli zatčeni a popraveni. Stalo se tak po zatčení kpt. Františka Sigmunda, který při výslechu na gestapu prozradil svoje spolubojovníky a kamarády, a to včetně J. Weidmanna. Gestapo nakonec v listopadu 1942, jako odvetu za zabití dvou příslušníků schutzpolizei mimo jiné zatklo i manželku pplk. Weidmanna a manželky J. Břečky a F. Pecha. Všechny zahynuly v Osvětimi.

Součásti Weidmannovi organizace byla skupina Jindřicha Pavlíka, která zcela samostatně prováděla odbojovou činnost spojenou s drobnou diverzí v doudleveckém závodě Škoda. Pavlíkova skupina však byla v květnu roku 1943 zatčena a všichni její příslušníci byli popraveni.

Po osvobození Československa vojsky spojenců dochází i k obnově činnosti Svazu čsl. záložníků. Myšlenka založit nějakou viditelnou a nositelnou dekoraci vyšla z řad funkcionářů svazu. Problém spočíval v tom, komu má být dekorace udělována-prakticky všichni příslušníci skupiny byli již mrtví. Kříž byl však založen a to dokonce ve dvou stupních. Svým charakterem je to tedy spíše vzpomínkový kříž za padlé a umučené kamarády. Kříž byl udělován pozůstalým, ale i funkcionářům svazu, kteří se přímo odbojové činnosti vletech 1939-1945 nezúčastnili. Před rokem 1989 se o skupině podplukovníka Weidmanna nemluvilo vzhledem k tomu, že byla řízená Obranou národa s vazbou na Londýn. Ve skupině byli zapojeni čeští vlastenci bez ohledu na politickou orientaci a jejich památce je věnováno toto zamyšlení.

Toto pojednání je věnováno památce pana Pavla Patejdla, faleristovi z Karlových Varů.

Poznámka:
Toto pojednání o skupině pplk.Weidmanna bylo publikováno ve faleristickém časopise SIGNUM BRNO v roce 2002. Autor i redakce souhlasí se zveřejněním pro čtenáře na stránkách SFS.
Prílohy
Dekret k pam. odznaku Weidemanov kriz. II. tr., obr. 1.jpg
Dekret k pam. odznaku Weidemanov kriz. II. tr., obr. 1.jpg (64.48 KiB) Zobrazené 3933 krát
Weidman[1].jpg
Weidman[1].jpg (101.42 KiB) Zobrazené 3948 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Pamětní kříž skupiny pplk. Weidmanna

Poslaťod teodor » Sob Nov 30, 2013 7:40 am

prikladám foto reverzu
Prílohy
3755447854_1.jpg
3755447854_1.jpg (51.38 KiB) Zobrazené 3770 krát
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod Altmann » Sob Máj 30, 2015 6:04 am

Dekrety, které se dnes objevili na Aukru:
Prílohy
5404638528.jpg
5404638528.jpg (61.22 KiB) Zobrazené 3579 krát
5404634296.jpg
5404634296.jpg (41.78 KiB) Zobrazené 3579 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod Altmann » Štv Dec 15, 2016 12:52 pm

Při diskuzi, kterou jsme vedli na našich stránkách, týkající se stříbrného odznaku MAMUT jsem si uvědomil, že kolega Sefit má pravdu v náhledu na činnost mnohých odbojových skupin. Konkrétně zde u této skupiny jsem napsal jen toto, ale již před třiceti lety mně pan Pavel Patejdl upozornil, že to vlastně jsou lidé, kteří spolupracovali s gestapem, aby si zachránili vlastní životy. Hrdinové byli popraveni a tito přeživši a další si založili kříže a dle zákona č. 255 se stali odbojovými pracovníky s danými výhodami. Pomohlo mi to pochopit, že mladá generace se na historii II. odboje dívá daleko kritičtěji a nebojí se své názory publikovat. Já jsem se sice nebál, ale nechtěl jsem být označen za někoho, kdo rozbíjí kladný obraz historii odboje.

Zde tedy je to, co jsem napsal, ale ta situace byla složitější

Po osvobození Československa vojsky spojenců dochází i k obnově činnosti Svazu čsl. záložníků. Myšlenka založit nějakou viditelnou a nositelnou dekoraci vyšla z řad funkcionářů svazu. Problém spočíval v tom, komu má být dekorace udělována-prakticky všichni příslušníci skupiny byli již mrtví. Kříž byl však založen a to dokonce ve dvou stupních. Svým charakterem je to tedy spíše vzpomínkový kříž za padlé a umučené kamarády. Kříž byl udělován pozůstalým, ale i funkcionářům svazu, kteří se přímo odbojové činnosti vletech 1939-1945 nezúčastnili. Před rokem 1989 se o skupině podplukovníka Weidmanna nemluvilo vzhledem k tomu, že byla řízená Obranou národa s vazbou na Londýn. Ve skupině byli zapojeni čeští vlastenci bez ohledu na politickou orientaci a jejich památce je věnováno toto zamyšlení.
Toto pojednání je věnováno památce pana Pavla Patejdla, faleristovi z Karlových Varů.

Další skupinou, kterou jsem s pomocí kolegy Smýkala popsal jako zcela neexistující byla skupina PIKRA. Její historii si můžete pročíst na našich stránkách. Skupina, která si dokonce pro svého velitele nechala razit zlatý odznak ( opravdu ze zlatá)

Stále platí to známé: stále se učit a snažit se chápat i názory další kamarádů, kolegů.
Obrázok užívateľa
Altmann

Späť na Čechy a Morava

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php