Aukce - k doplnění

Sem môžete vkladať informácie o výstavách, zaujímavých expozíciách, termínoch aukcii rôžnych aukčných domov, konferencii a iných zaujímavých akcii, ktoré súvisia s faleristikou. Prosím predmet vždy začať dátumom, kedy akcia začína, prípadne aj končí

Re: Aukce - k doplnění

Poslaťod sefit » Ned Okt 23, 2016 9:48 pm

Myslím, ze viacerí z nás tu majú skúsenosti s týmto aukčnými domom. Akcie tohoto typu a "privátne odpredaje" su prakticky jediným spôsobom ako dá dostať k zberateľsky a cenovo hodnotnejším dekoráciam. Občas sa síce nieco objaví aj na "istých serveroch", ale je to skôr výnimka, čo potvrdzuje pravidlo.

Akcia je vždy tak trochu lotéria (a napätie ;) ), ale pri naozaj vzácnych a originálnych kusoch sa nikdy prekvapenie nekoná...sú drahé.

K Dorotheu- determinujci je članok 6 drazobneho poriadku, ktorý sa dá zhrnúť do jeden vety "kupujete to, čo vidíte"... odporúčam VŽDY :!: pozrieť a zvážiť. Niektoré kusy, ktoré boli opísané aj v tu všetkým známom a to podčiarkujem, že veľmi hodnotnom faleristickom štvrťročníku...žiaľ, nedotkol by som sa ich ani metrovou palicou...

Samozrejme, je to len môj názor, ale pravda je taká, ze za ostatných 5 rokov som Dorotheum nevynechal ani raz a aj teraz tam samozrejme budem.
sefit
 
Príspevky: 289
Registrovaný: Ned Jan 22, 2012 3:54 pm
zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Re: Aukce - k doplnění

Poslaťod Altmann » Pon Okt 24, 2016 9:14 am

Musím a rád říkám , že kolega Sefit má pravdu. Já bych dodal, že z Brna, Blavy i z Čech je do Vídně "nedaleko" a prohlídka materiálu mnohdy vydá za faleristickou přednášku. Co bych však doplnil a myslím, že mně Sefit podpoří je následné posezení v kavárně kde se nechá jednak poznat další kolegy a mnohdy i popovídat o aukci. Myslím, že každý falerista by to alespoň jednou v životě měl okusit. Je to zážitek na celý život no a káva a dortík jsou také moc fajn. :lol:
Obrázok užívateľa
Altmann
 
Príspevky: 5154
Registrovaný: Sob Jan 21, 2012 7:59 am
sFs: sympatizant

Re: Aukce - k doplnění

Poslaťod k6i6t6o » Pon Okt 24, 2016 4:57 pm

Sefit + dorotheum = zas sa mi nič toho roku neujde :)
k6i6t6o
 
Príspevky: 233
Registrovaný: Str Sep 07, 2011 5:48 pm
Bydlisko: Brezno - okolie
sFs: riadny člen

Re: Aukce - k doplnění

Poslaťod teodor » Str Okt 26, 2016 12:01 pm

sefit píše:Niektoré kusy, ktoré boli opísané aj v tu všetkým známom a to podčiarkujem, že veľmi hodnotnom faleristickom štvrťročníku...žiaľ, nedotkol by som sa ich ani metrovou palicou...


samozrejme, dá sa s dobre mienenými radami kolegu sefita len súhlasiť - pokiaľ je možnosť kupovanú vec vidieť osobne, to je ideálny stav, u vzácnejších kusov priam nutnosť.

Ale zaujímalo by ma, či by si mohol byť konkrétnejší vo svojich tvrdeniach ohladne nášho obľúbeného časopisu. Určite by to zaujímalo aj iných ;)
Teda netvrdím, že sa to nemohlo stať, napokon chybu nespraví len niekto, kto nerobí nič. Ale keď sa to napíše takto bez konkrétneho príkladu, príde mi to voči ľuďom, ktorí časopis tvoria trochu nefér...
Predsa len to nie je predajný katalóg, ktorého cieľom je predať za každú cenu, ale časopis do ktorého jeho autori dávajú srdce.
Napokon, aspoň pokiaľ viem, každý kto má oprávnené pochybnosti o publikovaných veciach, má možnosť napísať k týmto tvrdeniam svoje vlastné poznatky - a mnohí túto možnosť aj využili.

Predpokladám, že to nebolo mienené na bežné veci, ktoré si má každý možnosť naštudovať, ale je reč o tých "lepších" kusoch, ktoré máme väčšinou možnosť "skúmať" len takto, teoreticky.
Myslím, že to bude pre všetkých prínosnejšie a radi sa všetci dozvieme niečo nové.

Teraz pevne verím, že od kolegu sefita neobdržíme obľúbenú alibistickú odpoveď niektorých kolegov: "nebudem pomáhať falzifikátorom", ale že sa s nami podelí o časť svojich skúseností... napokon, čo sa nákupu týka, veľkú konkurenciu tu nemá, takže v tomto smere sa nemá veľmi čoho báť :D
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin
 
Príspevky: 800
Registrovaný: Pia Sep 16, 2011 3:36 pm
Bydlisko: Felvidék (Slovensko)
zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Re: Aukce - k doplnění

Poslaťod sefit » Pia Okt 28, 2016 4:09 pm

Pozdravujem,

alibistická odpoved nebude, nemá byt prečo. Som na ZPC v Nemecku, takze urcite to nemôžem brat "od podlahy", ale to čo si pamätám, resp. viem dohľadať na webe. Signum rada VI, č. 14, s. 702-703. Ide o Velkokriz FJO s VD a mečmi.

Samozrejme to čo teraz napíšem je len tvrdenie proti tvrdeniu, pretože nik iný okrem mna a autora článku tam zo SFS (okrem dvoch- troch členov, žiaľ teraz ani títo) uz tak nejako tradične nebol. Skôr ako začnem so samotnou dekoráciou, tak uz x-ty krát musím vydariť počudovanie nad touto skutočnosťou. Zo Slovenska či Čiech je to do Viedne na krok. Nejde o samotnú aukciu, ale o prehliadku materiálu, ktorá sa koná vždy v rozmedzí jedného týždňa pred aukciou. Kolega "Teodor" tu piše, ze tieto lepšie kusy mame možnosť "skúmať" len takto teoreticky. No ale to vôbec nie je pravda!!! Všetci ich mame možnosť skúmať priamo, naživo, pozrieť si ich, ohmatať a viest o nich diskusiu. Nejde o to kúpiť si nieco na aukcii, na ňu netreba ani vôbec ist. Stačí ist na tu "prehliadku materiálu". Ani ja nevlastním MMTO, ale dnes po tých rokoch uz na základe týchto možnosti dokážem celkom spoľahlivo určiť nielen originalitu a obdobie, ale dokonca aj to či kríz nie je zložený z viacerych časti, ktoré niektoré su originálne, ale zvyšok je neskoršia výroba. Takéto kusy sa robili po Vojne, ale pre veľkých zberateľov s kontaktami aj po roku 1945. Samozrejme tieto su pre faleristicky trh najviac nebezpečne.

Spať k dekorácií Velkokriza FJO s KD a mečmi. S autorom článku sme sa nepohodli, uz v samotnom Dorotheu som s ním o tejto dekorácií viedol polemiku. Musím však povedať, ze aj další zberatelia a mnohí z nich naozaj velmi skúsení faleristi boli rovnakého názoru. To síce nič nedokazuje, ale nie som vo svojich tvrdeniach osamotený.

Samotný korpus veľkohviezdy FJO z pozláteného bronzu a bol absolútne v poriadku. Razba z obdobia Vojny.To iste aj KD. Pochádzalo z originálnej raznice. Nie je však nijakým tajomstvom, ze k originálnym častiam sa dalo dostať aj po roku 1918 (presne ako pri tých MMTO) dokonca vtedajsi najváženejší západoeurópski faleristi ako pani Uhl, Fattovich, Schreiber aj neskôr. Problémom bolo samotné uchytenie. Práca na úrovni žiaka 6 ročníka ZŠ na hodine pracovného vyučovania, známka slabšia 2- až 3

No vyselo "to" (KD) na 3 alebo 4 hrotoch hviezdy, pričom to bolo celé osadene na krivo, takze sa to navazovalo na jednu stranu a odstup KD od niektorých hrotov hviezdy bol tak 3-4 cm. Ak mi niekto ukáže ako sa to zaplo na odev, má u mna veľkú vodku (aj dve). Nevraviac o tom, ze to vyzeralo zle.

Zlatý klinec boli meče. Teda ja vôbec nie som nejaký manuálne zručný, ale toto si trúfam dať aj ja. Koruna odelena od pendlií (nejde o to ze nebola razená v jednom kuse s pendiliami, to bolo bežne, ona bola priletovana na korpuse, "mimo zóny") a meče, povojnová Rothe výroba (na Mayers dekorácií...záhada), normálne pripajkovane na korpus hviezdy. Z tej pájky (neviem čo je to za kov) tam normálne bola regulérna "hrča" a v tom boli tie meče.

Z vyvolávacej ceny to šlo na 7000 EUR, ale "od stola". To značí, ze to bol prvý písomný príhoz. Inak povedané nedrazil nikto iný, iba "záhadný cudzinec". Toto komentovať nebudem.

Rovnako dopadla aj dekorácia Velkokriza FJO s KD a mečmi na stuhe. Tu cena ani nešla hore, údajne je to v západnej Európe známy kus "kolujúci" po svete od polovice 90-tych rokov.

Na druhu stranu sa tam zvádzala pomerne ľúta bitka o komendersky kríz FJO s KD nižšieho stupňa. Parádny kus, jediná chyba bola, ze záves uz nebol pôvodný. Inak stav velmi pekný.

No záverom by som chcel len dodať, ze keby sme tam boli viacerí mohli sme si to tom tu pekne pohovoriť, takto sme v tom dvaja. Ja a autor článku, ktorý je velmi skúsený falerista starej školy s obrovskými skúsenosťami a tvrdil, ze kedže ide iba o 5 udelení, je to de facto ručná práca. To nepopieram, ale nesúhlasím s kvalitou prevedenia. Podľa mna je o to, čo sa začína objavovať čoraz častejšie...tzv. gebasteltes Stück. Pri dnešných cenách sa uz oplatí zasiahnuť do originálnej aj keď bežnejšej dekorácie a pokúsiť sa o jej "vylepšenie" aj za cenu, ze sa zberateľsky znehodnotí. Žiaľ, súčasná realita je krutá.

S pozdravom,

sefit
 
Príspevky: 289
Registrovaný: Ned Jan 22, 2012 3:54 pm
zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Re: Aukce - k doplnění

Poslaťod teodor » Pon Okt 31, 2016 5:36 pm

Obrázok

ďakujem za obšírnu a poučnú odpoveď... kolega sefit nesklamal :D
Takto by mala vyzerať diskusia. Ono ani tak nejde o to, kto má pravdu, ale každý pohľad môže byť poučný. Zároveň veľmi pekný príklad, že aj nesúhlasiť sa dá na úrovni ;)
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin
 
Príspevky: 800
Registrovaný: Pia Sep 16, 2011 3:36 pm
Bydlisko: Felvidék (Slovensko)
zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Predchádzajúci

Späť na Výstavy a akcie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron
Not able to open ./cache/data_global.php