Čestný odznak 6.bombardovacího pluku

Čestný odznak 6.bombardovacího pluku

Poslaťod Altmann » Sob Jan 21, 2012 6:07 pm

Odoslané: Št Jan 12, 2012 5:27 am

Odznak 5. a 6. leteckého pluku jsem se pokusil zpracovat na české stránky. Byl jsem však byl tak trochu nucen odznaky charakterizovat jak odznaky výkonnostní. Zde však v kolektivu ryze faleristickém si můžeme vysvětlit, že příslušníci těchto leteckých jednotek tyto odznaky chápali jako pamětní (jubielní ), zřízené k 20. výročí založení republiky. Byli to právě letci, mladí stateční vojáci, kteří neměli žádná vyznamenání a při společných cvičeních tak zvané Malé dohody to byli pouze oni, kteří na svých uniformách neměli žádná státní vyznamenání. Je tedy i jisté, že kvalitní odznaky vyrobených ze stříbra, tedy odznaku ne zrovna levné měli být památkou, ale zároveň i okrasou uniformy důstojníka. Jisté je, že by mně osobně zajímal i Váš názor na tuto problematiku. Oba odznaky jsou v soukromé pražské sbírce pana „M“.

Obrázok

Odznak 6.leteckého pluku byl řešen štábem této vyšší vojenské jednotky již počátkem roku 1938. Předpoklad udílení měl být ve výroční den založení republiky s tím, že první odznaky budou slavnostně uděleny a předány dne 28. října 1938. Zde opět svoji roli sehrála mobilizace a potupná kapitulace armády po podepsání Mnichovské smlouvy.Odznak byl přesto udělen, a to nejméně v jednom případě. Ve sbírce „Alt.“ se nachází jediný nám známý odznak, který je v originální etuji, na zadní straně odznaku je citace!

POR.LET.JOSEF VALLA l.7.1935-31.3.1938

Obrázok

Odznak byl tomuto důstojníkovi předán při příležitosti jeho odchodu od jednotky. Z pozůstalosti rodiny je i tento letecký odznak(obrázek)
Popis odznaku:
Jednoduchá číslice 6, na které jsou vloženy zlacené perutě, odznak je proťatý červenou bombou, je ražen ve stříbře, ryzosti 800/1000 s příslušným puncem pro stříbro. Tento odznak vyrobila firma Provazník a spol. Praha VII. Zdá se, že pro ostatní příslušníky leteckého pluku se po roce 1938 již nepočítalo s udělením odznaku, který měl symbolizovat odhodlání jednotky bránit vlast. Na základě vlastního pátrání je možno říci, že objednané odznaky byly komisí důstojníku zničeny. Odznak nebyl po roce 1945 obnoven, a ani se o obnově neuvažovalo. Odznak zde vystavený je ze sbírky autora. V případě dalšího zajmu doporučujeme stránky:www.letecké odznaky.cz.www, kde jsou oba odznaky ze sbírky Alt také vystaveny.

Obrázok

Elegantní odznak je sestaven ze tří dílů a je sestaven do opravdu vkusného celku.Je dobře vidět, že číslice je zdobená lipovými větvičkami. Perutě jsou zlacené. Bomba,která charakterizuje 6.letecký pluk je červeně smaltovaná. Odznak je číslován a nese číslo 18 (zadní strana.) Tento vzácný, čestný odznak se uděloval v originální etuji,která na zadní straně nese zálepku s logem firmy Provazník

Prameny:
Archiv: Alt
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Čestný odznak 6.bombardovacího pluku

Poslaťod strenk » Sob Jan 21, 2012 6:17 pm

Odoslané: Št Jan 12, 2012 7:47 am

Nechcem,aby moj prispevok vyznel ako Oda na temy kolegu Altmana.Uverejnenim tem o odznakoch bombardovacich plukov-mozno to tak niektori clenovia foru budu vnimat.Neviem,ako sa kolega Altman dostal na forum,preco tu je ,deli sa s nami o svoje vedomosti,poskytuje rady...Na Slovensku a Cechach je mnozstvo zberatelov,ktorych prispevky by sme si radi precitali-Milos Jasan,Jano Rumpel,Martin Karasek,Miroslav Bujnak,Aleks Klabnik,Juraj Prachar...kolega Martim Lusovjan z Otrokovic,ale najma Kveto Growka.Zrejme niektori pre nedostatok casu,ini z urciteho ostychu sa nezapajjaju do tohto zaujimaveho,ale slubne rozbehnuteho projektu.Dost kritiky a uvah-podme k samotnemu odznaku.Hoci vekovo sa blizim k 60 ,nemozem povedat,ze by som pojedol vsetku mudrost sveta,vsetko videl z oblasti faleristiky,najma z oblasti,ktore mna hlavne zaujimaju-Ceskoslovensko,ZSSR.Pamatam 6-7 rokov dozadu mi v Ziline stale jeden zberatel pripominal,aby som mu ziskal do zbierky Odznaky bombardovacich plukov.Financne by to asi aj zvladol,ale nemali predstavu,ako odznaky vyzeraju a co stoja...Vec sa mala tak,ze v tom case som apon 5x rocne cestoval do Prahy na rozne burzy ,aukcie a mal som tam vytvoreny okruh znamych a priatelov.Asi som zle hladal,ale nikto,koho som sa na odznaky pytal/pytal som sa asi nespravnych osob/,mi nevedel odpovedat.3-4 roky dozadu som sa nahodou cez Jasekovu stranku dostal na valka.cz.Tam odznaky boli-mohol som aspon priatelovi konstatovat,ze skutocne su a ako vyzeraju.Touto slohovou pracou som chcel naznacit,ake vzacnosti je nam kolega Altman schopny priblizovat a akou vzacnostou je ho mat na fore.Je jasne,ze keby som bol z Prahy-vedel by som o faleristike viac.Ale som z dediny a zbieram a venujem sa faleristike len od 1993 roku.Kto tento prispevok precita,dufam si utvori aj predstavu o tomto odznaku a jeho cene.Hoci je vsetko relativne,jedno je iste,na mnohe veci nam ani peniaze nemusia stacit.Verim,ze aj v buducnosti sa od kolegu Altman dockame prispevky o faleristickych skvostoch,o ktorych vobec nevieme.
strenk

Poslaťod Altmann » Sob Jan 21, 2012 6:18 pm

Odoslané: Št Jan 12, 2012 10:04 am

Pánové, jsem zde z důvodu, že faleristiku mám rád, ale hlavně mám dostatek času se ji věnovat. Nemám rád žádné lichocení to v žádném případě, ale zárovň je nutno si uvědomit,že pracujeme společně s Dr. Jedličkou. On má času málo a tak vkládám, ale bez jeho spoluprácce by to nešlo. Mgr. Growka je vytížen, ale pokud jste si mohli všimnout, mám jeho povolení a jeho práce sem k nám pilně pašuji.

Jinak je vše relativní, zde snad píši k Vaši spokojenosti, jinde mně vyhodili a jsem blokován za vzpurnost. Tedy všechny sláva polní tráva.

ALE a to je hlavní, jsme zde faleristé !
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod Altmann » Str Sep 17, 2014 3:51 pm

Článek bez obrázků je téměř bezcenným dokladem. Je škoda, že původní obrázky záhadně mizí. Vkládám tedy obrázky dodatečně a omlouvám se. Vždy jsem se domníval, že nad technickými problémy bdí a kontrolu provádí Admini.
Prílohy
IMG_7458.jpg
IMG_7458.jpg (44.59 KiB) Zobrazené 3861 krát
IMG_7459.jpg
IMG_7459.jpg (65.64 KiB) Zobrazené 3861 krát
IMG_7460.jpg
IMG_7460.jpg (31.4 KiB) Zobrazené 3861 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

Späť na dekorácie plukov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php