Nove prirastky na emedals

Nove prirastky na emedals

Poslaťod SFS » Štv Sep 27, 2012 10:42 am

na emedals dali dve vzacne veci.
I ked ceny su podla mna viac nez vysoke (typicke pre emedals) tak aj k originalite by som mal par otazok.. k tej kolane...ja som videl len zlatu, co bola na dorotheu..a toto vyzera ze je asi z konca vojny len zo striebra??
posielam linky..
https://www.emedals.com/Pages/DirectSal ... x?id=14377
https://www.emedals.com/Pages/DirectSal ... x?id=14352

kludne disktutujte..som zvedavy na vase nazory :)
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Re: Nove prirastky na emedals

Poslaťod sefit » Štv Sep 27, 2012 8:21 pm

k MVK I. trieda
pan kolega "altmann" uz v inom prispevku zaujal stanovisko a neostava nam nic ine len s tym plne suhlasit. Ja sa osobne nazdavam, ze to co vidime na stranke mozeme nazvat pokojne falzom.
Vyrobca - nie su zaznamenane ziadne MVK I. triedy vyrobene firmou Rothe. Korpus vyrabala firma Souval a hotove a dokoncene krize ponukali dve firmy - R. Marschall a V. Mayers und Soehne.
Smalty - tak ako pise kolega "altamnn". Ani vo vojnovom obdobi by slavna firma Rothe nevyrobila tak nedokonaly smalt. Tato firma vyrabala vzdy spickove dekoracie, aj pre zahranicie a to aj po roku 1918, mnohokrat slo o exkluzivne kusy. Dokonca aj zberatelske kopie firmy Rothe zo skorsieho obdobia maju smalty v ovela lepsom stave.
Ihla - udajne su na nej dve znacenia "A", ja ich tam ani pri tak dobrom rozliseni nevidim.
Uchytenie ihly - jednoznacne original, znacka firmy Rothe a "hlava chrta", otazne je len z coho to povodne je, ten uchyt je tam jednoznacne naletovany neskor.
Stredovy medialon - napriek firemnej znacke firmy Rothe je v podozrivej kvalite. Znacka nie je tak jasna ako na spodnom hakovitom uchyte ihly (odliatok?), navyse medailon nie je zo striebra.
Nejasnost kovu - predajca uvadza "striebro, postriebreny kov, smalty".... je tam punc "hlava chrta" oznacujuci cistotu striebra 800/1000 a zaroven obecny postriebreny kov? To je nemozne.
Cena - 11350 USD za original nie je vobec vela, na drazbe v Dorotheu ci Rauchu by to asi spravilo viac. Obavam sa ze az taky velky rozdiel medzi rytierom MMTO a MVK I. trieda nebude, aj ked ide o "len" o verziu bez mecov. V 90-tych rokoch to bol pomer ceny 2/3 v prospech rytiera MMTO. MVK I. triedy sa vsak v aukciach neponukal uz viac ako 10 rokov. Len pre objasnenie - 21 udeleni v RU, 41 udeleni do Nemecka (!!!), 5 do Osmanskej rise a 2 do Bulharska. Kedze vieme, ze tieto stranky lacne nie su...nuz tak aj toto je na zamyslenie.

Ku kolane EKO I
Z obrazkov vypada velmi pekne a s vysokou pravdepodbnostou pojde o original. Ide o klasicku vojnovu vyrobu. Zlate kolany su vzacnostou najma preto, ze po vojne boli vsetky bez milosti roztavene. Prezili len tie co sa akosi "zabudli" vratit. Tu je vsak problemom ta cena. Tato kolana nema navyse ani klenot. Kolana z maja 2012 z Dorothea (zlato, striebro - stredovy medailon) bola vysoko nadhodnotena, proste len dvaja Rusi s tazkymi kontami si potrebovali dokazat kto je väcsi pan. Jej realna hodnota bola niekde na 1/3 konecnej ceny. Podla tejto jednej drazby sa riadit nemozno.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod SFS » Štv Sep 27, 2012 9:08 pm

tomas, k tej kolane sa tazko vyjadrit...rudo mi hovoril ze sa v madarsku robia spickove falza tychto kolan...dokonca som drzal odliatky kolany EKO a Radu sv. stefana, obe v striebre... ta EKO bola celkom dobre spravena ale ked si sa na to pozrel z blizka tak si videl odlievane punce a zanku FR..kolana sv. Stefana bola uz na oko zle spravena. takze pri emedals je vsetko mozne..
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Poslaťod sefit » Sob Sep 29, 2012 12:14 pm

No predpokladam, ze nikto nekupi dekoraciu v takejto hodnote len z obrazka, navyse ak sa nejedna o nejaky overeny aukcny dom. Ta kolana vyzera dobre, ale falsovatelia tiez nespia a zlepsuju sa. Ak by som mal o take nieco zaujem, resp. mal na to financie, tak by som si to urcite zaobstaral inak ako cez takuto stranku. Emedals tam ma viacero "prehreskov".
Ku kolanam vseobecne - ide o vysostne "obradnu" dekoraciu, nosila sa extremne zriedkavo, s ornatom v dni oficialneho sviatku Radu, pri vyznamnych prilezitostiach a v zavere aj pri oficialnych atelierovych fotografiach. "Druhe kusy" ci "nositelne prevedenia v nahradnom kove", to neznie velmi doveryhodne. Bud teda mame do cinenia s originalom alebo je to vyhotovenie pre potreby zberatelov ci priamo falzum.
Kolana Sv. Stefana v striebre ci inom kove ako zlato je prave tento pripad. Nie su zaznamenane ine zhotovenia tychto kolan ako je v zlate. To iste aj pre v pripade MMTO. Ista vynimka je Rad zlateho Runa, vsetko su to vsak kolany vyhotovene po roku 1945 pre clenov radu na vyznamne prilezitosti. Kazdy clen si vzdy musel svoje dekoracie zabezpecit sam, len v pripade, ze na ne nemal financie, tak mu bola dekoracia tohoto Radu zapozicana. Islo vsak vzdy o prislusnikov vysokej slachty, takze s tymto problem nebol. V dnesnej dobe clenovia Radu pri oficialnych prilezitostiach nosia kolany bud zhotovene priamo pre nich alebo si ich zapoziciavaju z Arsenalu. Stalo sa tak pri pohrebe posledneho korunneho princa Otta.
Kolany v striebre ci bronze sa objavuju vylucne pri LO a EKO. Ide o zhotovenia pre drzitelov velkokrizov tychto radov pocas prvej svetovej vojny a da sa predpokladat, ze si ich hradili sami. Kolany v zlate su vyrobene pred prvou vojnou a su extremne vzacne, aj vzhladom na pocet udelenych kusov. Je nutne si uvedomit, ze udelenie EKO I pred rokom 1914 bolo vynimocne ocenenie zasluh, velkokriz LO patril len navyssim vojenskym ci politickym predstavitelom a aj to vacsinou ako ocenenie ich celozivotnych zasluh pred odchodom na dochodok. To bol aj hlavny dovod vytvorenia I. triedy LO v roku 1901. EKO I s KD (a neskor aj s mecmi) v rokoch 1914-1918 patrilo k dekoraciam ktore dostavali aj velitelia na urovni brigad. Velkokrizu LO sa podarilo si zachovat svoju vysoku exkluzivitu, ale bol urcite udelovany castejsie ako pred rokom 1914. To sa prakticky dialo so vsetkymi dekoraciami. Prave z tychto udeleni nachadzame tie strieborne a bronzove kolany. Su urcite velkou ozdobou kazdej zbierky, ale predsa nie su az tak vzacne ako kolany v zlate, ktore boli navyse po vojne roztavene. Ono ten kov (zlato, striebro) je urcite tiez jednym z faktorov, ktory urcuje hodnotu dekoracie, ale ovela dolezitejsia je samotna exkluzivita a pocet udeleni tej ktorej dekoracie.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod teodor » Pon Okt 01, 2012 5:13 am

viem že je to k tejto odbornej diskusii trochu od veci ale mňa v popise tej kolany skutočne neobyčajne pobavila posledná veta:

Alfred Elder von Schnek died on October 12th 1952 in Vienna, Italy.

inak hoci nezdielam presvedčenie niektorých kolegov, že sa dobrá originálna vec nedá kúpiť inde ako v známych aukčných domoch, súhlasím s tým, čo napísal kolega sefit:

sefit píše:Ak by som mal o take nieco zaujem, resp. mal na to financie, tak by som si to urcite zaobstaral inak ako cez takuto stranku.

predsa len nie je to vec, ktorú by som kupoval bez záruky podla fotky.... a kópii na tejto stránke už bolo viac než dosť....
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Späť na Poradné fórum

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php