Problematika pětinásobného udělení medaile Za statečnost II.třídy se objevila zhruba před pěti lety. V této době se mně ptal kolega z Prahy na můj názor a další kolega, který má velmi dobré styky a konexe v Maďarsku mi ji nabízel a přesvědčoval mně, že to je mimořádná vzácnost, která se objevila zcela náhodně a existuje pár kousků a on jeden takový získala je ochoten mi jej prodat.Na eMedals se objevila tato medaile a je zajímavá si ji alespoň prohlédnout. O tom,že etuje je originální z období císařství nelze pochybovat. Další otázka k zamyšlení je ta, že medaile je vyrobena po roce 1918 ( jde tedy o poválečnou ražbu pro veterány). Medaile je v perfektním stavu s téměř zrcadlovým leskem. Pásky, zcela mimořádné zachovalosti. Tato souprava byla prodána za 500 US dolarů.
Můj závěr a je souhlasný se závěrem Dr. Jedličky:
Vše je vyrobeno jen pro potřebu ani ne tak sběratelé, neb sběratel s minimálním zájmem o dějiny RU armády musí pochopit,že toto je pouhý výmysl sloužící k oklamání sběratelů. Já tedy chci varovat kolegy a přátelé, pravda, mohl jsem to udělat dříve, ale osobně jsem byl přesvědčený, že na tuto „píchovinu“ se nikdy nechytí, nikdo nenaletí. Mýlil jsem se. Je téměř jisté, že se tyto medaile brzy objeví i v nabídce na Aukru či na bleších trzích případně i v nabídce slušných firem.
Odkaz je zde:
http://www.emedals.com/collectors-galle ... our-clasps