Tak zvané "čepicové odznaky", které bychom měli správně nazývat pamětní či vzpomínkové jsou stále hledané a v tomto sběratelské oboru nacházíme i různé zajímavé dekorace, které dnes již nedokážeme správně zařadit. Jedním z takových odznaků je dekorace 42. pěšího pluku Rakousko-Uherské armády.
Jde o jednotku, kterou tak rádi nazýváme českým plukem a proto nejprve fakta:
42. pěší pluk Arnošta Augusta, vévody Brunšvického, doplňovací okres Terezín, založený v roce 1685. V roce 1914 měla jednotka toto národnostní složení:
Němci ( Sudety) 86% a ostatní národnosti, tedy i Češi 14%. Plukovní řeč němčina.
Známe nejméně dva odznaky - viz obrázek, které oprávněně připisujeme tomuto pluku.
Oba odznaky jsou velmi pěkné i když jsou vyrobeny z obecného kovu. Zde je tedy vše jasné a bezproblémové.
Možná, že někdo z kolegů viděl odznak, který se podobá odznaku z období let 1914-18 ale a to je zajímavé, odznak je převýšen Železným křížem a na stuze je letopočet 1.12. 1940.
Odznak jsem našel v nabídce eMedals a je popsaný jako pamětní odznak 42. Uherské honvédské divize.
Dále jsem odznak objevil info na českých stránkách, kde je popsán jako veteránský odznak
Odznak veterána Infanterieregimentu Nr. 42, ke kterému rukovala během První světové války značná část varnsdorfských mužů.
Odznak je vyroben ze slitiny zinku, hovoříme tedy o "válečném kovu:. Zadní strana se sponou k upevnění na oděv, celkové zpracování je poplatné odznakům vyrobených v letech 1940-45 v Čechách, nebo Protektorátu Čechy a Morava.
Třeba mně i někdo pomůže . 42. Uherská honvédská divize opravdu na Balkáně bojovala, ale nenašel jsem nic co by se vztahovalo k tomuto odznaku.
K problematice tohoto odznaku vztahující se k Maďarské armádě nemáme žádné indicie. Naopak se zdá, že odznak byl z prodejních důvodů označen jako uherský pamětní odznak. 42. pěší pluk nikdy neměl žádný vztahh k uherským jednotkám v letech 1914-18
ZDE
http://www.vyslouzilci.cz/warnsdorf.html