Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány

Poslaťod Altmann » Sob Apr 16, 2016 7:04 am

(Kříž Sv. Jiří s monogramem cara Alexandra I.)
Знак отличия Военного ордена с вензелем Алексанра I.

Kříž byl založený v červnu roku 1839 a byl určen pro vojáky pruské armády, které známe pod označením „pruští veteráni“. Jde o pruské vojáky, účastníky bojů proti francouzským jednotkám z válek roku 1813-1814-1815. V listopadu roku 1839 bylo z rozhodnutí cara zhotoveno na 4500 ks těchto křížů a předáno do Pruska k rozdělením statečným Prušákům. Křížů bylo rozděleno či uděleno 4264 zbylé kříže (236ks) bylo vráceno řádové Kapitule a roztaveno na stříbro.
Popis kříže:

Avers:
Kříž s rozšířenými konci ramen, který nazýváme křížem Sv. Jiří. Ve středovém medailonu kříže je typická postava Sv. Jiří zabíjející kopím draka.

Revers:
Ve středovém medailonu kříže jsou spojená písmena C.G.( сватой Георгий- Svatý Jiří)
Na horním rameni kříže je korunovaný monogram cara Alexandra I.
Na horizontální ramena kříže se odborně klenotnicky dorývala pořadová či registrační čísla.
Kříž má velikost 34 mm. Byl vyroben ze stříbra a nosil se na splývavé stuze řádu Sv. Jiří.

Literatura:
Кузнецов А., Чепурнов Н., Наградная медаль. в 2-х тт. 1992.
Václav Měřička: Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány
I.G. Spasskij. Inostrannije i rusalie Orděna do 1917 g.
Dan.W. Ragsdale : The Russian 25 Year Commemorative Gross for Prussians

Kdo má možnost a zastaví se v Teplicích by mohl využít toho a navštívit bojiště. Je to krásná procházka a já jsem moc rád, že jsem to v mladších letech zvládl.
Prílohy
Bez názvu.png
obrázek je převzatý z ruských stránek (internet)
Bez názvu.png (170.72 KiB) Zobrazené 3510 krát
obrázek převzat z ruských stránek.png
obrázek převzat z ruských stránek.png (199.47 KiB) Zobrazené 3518 krát
Naposledy upravil Altmann dňa Sob Apr 16, 2016 12:07 pm, celkovo upravené 7
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány

Poslaťod Altmann » Sob Apr 16, 2016 7:07 am

Dne 13. února 1807, tedy v době, kdy Napoleon silně vojensky tlačí na Rusko, zakládá car Alexandr I. stříbrný kříž Sv. Jiří. Jde o vysoké vyznamenání určené k ocenění statečnosti a odvahy ruských vojínů a poddůstojníků.

Kříž byl nazýván prostě " Vojenské vyznamenání ", ale později přijímá název Kříž Sv. Jiří.
V roce 1839 zakládá car Mikuláš I. Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány a v roce 1844 Kříž Sv. Jiří pro musulmany. Teprve později a to za cara Alexandra II. v době vrcholící krymské války v roce 1856 je Kříž Sv. Jiří rozdělen na čtyři stupně, první dva stupně jsou zlaté kříže, III a IV. stupeň jsou kříže ražené ze stříbra. Na zadní straně se objevuje označení STĚP a patřičné pořadové číslo. Pro každý stupeň bylo osobní číslování. U křížů, které jsou určeny pro nekřesťany je na středu kříže figurka Sv. Jiří nahrazena carským orlem.

Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány byl určen pro ty statečné pruské vojáky, kteří v době války (1812-1814) bojovali bok po boku ruské armády na evropském bojišti a to zvláště v bitvě u Drážďan, Budyšína, Chlumce, Přestanova, Varvařova, Lipska, ale i v tažení na území Francie.

Tento zcela specifický kříž je zcela totožný s křížem Sv. Jiří, tak jak jej známe z roku 1807 jen s tím rozdílem, že na zadní straně kříže a to na ploše horního ramene kříže se nachází písmeno "A", které je převýšené carskou korunou. (Iniciála cara Alexandra I.). Na ploše pravého ramene je pak umístěno písmeno "N" a na levou stranu se razí pořadové číslo udělení kříže. Toto je jediná změna, která však kříž činí raritním kusem v každé faleristické sbírce.

Problematikou tohoto vyznamenání se u nás zabýval pan Václav Měřička a dále americký falerista Dan W. Ragsdale, který v roce 1967 v časopise The Medal Collector pod názvem The Russian 25 Year Commemorative Cross for Prussians - Ruský pamětní kříž za 25 let pro Prušáky.

D.W. Ragsdale se ve svém článků dopouští mnoha nepřesnosti a chyb. Uvádí například počet udělených kusů 4.061, a v závěru si není jistý zda se tento kříž nosil na Svatojířské stuze. Ruské prameny (Spasskij) však toto číslo zpřesňují na počet 4 264, ale s tím, že křížů bylo bezesporu raženo více, ale počty udělení jsou přesně podchyceny a toto číslo je přesné.

Pan Měřička správně označil tento kříž jako Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány. Ruský badatel, který je dnes trochu neprávem opomíjen I.G. Spasskij ve své knize Innostrannije i russkie Orděna do 1917 goda (strana 118, tabule 49 číslo 3) uvádí, že v roce 1839 a to jako zvláštní stupeň byl tento kříž udělen jednorázově pruským veteránům, při příležitosti s odhalením památníků na borodinském poli. Zde vyobrazený kříž však nemá na vodorovném, pravém rameni písmeno "N". Právě takový originální kříž se také nachází v jedné pražské sbírce.

Obrázek kříže Sv. Jiří převzat z prodejního katalogu "Znak". Tímto křížem č. 395 byl vyznamenán mušketýr pruského 21. pluku Fridrich T. za statečnost a odvahu ve válce v roce 1813-1815.

Poznámka:
Jde o starý a známý článek, je uložen i na českých internetových stránkách a věřím, že ani zde, tedy u nás se neztratí.
Prílohy
doporučená literatura.jpg
doporučená literatura.jpg (18.7 KiB) Zobrazené 3517 krát
Bez m (2).png
Bez m (2).png (80.83 KiB) Zobrazené 3519 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod Altmann » Sob Apr 16, 2016 11:34 am

Na eBay je , možná, že je již odstraněn kříž sv. Jiří pro pruské veterány za cenu 3990 euro. Je pravda, že jsem kříž považoval v prvém okamžiku za originální ražbu, později jsem pochyboval, ale náš přítel ( Sefit) mně upozornil, že kříž je opravdu pouhá kopie. I kdy není předpoklad, že tento křížek bude někdo z nás kupovat, Prosím, podívejte se na obrázek kříže.

Přiznám se, že jsem doufal, že na eBay se taková kopie nevyskytne. Zároveň to asi bylo jen mé přání neb podobný kříže ( ne pro veterány) jsem sám měl ve své sbírce, ale věděl jsem, že to je kopie.Jak se říká, faleristé bděte!
Prílohy
kopie - copy.png
kopie - copy.png (214.12 KiB) Zobrazené 3510 krát
originál nabízený na eBay.png
originál nabízený na eBay.png (211.22 KiB) Zobrazené 3511 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod raadyjo » Pon Apr 18, 2016 3:42 am

Ebay je bohužel podvodných nabídek plný a o to smutňejší je, že ani pracovníci Ebaye nereagují na hlášení o pochybných aukcích viz. nedávno tento mimořádně vzácný set.
Je to jednoduché vzít obrázky řádu, který nemám a který pochází z muzea v Japonsku a prodat ho.

http://www.ebay.de/itm/Old-Order-of-the ... 7675.l2557
raadyjo

Späť na vyznamenania

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php