V minulej aukcii jedneho rakuskeho aukcneho domu bol predany komplet viacerych dekertov FZM Potiorka za takmer 10.000 EUR (aj s poplatkami) ako aj jeden jediny udelovaci velky dekret ma MVK I. stupna s KD pre FM a neskor ministra vojny rytiera von Krobatin za 4800 EUR (s poplatkami) z povodnej vyvolavacej ceny 300 EUR. Su to vyznamne osobnosti RU armady v rokoch Velkej vojny a tak su tieto ceny pre niekoho snad opodstatnene. Stotznujem sa s kolegom "SFS", ani pre mna by to nebolo, ani keby som na to mal.
Tu vidime udelovaci dekret velmi vzacneho radu Hessenska pre vyznamnu osobnost Augusta Knoblaucha, ktory bol vyznamny lekar. Rodina Knobluach (po nasom "Cesnakovych" a potom , ze nas tradicny Ferko Mrkvička nemoze dosiahnut velku karieru

) patrila k vyznamnym rodinam vo Frankfurte, Berline a neskor dokonca aj v New Yorku (tam sa premenovali tusim na Knoblock) vo vede, kulture a spolocenskom zivote. Takze asi aj toto pre niekoho malo svoj vyznam.
K socialnej teme - teta kucharka urcite zarobi nepomerne lepie vo Viedni ako v Bratislave. Rano vyprevadi deti do skoly, natrie chleba na desiatu a da si "segedin" do obedara a ide na vlak. Ak samozrejme tu pracu vo Viedni este ma, lebo "pomocnych sil z Vychodneho bloku" je tam ako otrokov v Starom Rime. Pani kucharka ma jedinu vyhodu a to tu Bratislavu 65 km vlakom. Nebyva vo Viedni, neplati tam najomne ani ine poplatky, nemusi tam jest, šatit sa atd. Bratislava je "na papieri" podla Bruselu ovela bohatsia ako Vieden, lebo vo Viedni je pomer vlastnictva bytov k najmom v podobnom nepomere ako v Bratislave. "Bohati Blavaci" byty vlastnia (sice je to dvojgarsonka v Petrzalke, ale co uz) a vo Viedni si ich len prenajimaju, lebo si ich proste nedokazu kupit. A potom su tu dane a socialne odvody. V Rakusku vsetko co zaraba rocne v hrubom nad 50.000 EUR plati 33,5% dan a potom to rastie az do 50%. A este tie odovody vo vyske 18,5%.
Doktor s 11.000 EUR mesacne? To akoze ten co ma sukromnu kliniku? To mozno, tak isto aj advokat (cisto sukromna profesia, kolko zarobi tolko ma - od 0 po nekonecno). Totalne najvyssia kasta lekarov, prednosta kliniky v metropolitnej nemocnici, s 2 detmi a manzelkou ma do mesiaca maximalne 8800 EUR. To je v hrubom, takze k tomu este tie dane a odovody. Jeho kolega s 12 rocnou praxou a 2 detmi a manzelkou, ale bez riadiacej funkcie ma cca 5500 EUR. A ak ziju vo Viedni...
Nevravim, ze v Rakusku ludia trpia, to sotva, ale raj na zemi s padajucimi pecenymi holubmi do ust...to urcite nie. Je potrebne si zrealnit predstavy o sladkom Zapade.