Zvláštny prívesok.

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

Zvláštny prívesok.

Poslaťod milosj » Pon Jún 17, 2013 2:42 pm

Dostal sa mi do ruk tento zvlaštny prívesok.Vie niekto poradit čo je to za zvlaštnu kombinaciu,slovenského dvojkríža a polmesiaca? Aka organizacia,alebo spolok používal tieto symboly? Nápisi su latinsky a za použitia prekladača je to niečo ako: Verný v núdzi,verný v prosperite...Dakujem za každé info.Velkost 50 x 32 mm.
Prílohy
017.JPG
017.JPG (185.77 KiB) Zobrazené 4038 krát
018.JPG
018.JPG (153.82 KiB) Zobrazené 4038 krát
milosj

zameranie / specialization: Slovenský Štát

Re: Zvláštny prívesok.

Poslaťod SFS » Str Jún 19, 2013 9:30 pm

moj skromny nazor...jedna sa o Cerveny polmesiac..to je organizacia takmer rovnaka ako Cerveny kriz.. je viacero humanitarnych organizacii, nie len Cerveny kriz. Toto mi pride ako jedine mozne riesenie, urcite to nema nic spolocne s moslimami alebo Tureckom. Viac by mozno vedel povedat Vlasto Kozon, co sa tomu venuje.
P
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Poslaťod teodor » Štv Jún 20, 2013 5:22 am

ale červený polmesiac je moslimská obdoba červeného kríža, nie? :)

mimochodom, z čoho usudzujete, že je to slovenský znak? Latinské heslá s obľubou používali na odznakoch aj Maďari...
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod TomasI » Štv Jún 20, 2013 5:47 am

Ja i keď neviem o čo ide, môžem potvrdiť latinský preklad, tentokrát sa google nemýlil. Ešte spomeniem, že ten latinský text by významovo zhruba odpovedal slovenskému stáť pri niekom(byť mu verný) v dobrom i v zlom.
TomasI

zameranie / specialization: Slovenské hasičské dekorácie z r. 1922 - 1952

Poslaťod milosj » Štv Jún 20, 2013 7:56 am

Možno to ma niečo spoločne s týmto:
http://sclabonia.sk/2012/11/3357/
Myslím že latinslé heslá sa použínali najme na naboženských odznakoch.S červeným krížom,ani pomesiacom to asi nema nič spoločne.A rady pana Kozona,by som po jeho spolupraci na knihe-Slovenské vyznamenania a odznaky 1938-45,v kapitole venovanej SČK,bral s velkou rezervou...A to bez uražky,je to jednoducho holý fakt...
milosj

zameranie / specialization: Slovenský Štát

Poslaťod Altmann » Štv Jún 20, 2013 8:11 am

Dovolím si podpořit pana kolegu. Já to vezmu z Ruské historie, či Bulharské. Podívejte se na to následovně. Takto se zpodobňuje vždy porážka Turků. I zde máme vítězný "dvojkříž" ležicí na půlměcíci ve výrazu-já zvitězil- symbolika Matra-Tatra-Fatra je přítomná a heslo odpovídá. Je to levný vlastenecký medailen k nějaké příležitostné akci se vzpomínkou k poráčce Osmanské říše.? nevím, ale s Červeným křížem ani náhodou.

Ráno jsem vložil článek s ruskou medaili Za tureckou válku, i zde je symbiolika kříže a půlměsíce!
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod SFS » Štv Jún 20, 2013 12:22 pm

milosj píše:Možno to ma niečo spoločne s týmto:
http://sclabonia.sk/2012/11/3357/
Myslím že latinslé heslá sa použínali najme na naboženských odznakoch.S červeným krížom,ani pomesiacom to asi nema nič spoločne.A rady pana Kozona,by som po jeho spolupraci na knihe-Slovenské vyznamenania a odznaky 1938-45,v kapitole venovanej SČK,bral s velkou rezervou...A to bez uražky,je to jednoducho holý fakt...

milos musim reagovat na tvoj prispevok. Velmi dobre vies ako ta kniha vznikala a kto ju daval dokopy. Vlasta sa musim zastat lebo mu krivdis. Vlasta poprosili ci by sa pozrel na ten Cerveny kriz, on sa pozrel, poopravoval im chyby..a slubili mu ze mu to este preposlu predtym ako to pojde do tlace. Nic mu neposlali a sam vidis ako to dopadlo..chyby neopravili. takze tak aby si vedel a nepisal potom taketo veci.
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php