od Altmann » Ned Mar 03, 2013 3:17 pm
Nejde o žádné oficielní vyznamenání, ani o odznak partyzánské skupiny je to ale nádherná památka na konec války v roce 1945. Já pochopitelně nevím přesně, ale něco podobného jsem viděl. V euforii vítězství se takové věci dělali jako památka a poděkování především partyzánským velitelům. Oni to pochopitelně nosit nemohli, ani to k nošení na stejnokroji být nošeno nesmělo. Poprvé jsem podobné odznaky od primitivní ruční práce až po klenotnicky zhotovené brože viděl v roce 1964 V Banské Bystrici, kde jsem jako mladý žáček pomáhal při zabezpečení oslav XX. výročí SNP. Mnozí tehdy „staří pánové“ (mně bylo 15 let a jim tak kolem 45 let let) na civilním obleku měli podobné památky neb oficielních dekorací mnoho nebylo. Dále jsem v Žilině v kasárnách to byl rok asi 1965 v síni tradic, což bylo malé, velmi pěkné muzeum věnované SNP viděl podobnou zlatou hvězdičku na památku bojů u Strčena, ale bylo tam ještě několik dalších podobných darovacích odznaků. Podobný odznak, měl i náš politruk major Bajza statečný a čestný chlap, který jednou ukázal své památky a je zajímavé, že několik takto, ale ne přesně upravených broží měl několik. Myslím si, že v roce 1945 to byla taková vlastenecká tradice a hodně těchto věcí si odvezli ruští partyzáni domů.Je zajímavé, že v roce 1945 bylo na Slovensku mezi lidmi deponováno hodně stříbra, převážně v mincích a ani o zlato nebyla nouze. V ruce jsem měl celozlatý prsten opět vyrobený jako památka na ukončení války, co tam bylo si již nepamatuji. Proto si myslím, že tento odznak vyrobeny klenotníkem ( nebyl moc šikovný) musíme zařadit mezi pamětní a vlastenecké odznaky na konec války. Já k tomu více nevím, ale přece jen jsem se s tím setkal, neb faleristika mně zajímala tak zhruba od 12 let. Tak já doufám,že kolega Srenk z toho něco přeloží a vloží na ty ruské stránky. Srdečně zdravím Alt.
Ještě dodatek. i v Čechcách existovali takové vlastenecké brože, ale tam byl většinou jajko motiv symbol Hradčan a rok 1945. Kdo máte, vložte obrázek