Co to je?

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

Co to je?

Poslaťod faleristika » Uto Aug 19, 2014 4:10 pm

Vážení kolegové,
poradíte někdo, oč by se mohlo jednat?
Medaile je standardní ve stříbře, výroba V.Mayer´s, řetízek a beránek
ve stříbře, puncované - údajně francouzské puncovní značky (??).
Předem děkuji za odpovědi.
Prílohy
ZR-ČK.jpg
ZR-ČK.jpg (106.15 KiB) Zobrazené 7508 krát
faleristika

Re: Co to je?

Poslaťod Altmann » Str Aug 20, 2014 2:14 pm

S přítelem Dr. Jedličkou jsme o této zajímavůstce hovořili a oba jsme dospěli k podobnému názoru. Rytíř řádu je povinen řádovou dekorací nosit stále, nesmí jí odkládat a proto je řád Zlatého rouna nošen stále jako miniaturka na řetízku. Když jsem ppožádal knížete Schwarzenberga o svolení k publikování obrazů ze zámku Orlík pro naše stránky a stránky valka, pochopitelně jsem se netaktně na tuto skutečnost zeptal jeho asistentky, která mi odpověděla tak, že jsem pochopil i to, že to pravda je. Sice nemohu tvrdit a ani to nechci tvrdit, že Jeho Jasnost řád takto stále nosí, ale není to možno vyloučit. Bylo to v době, kdy v bulvárním tisku proběhla malá zpráva, že kníže již není nositelem řádu a zde mi kníže přímo odpověděl, že to "je pitomost". Vracím se k tomu, co je zde na obrázku. Je nemyslitelné, aby byl řád Zlatého rouna doplněn obyčejnou medailí neb tento řád nesmí být doplněn žádnou dekorací ani řádovou. Oba se však domníváme, že tento řetízek mohl být (snad) doplněn křížkem, který by zdůraznil katolickou víru nositele, ale některý obchodník či sběratel křížek odstranil a přidal medaili? Tato naše hypotéza však odpovídá pouze řádu Zlatého rouna udělovaném domem Habsburku. Pokud jde o "španělskou větev" je situace poněkud jiná a proto Dr. Jedlička vložil, jako zajímavost tento řetízek na ukázku s tím, že "více hlav-více rozumu?.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod iver » Str Aug 20, 2014 3:36 pm

Možno že je to len zdanie, ale vyzerá to na medailu "veľkú", nie miniatúrku, tých "baraních rún" vidno na internete celkom dosť k videniu, neviem či to nebola skôr nejaká "módna" záležitosť (alebo patriotika?).. celé mi to prijde ako "ozdoba" (ako napr. medaile za statočnosť či karlov kríž na retiazke vreckových hodiniek). Neudáva sa z akého obdobia sú tie francúzske punce?
INDIVISIBILITER AC INSEPARABILITER
Obrázok užívateľa
iver

Bydlisko: Banská Bystrica, Horné Uhorsko (Slovensko), Zvolenská župa
sFs: pokladník

Poslaťod sefit » Štv Aug 21, 2014 12:12 am

Súhlasím s kolegom "iverom"...kombinácia Čestnej medaily ČK s KD s Radom Zlatého rúna pôsobí dosť komicky. Medaila je veľmi nízka dekorácia, bola určená pre poddôstojníkov/nižší, pomocný zdravotnícky personál a Zlaté rúno je presný opak - len vybraní príslušníci starej rodovej šľachty a Domu Rakúskeho. Pôjde o nejakú "módnu záležitosť", retiazku na hodinky či niečo podobné. Samotný "baranček" nemá žiadnu vypovedaciu hodnotu, nie je to nič. Rad Zlatého rúna má istú predpisovú formu, či už je to kolana alebo "len" miniatúrka. Jediné príspustné zjednodušenie vo forme "baranček" + "kresadlo/plamene" sa používala (v rôznych veľkostiach) pri dekorovaných osobách na poľnú uniformu.

Kn. Schwarzenberg je samozrejme naďalej nositeľom Radu Zlatého rúna, a to až do smrti. Odňatie Radu by snáď bolo možné len pri niektorých hraničných situáciách ako je spáchanie závažného trestného činu či hrubé porušenie mravných zásad, ktoré sa sa priečia stanovám Radu. Tak isto by strata Radu nasledovala pri konverzii na inú ako katolícku vieru. Čo sa týka neustáleho nosenia Radu napr. vo forme miniatúrky, tak tu sa už tiež berie ohľad na súčasnú situáciu. Môžem potvrdiť, že kn. Schwarzenberg Rad vo forme miniatúry či nejakej inej forme stále nenosí...iba ak by ju mal na košeli pod sakom...
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod Altmann » Štv Aug 21, 2014 4:38 am

Upřesnění:
Čo sa týka neustáleho nosenia Radu napr. vo forme miniatúrky, tak tu sa už tiež berie ohľad na súčasnú situáciu. Môžem potvrdiť, že kn. Schwarzenberg Rad vo forme miniatúry či nejakej inej forme stále nenosí...iba ak by ju mal na košeli pod sakom...

Domníval jasem se, že moje povídání je jasné a nikde jsem nehovořil, že se řád na řetízku nosí stále viditelně! Nedovolil jsem si napsat, že řád nosí či nenosí, ale mohu se odvolat na svůj dopis a korespondenci s jeho kanceláři i můj soukromý dotaz. Mimochodem, neřešíme zde zda se takto řád nosil, ale co to je, zde bychom se mohli vrátit k meritu věci a ne se navzájem oslňovat.
Řetízek byl vystaven jako jistá (nesmyslná) zajímavost a dotaz zní: Viděl jste to někdo?

Zde máme podstatné informace o vlastní řádové dekoraci.

viewtopic.php?f=133&t=822
viewtopic.php?f=133&t=2455
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod teodor » Štv Aug 21, 2014 6:54 pm

osobne si myslím, že tento rád by sme mali vnímať v historických súvislostiach dlhodobejšie a nie len "do roku 1918" a "po roku 1918"

tento rád bol bežnému smrteľníkovi neprístupný tak vtedy ako aj teraz.... nejde teda podľa môjho názoru o to, či je, alebo nie je možné skombinovať tieto dve dekorácie (samozrejme že je, minimálne sa to nedá úplne vylúčiť), ale o to čo tento rád vtedy ako aj dnes predstavuje. Je to rád udeľovaný Habsburským domom, vtedy aj dnes, nie je to záslužné vyznamenanie a ani za r.u monarchie takým nebolo... panovník si ním viac-menej zaväzoval príslušníkov popredných rodov v krajine, stanovy vyslovene znemožňovali možnosť, aby ho získal bežný občan, bez ohľadu na svoje zásluhy...

tento rád reprezentoval cisársky dom, ako dnes reprezentuje dom Habsburgovcov - je s ním nerozlučne spojený, teda v podstate je symbolom monarchie a vernosti panovníckemu domu. Preto by som je osobne toho barančeka nespájal priamo s Rádom, ale skôr by som v ňom videl symbol vernosti panovníckemu domu, teda v podstate klasický patriotický symbol... môj názor teda je "patriotika"

čo sa týka toho stáleho nosenia, osobne si neviem celkom dobre predstaviť, že by ho nositeľ skutočne nosil za každých okolností... podľa mňa sa tým myslí nosenie rádu pri oficiálnych príležitostiach, nie povinnosť nosiť ho na retiazke od rána do večera. Takže osobne si nemyslím, že by išlo o dekoráciu člena rádu, ale ako som spomínal, prikláňam sa k skôr akémusi zvýrazneniu oddanosti panovníkovi a monarchii...
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod Altmann » Pia Aug 22, 2014 6:27 am

Vážený přátelé,
jistě si můžete myslet co chcete, ale podívejte či nastudujte si vše potřebné kde se např. říká, že řád se neodkládá. Pochopitelně, že to nebylo praktické a nastupují nejprve nepovolené mini, později trpěné, např. mladý Karel má na uniformě na červeném klasickém trojúhelníku malou miniaturku, kde hlavním kusem je pouze beránek. Nevylučuji snobismus nošení beránka z frajerství. Neb ve svém mládí jsem stříbrného beránka na řetízku nosil také. Je jisté, že všichni můžeme mít pravdu, ale zároveň naše povídání to je i jistá fabulace.

Jsem rád, že diskutujeme jen prosím své názory není třeba prosazovat je dobré, když názoru je více a ono je vlastně vše relativní.

Určitě bychom přivítali i další názory, připomínky, není třeba se ostýchat, zde víme, že nikdo nic nevíme.
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod faleristik » Pia Aug 22, 2014 7:45 am

Podle mého názoru to je to typická obchodnická kravina. Rovněž nějaké skryté nošení beránka na řetízku je podle mého názoru velmi diskutabilní. Jediné správné denní nošení v současné době je vidět na fotografiích arciknížat na pohřbu JVC Otty von Habsburg.
Obrázok užívateľa
faleristik

zameranie / specialization: R.-U.

Poslaťod Altmann » Pia Aug 22, 2014 8:05 am

Páni kolezi,
diskutovat můžeme i o logice rovnice o dvou neznámých, já tomu nerozumím, ale netvrdím, že to je diskutabilní.

Jsem však smutný, neb zde je hodně povídání o řádu samém, upozornění na literaturu a objevují se názory, které mně jen přesvědčuji, že to nikdo nečte (prokrm asi?) I struktura a historie řádu se v vyvíjí od nošení na těžkém řetěze, po stuhu atd. Je jisté, že to co je zde jako dobrá ukázka k diskuzi je lidové umění, což jsem napsal. Ale skryté nošení řádu na řetízku bych nepopíral neb to nikdo neukazuje, ale můžete napsat Jeho Jasnosti knížeti S. a zeptat se jak to praktikuje on. Netvrdím, že to všichni nosí, ale je to jedna z možností jak nosit řád v souladu se starobylými směrnicemi atd.atd. Já bych netvrdil to co nemohu dokázat a tak píši jen to, co je napsáno v knihách, které kdys napsali opravdu staří faleristé.

Zde je jedno z nových děl, je stále možnost si ji ve Vídni zakoupit a cena není vysoká.

Poznámka:
Já přestanu do diskuze zasahovat a prosím zapojte se i Vy. Je to výborné a já jsem velmi rád za Vaše názory a děkuji.
Prílohy
IMG_2790[1].jpg
IMG_2790[1].jpg (88.43 KiB) Zobrazené 7421 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php