od teodor » Štv Aug 21, 2014 6:54 pm
osobne si myslím, že tento rád by sme mali vnímať v historických súvislostiach dlhodobejšie a nie len "do roku 1918" a "po roku 1918"
tento rád bol bežnému smrteľníkovi neprístupný tak vtedy ako aj teraz.... nejde teda podľa môjho názoru o to, či je, alebo nie je možné skombinovať tieto dve dekorácie (samozrejme že je, minimálne sa to nedá úplne vylúčiť), ale o to čo tento rád vtedy ako aj dnes predstavuje. Je to rád udeľovaný Habsburským domom, vtedy aj dnes, nie je to záslužné vyznamenanie a ani za r.u monarchie takým nebolo... panovník si ním viac-menej zaväzoval príslušníkov popredných rodov v krajine, stanovy vyslovene znemožňovali možnosť, aby ho získal bežný občan, bez ohľadu na svoje zásluhy...
tento rád reprezentoval cisársky dom, ako dnes reprezentuje dom Habsburgovcov - je s ním nerozlučne spojený, teda v podstate je symbolom monarchie a vernosti panovníckemu domu. Preto by som je osobne toho barančeka nespájal priamo s Rádom, ale skôr by som v ňom videl symbol vernosti panovníckemu domu, teda v podstate klasický patriotický symbol... môj názor teda je "patriotika"
čo sa týka toho stáleho nosenia, osobne si neviem celkom dobre predstaviť, že by ho nositeľ skutočne nosil za každých okolností... podľa mňa sa tým myslí nosenie rádu pri oficiálnych príležitostiach, nie povinnosť nosiť ho na retiazke od rána do večera. Takže osobne si nemyslím, že by išlo o dekoráciu člena rádu, ale ako som spomínal, prikláňam sa k skôr akémusi zvýrazneniu oddanosti panovníkovi a monarchii...
VIRIBUS
UNITIS