od Altmann » Sob Máj 26, 2018 9:56 pm
Kniha, která podrobně hovoří na toto téma je vlastně podrobná učebnice a osobně se domnívám, že bychom k ní i tak měli přistupovat. Dovolím si říci, že po malých úpravách bychom ji mohli považovat za kvalitní bakalářskou práci.Neměla by chybět jako doporučená literatura pro potřebu a školení profesionálních hasičů na Slovensku. V Čechách stále tato či podobná práce chybí. Mám ji na stole a přiznám se, že mi udělala radost neb pan Považan získal takové množství informací, které jsem neznal, nevěděl a jsem rád, že jsem s touto prací seznámil.
Pro nás faleristy by řády a vyznamenání hasičského sboru neměli být je spolkovými dekoracemi. Naopak a je to i současný trend mezi sběrateli se tato vyznamenání těší velké oblibě. V knize je jasné rozdělení na dekorace, které lze považovat i za řádové odznaky, služební a záslužné medaile a nádherné čestné odznaky určené k prezentaci. V současné době jsem zatím vše nezvládl, ale mohu slíbit, že se ještě na našich stránkách k práci pana Považana vyjádřím. Snad i jako věkově starší falerista mohu říci, že karta je na České straně, ale věřím, že se někdo z mladších kolegů z Moravy či Česka nenechá zahanbit !