od Altmann » Str Máj 14, 2014 5:00 am
Jak víme, řád Sokola byl limitován a určen pouze čs.legionářům na Rusi. Udělování mělo být ukončeno návratem legionářů do vlasti. Ale na nátlak bratrů legionářů, bojovníků od Zborova se několik desítek řádu s meči i bez mečů udělilo jak nám dokládají dekrety. To je pochopitelné, neb každý jsme hledali původní Tokijské vydání, které bylo uloženo v etuji z balzového dřeva a lakováno černým lakem.
Náš přítel Vám předvedl nejkvalitnější meziválečnou etuji, ale existují další, znám modrou etuji, která má vytlačené místo pro klenot a současně je na aukru řád Sokola i s etuji. Je nutno si uvědomit, že tak jak známe tak zvané druhé kuśy u RU řádů a vyznamenání i v ČSR existovalo několik firem, které pro potřebu legionářů vyráběli jednak zahraniční dekorace, známé jsou kříže sv. Jiří, ale i italské ( řád Koruny) a Francouzské. Je tedy logické, že existuje větší množství typově rozdílných krabiček či etují. Legionáři si řády kupovali jako náhradu za ztracené, poškozené a každý řád měl svoji etuji. Sám jsem měl celkme tři různé typy. Snad nejsmutnější kapitola je ražba po roce 1945, kdy někteří legionáři ze strachu své dekorace vyhodili a po osvobození se chtěli předvádět, to je to "slavné" vydání po roce 1945.
Závěr:
Etuji a řád, který zde Dr. Jedlička vystavil byl kdys v mé sbírce, na to jsem pozapomněl, ale bylo mi to připomenuto.
- nevím a nerozumím termínu co je to oficiální.
- etují je větší množství a pokud nějaké máte, pochlubte se.c