Dnes som poslal dobrému známemu J.M. z Přerova zásielku s odznakmi partizánskych brigád.Má o také odznaky záujem. Bol medzi nimi aj odznak PB II.Stalinovej.Chcel som mu aj poslať odkaz,ale zistil som,že nič o tejto PB na SFS nie je,preto som sa rozhodol urobiť krátku správu.V SNP operovali 4 PB ,ktoré mali meno Stalinove.Stalin-veliteľ Jegorov,Stalin,velitel Martynov,o činnosti tejto brigády pútavo napísal v knihe Bol som pri tom R.Šuster,mám ju aj podpísanú,Stalin-veliteľ Šukajev,v SFS sú 2 odznaky tejto PB.A II.Stalinova,ktorá vyvíjala činnosť v oblasti Bieylch Karpát-v oblasti Javoriny,Starej Turej.Činnosť tejto PB je trochu zahmlená,hoci tým,čo sa zaujímajú o túto tematiku je známa.Išlo o nevyjasnenú smrť veliteľa sov.vel.plk.Dibrovu,ktorého nahradil iba 22ročný Brunovský.PB zviedla urputne boje pri Bzinciach,St.Turej ...
Odznak-medaila na zavese,v BK,na reverse závesu číslovana,dolkad je z r.1975,zloženy ppaier modrej farby.Už nemám ,a preto neukazujem.Priemer cca 4 cm.Autorom návrhu nár.um.J.Kulich.Keď mi J.M.pošle foto reversu,ukažem s č.23.