ako sa nosila miniatúra ?

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

ako sa nosila miniatúra ?

Poslaťod tony » Štv Jún 28, 2012 7:52 am

Zdravím,mám na Vás jednu prosbu,na nete som narazil na miniatúrku jubilejného kríža a neviem ako sa nosila,má vzadu dve ušká.Prikladám foto,ďakujem.
$(KGrHqFHJ!8E9!82sfnMBPRCI8lc8w~~60_35.jpg
$(KGrHqFHJ!8E9!82sfnMBPRCI8lc8w~~60_35.jpg (21.33 KiB) Zobrazené 6702 krát
Prílohy
$(KGrHqVHJCUE9!N9+iWbBPRCI8H+fg~~60_35.jpg
$(KGrHqVHJCUE9!N9+iWbBPRCI8H+fg~~60_35.jpg (6.76 KiB) Zobrazené 6702 krát
Obrázok užívateľa
tony

Re: ako sa nosila miniatúra ?

Poslaťod Altmann » Pia Jún 29, 2012 4:38 am

Osobně si myslím, že zde jde o typ miniaturky nošené v klopě oděvu.
Císař František Josef I. považoval i kroj za společenský oděv a tak při svých audiencích a při udělování řádů a vyznamenání bylo možno najít příjemce vyznamenání ve svém národním krojů. To se týkalo např. Židů, kteří však později museli volit společenský či předepsaný oděv. Miniaturka musela být nošena jen na společenském oděvu.

Ukázka klopových mini z privátní sbírky.

Klasické uspořádání a nošení mini zde předvedl kolega Theodor

Obrázok
Naposledy upravil Altmann dňa Pia Jún 29, 2012 5:26 am, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod teodor » Pia Jún 29, 2012 5:17 am

presnoril som svoj fotoarchív, ale žial foto s obdobným typom miniatúrky som nenašiel. Pridávam preto aspoň príklad nosenia miniatúrok na retiazke

ObrázokObrázok
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod tony » Pia Jún 29, 2012 6:59 am

Ďakujem za Váš čas a snahu pomáhať.Ja som ju totiš kúpil a keď dorazí,tak sa posnažím o lepšie foto.Nemohol som odolať na americkej E-BAY,počítam že to potrvá aj mesiac kým príde,ale tej cene sa odolať nedalo.Jub,kríž je moja taká srdcovka,však keď budú pripravené,tak ich zavesím na forum.Ešte raz ďakujem,
Obrázok užívateľa
tony

Poslaťod faleristika » Pon Júl 02, 2012 4:30 pm

Tyto miniaturky se nosily dle vzoru přiložených fotek.
S pozdravy "faleristika"- Brno

Obrázok
Obrázok
ObrázokObrázok
faleristika

Poslaťod tony » Str Júl 04, 2012 1:19 pm

tak to dorazilo,priemer miniaturky je 8,5 mm je z mosadze,po okrajoch kríža je ritá linka.

ObrázokObrázok
Obrázok užívateľa
tony

Poslaťod Altmann » Štv Júl 05, 2012 9:01 am

Nošení miniatur v obecné rovině bylo v Rakousku a Rakousku-Uhersku poměrně volné. Pochopitelně, nehovoříme o klasických frakových miniaturkách nošených na řetízku, zde bylo přesně předepsané jak se mini nosí.
Později i středostavovská rodina na společenských událostech jako byl bál či ples pociťuje potřebu ozdobit se šperkem, v případě ženy to je přirozené a v případě muže, který byl např. učitelem úředníkem nastupuje malá miniaturka nošená na stuze, později to jsou již krátké řetízky napodobující klasické řádové řetízky s mini.
Ve válečné době 1914-18 je doporučeno nošení dekorací především získaných v boji In natura. Všechny tyto mini na špendlících, ale i klopové jsou nošeny v období meziválečném.
Zajímavé je i nošení miniaturek na řetízku u hodinek. Sice nepředpisové ale nošené. Takto to nosili bohatí sedláci i na Moravě, v Haliči atd. Na řetízku, který dle společenského postavení hospodáře můžeme nazývat snad více řetězem však se nosila i velká medaile Za chov koní či podobné dekorace. Z tohoto důvodu Vám zde předložíme ukázku miniaturek k posouzení rozmanitosti, ale i velikosti.
Pro lepší rozlišení proto vznikají i mini na stužkách o kterých zde byla již řeč. Každý při prvním pohledu pochopil, co dotyčný občan či voják má od císaře uděleno a neničila se dekorace.
Snad samostatnou kapitolou jsou klopové stužky (viz obrázek). Tyto stuhy jsou zřízeny a nošeny v období mezi válkami, ale velmi staří pánové je s oblibou nosili v Rakousku i v padesátých letech minulého století.(doložitelné!)

ObrázokObrázokObrázok
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php