od sefit » Ned Nov 18, 2012 10:40 pm
Tak bolo by potrebne vidiet ten spominany MVK. Bez ohladu na to ci bol s KD alebo bez, tak MVK z roku 1860 je este razeny v jednom kuse, rovnako ako model 1849 (tzv. I. model). Rozdiel je v tom, ze kriz ma bielo smaltovane aj predtym volne, zrnite plochy na averze rovnako ako aj cely reverz. Tieto krize su vzacne. Smaltovanie, nepovedal by som ze je rucne, ale je to robene na zlatej 18-karatovej folii, preto je take jasne a iskrive. Postatne je asi aj to, ze tieto MVK sa do stuhy vyväzovali na malej stuzke. Inak povedane cez pevny a siroky podlhovasty zaves sa pretiahla stuzka a ta sa napevno všila do stuhy. Takato prax bola bezna az do 1. svet. vojny, potom sa to zmenilo, ked pri velkom mnozstve udeleni bolo praktickejsie uz kratsi podlhovasty zaves opatrit kruzkom, ktory sa uchytil v stuhe alebo na spone v tvare "V", ktora bola v samotnej naprsnej stuhe.
Nuz punc "800" a "900" su punce pre striebro pouzivane po roku 1922. Nikdy som nevidel dekoraciu z cias RU puncovanu takymto puncom. Je mozne, ze niekto ma inu skusenost a rad si to vypocujem/precitam.
Mohla to byt vsak pekna povojnova vyroba zhotovena na zakazku, nebolo by to ojedenile. Obcas sa objavia na trhu GTM FJI alebo Karol, echt-GOLD, punc "A" v kruzku a k tomu punc "986". Ide o privatnu razbu po roku 1922 pre tych recipentov GTM, ktory sa rozhodli zakupit si po vojne verziu v zlate. Udajne sa posledne kusy dorazili este do roku 1945.