od sefit » Ned Jún 09, 2013 10:03 pm
MVK 1866, ktorý nám tu predstavil pán kolega je, podľa mňa, v poriadku. Priznávam, bol som to ja, ktorý mu to poradil, takže ak sú výhrady, prosím adresovať mne. Videl som ich približne tucet, dokonca dva kusy aj s venovaním. Je nepuncovaný, neznačený, so starým typom závesu a má špecifické prevedenie reverzu.
Podľa mojej znalosti, kusy ku ktorým referujete Vy, sú staršie kusy z roku 1860 a sú extrémne vzácne. Majú zapustený nápis v stredovom medailóne v bielom smalte s podčiarkovníkom a výrazne hrubšie prevedenie KD. Zadná strana bola plne smaltovaná ako pri type 1849. Nemali teda žiadne stredové medailóny prevedené samostatne. Následne ešte existovali „prechodné kusy“ už so samostatnými stredovými medailónmi, ale hrubým KD a smaltom na celom reverze, teda aj na tom KD. Toto je už ďalší typ „1866“. Má už štruktúru klasického MVK, ale sú tam odlišnosti, najmä v tom type hrubého a dlhého závesu, ktorý nie je pucovaný ako aj v prevedení smaltov na reverze. KD je ešte v zlate, pri pohľade zboku má KD spodnú plochu (v reverze) v striebre a hrubý „poťah“ na povrchu (v averze) v zlate. Typy z konca vojny, či po roku 1918 sú diametrálne odlišné. O etuji polemiku viesť asi nemusíme, tam je to dosť jasné. Stuha pre toto MVK je už novšia, tak ako aj vyviazanie. Toto už pôvodné nie je. Neviem presne čo je to 1. , 2., 3. typ – je to dosť mätúce.
Moje výhrady sú však k etuji so štyrmi vyznamenaniami. Tu silne pochybujem o ich autenticite.