Moje malá sbírka

tu sa môžete pochváliť - toto fórum je viditelné pre každého

Re: Moje malá sbírka

Poslaťod Peter_Steindl » Pia Feb 17, 2012 2:32 pm

Odoslané: Po Aug 22, 2011 8:39 pm

To jsem samozřejmě viděl, že to ouško vypadalo původně docela jinak, ale v tom zlatnictví měli problém pochopit, že ouško chci kolmo, ne vodorovně s medailí, takže na "pacičku" by asi docela mrkali.... Jak už jsem psal, tak jsem původně doufal, že ouško bude menší.... I když z řemeslného hlediska je musím pochválit, kdyby bylo v tom kovu víc cínu tak to mohlo vypadat hezky i bez dalších zásahů, bez jakéhokoliv poškození zbavili medaili zbytků pájky (z toho se s dávkou nešikovnosti může stát průšvih, protože roztavená pájka může "polít" zbytek medaile), mosazné, netypické ouško zasadili čistě. Nakonec si dokonce vzali méně peněz, než na kolik jsme byli domluvení.....
Jestli ji nechám pozlatit, tak bude potom vypadat jako sestřička té z valka.cz (signovaná Petzl, s netypickým ouškem - masivnějším než tohle, zářivě zlatá).
Můžu se tě zeptat, jestli už si medailí s takhle "vyrvaným" ouškem viděl víc? Třeba by to poškození ukazovalo na vadu kovu, protože pokud to nebyl normální bronz, tak byla ta slitina patrně měkčí.
Peter_Steindl

Poslaťod teodor » Pia Feb 17, 2012 2:34 pm

Odoslané: Po Aug 22, 2011 9:12 pm

minimálne jednu s úplne rovnakým poškodením som videl.... Inak tá čo mám doma bola poriadne zájdená, keď som ju kúpil a tak som ju doslova vyleštil brúsnou pastou (barbarov je nás tu zrejme viac). Napriek tomu získala žiarivo žltú farbu, dokonca o čosi bledšiu ako zlato.... určite nejde ani trochu do červena......

pred a po očistení

ObrázokObrázok

možno s tým niektorí kolegovia nebudú súhlasiť, ale proste vložiť do zbierky takú docapkanú medailu mi bolo proti srsti......
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod Peter_Steindl » Pia Feb 17, 2012 2:35 pm

Odoslané: Ut Aug 23, 2011 7:42 am

To je dobrý námět pro diskusi ;)

Já osobně jsem také spíš příznivec čištění vyznamenání. Bohužel vyznamenání se ne vždycky vyráběli z ideálních kovů a často se nenacházejí v ideálních stavech. Ale samozřejmě je třeba dodržovat opatrnost....
Na fleky, které vypadají jako špína (nebo jako žvýkačka na chodníku) používám měkkou kancelářskou gumu (vyčistil jsem takhle maďarskou pamětní a rozhodně jí to prospělo).
Na složitější fleky můj kamarád-restaurátor používá metodu, která se dá použít na všechny druhy kovu (zlato, stříbro, bronz, pozlacený bronz, ocel, železo.....).
Je sice chemická, ale údajně naprosto neškodná: do vařící vody se přilije trochu čpavkové vody a nastrouhá se tam mýdlo. Nechá se to povařit a medaile či mince se pak už jenom vyčistí.

Takhle vypadal EVKmK původně:

Obrázok

Obrázok

Ovšem na tuhle rez se musela ještě použít velejemná ocelová vata, jinak by rez dolů nešla. Upozorňuji, že osobně jsem to nezkoušel a tudíž netuším, kolik přesně se má té čpavkové vody dát, takže za případné zničení vašich předmětů nenesu zodpovědnost :D Navíc, pokud by to někdo zkoušel, tak jedině u otevřeného okna a radši dál od hrnce, za případné přiotrávení zodpovědnost také nenesu....
Ještě má v plánu jednu věc: chci zjistit, jestli by si ta lázeň neporadila se zinkovým morem.
Peter_Steindl

Poslaťod sefit » Pia Feb 17, 2012 2:37 pm

Odoslané: St Aug 24, 2011 8:58 pm

Zaujimava duskusia kolegovia a ked uz "pucujeme", tak by som sa chcel opytat co s tymto (fotky of predajcu, aj tak na lepsie nemam fotak :) )

Obrázok

Obrázok

vypada to ako cierna cmuha od kolomaze, ci inej olejovitej hmoty po diagonale medaily, po averze ide od lava hore do prava dole a na reverze presne naopak - od lava hore do prava dole. Ako keby ta medaila bola ludovo povedane niekde privreta medzi nieco, co ju takto znecistilo. Nie je to nejaky velky kaz, ale keby tam nebol, bolo by lepsie. Inak kov ma velmi peknu farbu, ide pravdepodobne o delovy bronz a vypada skvelo, az na tu cmuhu.

Mate napad ako na to?
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod k6i6t6o » Pia Feb 17, 2012 2:38 pm

Odoslané: Št Aug 25, 2011 5:39 pm

Skúšal si gumu, alebo teplú vodu s detským mydlom?
k6i6t6o

sFs: riadny člen

Poslaťod Peter_Steindl » Pia Feb 17, 2012 2:39 pm

Odoslané: Ne Aug 28, 2011 8:08 am

Moje nové přírůstky, snad se nebude kolega JarTob zlobit, že používám jeho fotografie:

Čestné vyznamenání za zásluhy o Červený kříž - Bronzová medaile bez válečné dekorace

Obrázok

Pamětní bosensko-hercegovská medaile

Obrázok

Pamětní kříž na léta 1912-13

Obrázok

Etue na Signum Laudis

Obrázok

Tam bylo ubytováno moje stříbrné SL.
Peter_Steindl

Poslaťod k6i6t6o » Pia Feb 17, 2012 2:39 pm

Odoslané: Ne Aug 28, 2011 5:39 pm

Pekne, gratulujem...Pribudli prírastky, ktoré sa dlhšie usilujem získať do zbierky :D
k6i6t6o

sFs: riadny člen

Poslaťod Peter_Steindl » Pia Feb 17, 2012 2:40 pm

Odoslané: Pi Sep 02, 2011 5:06 pm

Dlouho očekávané kousky:

Bronzová medaile Za zásluhy o červený kříž s válečnou dekorací

Obrázok

A hlavně, vytoužený Kříž II. třídy Za zásluhy o červený kříž s válečnou dekorací

Obrázok

Nebyl zrovna levný, ale je v krásném stavu. Díky kolegovi Sefitovi za tip.

Tady je ještě kříž po uložení do etue zn. G. A. Scheid.

Obrázok
Peter_Steindl

Poslaťod sefit » Pia Feb 17, 2012 2:42 pm

Odoslané: Ne Sep 04, 2011 4:25 pm

Peter_Steindl píše:Moje nové přírůstky, snad se nebude kolega JarTob zlobit, že používám jeho fotografie:

Čestné vyznamenání za zásluhy o Červený kříž - Bronzová medaile bez válečné dekorace

Obrázok

Pamětní bosensko-hercegovská medaile

Obrázok

Pamětní kříž na léta 1912-13

Obrázok

Etue na Signum Laudis

Obrázok

Tam bylo ubytováno moje stříbrné SL.

Tak sem zmizla ta Bosna...co sa tam objavila a potom sa zahadne vyparila...no pekne :D Taky som bol konsternovany, ze som si to musel u toho isteho predajcu "vykompenzovat" striebornym SL FJI (punc - hlava dogy a vyrobca na kruzku - s najvacsou prvedpodobnostou ide o "predvojnu" aj stuha tomu odpoveda), quinque lustrou a "hasicakom" za 25 rokov. :)
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod Peter_Steindl » Pia Feb 17, 2012 2:43 pm

Odoslané: Po Sep 05, 2011 6:00 pm

No osobní domluva :D

Kolega JarTob byl další, kterého jsem otravoval, jestli nemá Kříž II. třídy za zásluhy o Červený kříž. Sice neměl, ale na Bosňáka jsme si plácli.... 8-)
Peter_Steindl

PredchádzajúciĎalší

Späť na Osobné zbierky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php