od sefit » Ned Feb 02, 2014 12:54 am
Malá striebroná Ferdinand I. bola razená celkovo až v 3 typoch. Tento sa označuje ako typ I. Má oválny záves a cisár na nej zobrazený je v mladom veku. Logicky teda vyplýva, že je najstaršia. Vyrobila sa po vzore Veľkej striebornej a začala sa udeľovať v roku 1848. Následne došlo k novým razbám (tzv. typy II. a III.). Tie majú už klinový záves a navzájom sa odlišujú len miernym rozdielom v opise a to veľkosťou medzery medzi slovami "Kaiser" a "von". Inak sú totožné. Cisár Ferdinand je na nich už vo veku zrelého muža. Veľká strieborná medaila sa už nezmenila.
Prečo sa tak stalo, nie je jasné. Ja mám len teóriu, samozrejme je to len moja úvaha, nič viac.
Istý je fakt, že I. typ malej STM bol vyrazený ešte pred vojnami roku 1848 (rebélia v Uhrách a vojna so Sardíniou) a mal sa pôvodne udeľovať zaslúžilým poddôstojníkom za dlhoročnú poctivú službu. Ide de facto o zmenšenú STM I. triedy, okrem veľkosti sú totožné. Došlo však ku konfliktu, počet vyrazených malých STM nebol asi dostatočný a bolo potrebné urobiť dorazbu. Dlhší čas sa už muselo uvažovať o zmene závesu. Ten sa trhal a hlavne sa vždy razil osobitne. Tie oválne závesy sú vždy "naletované" (zjednodušene povedané). Raznica pre zlaté a strieborné TM bola jedna a najmä pri tej zlatej by razbou aj so závesom vznikal dosť veľký odpad zo strižiek, tak sa to razilo seperátne. Vidno to aj na tom, že tie závesy nie sú nikdy úplne totožné. Systém však nevyhovoval, bolo to pracné. Tak sa zmenil typ závesu na klinový (Stielhenkel) a ten sa razil už spoločne aj s medailou. Malé strieborné Ferdinand toho typu II. a III. boli teda akési pokusy a tie sa vydarili, systém razby sa prijal a vydržal až do konca Monarchie resp. pri strieborných do roku 1914. STM Ferdinand I. triedy, teda Veľké strieborné, boli asi vyrazené v dostatočnom počte a k ich zmene nedošlo, resp. nestačilo dôjsť. Nové razby FJI (GTM, STM - obe triedy) však už všetky majú klinový záves.