od faleristika » Pon Jan 23, 2012 6:00 am
Odoslané: Po Jan 16, 2012 6:13 pm
Vážený kolego „ondras“,
já chápu váš názor (jak zmiňujete profesí „technika“), že to, co není doloženo listinnými doklady, nelze zveřejnit. Ovšem musíte si uvědomit, že ve faleristice obecně – tedy celosvětově - je ohromné kvantum „bílých míst“, které nelze nijak doložit. No a že se to týká samozřejmě i československých dekorací, to víme všichni dávno, nyní tato diskuze to jen a jen potvrzuje.
Pak ovšem nastupuje ona EMPIRIE = zkušenosti a znalosti naše, předchozích generací sběratelů a třeba i jen ústně předávané informace a znalosti.
Vždyť i vy ve své reakci zde uvádíte, že třeba shromažďujete od jedné dekorace typy a dekrety po 1 roce a podle toho se tedy snažíte dobrat oné „pravdy“. Takže i vy zde přiznáváte, že jde o pouhou empirii, tedy zkušenost, která ale není doložena žádnými oficiálními prameny. Možná někde v archivech by se něco dalo najít, ale kdo má na to čas a sílu? Navíc po povodních před pár lety je vůbec otázka, co se v archivech dochovalo! A bylo to tam vůbec? No ale proč tedy o tom nepsát? Samozřejmě že řada názorů bude časem korigována nebo úplně označena za nesmysly, no ale proč je nepublikovat?
A v tom já osobně vidím onu KRÁSU FALERISTIKY, tedy ona místa, která nelze nijak dokázat, přestože existují, věci, nad kterými rozum zůstává stát, no ale nelze je doložit. A věřím, že se nikdy nepodaří plně tato fakta nějak doložit listinnými materiály, to by pak opravdu to pravé sběratelství podle mne ztratilo jaksi své kouzlo. Pokud by vše bylo známé a doložitelné, tak by neexistovaly žádné publikace na tato témata, žádné časopisy a ani žádná internetová diskusní fóra - ani toto zde ne. No a nemyslíte, že by to byla škoda?
Právě tím, že si můžeme tyto své názory a zkušenosti sdělovat a konfrontovat, tak se lze snad dobírat k nějaké té „pravdě“, i když asi ne nikdy plně 100%.
Pokud máte připomínky k názorům některých autorů, tak není nic jednoduššího, než je sepsat, někde zveřejnit a obhajovat je. Právě z takových diskuzí a konfrontací názorů pak lze dospívat k nějakému validnímu závěru.
Kriticky zmiňujete třeba Václava Měřičku. Musíte si ale uvědomit, že on pracoval v době, kdy nebyl žádný internet, kdy měl k dispozici skutečně jen a jen své vlastní znalosti, své zkušenosti a zkušenosti jeho kolegů, kterými položil základy nejen české, ale i světové faleristiky. Jistě, v jeho pracech je z dnešního pohledu řada chyb. Ale prosím uvědomte si, že jeho práce jsou dnes staré 30, 40, i 50 let. Řada jeho informací již byla překonána, řadu informací ještě bude jistě nutno korigovat. No ale kritizovat ho z dnešního pohledu mi připadá poněkud necitlivé a jaksi „mimo mísu“. Je nutno si uvědomit, že ale takto to dopadne i s našimi či vašimi příspěvky po létech.
Zmínil jste časopis SIGNUM. Já bych rád reagoval jako člen redakce tohoto časopisu. My skutečně nejsme a ani se nechceme tvářit jako vědecký časopis. Příspěvky zde píší nadšení sběratelé-amatéři zcela gratis, skutečně jen a jen z pouhého nadšení a zanícení pro věc, to vše pro další podobně zapálené „šílence“. Tedy žádní profesionálové ani vědci. No a není pro nás nic radostnějšího, když se někdo ozve s reakcí na jakýkoliv příspěvek, s reakcí, která jej doplní či pozmění.
Máte-li kritické připomínky, jak zmiňujete třeba k článku o Fučíkově odznaku či dekretech, tak je prosím sepište a dejte je k obecné diskuzi, ať třeba na toto fórum, nebo do časopisu Signum, kde takové příspěvky rádi uvítáme.
S pozdravy „faleristika“ Brno