Pamětní medaile partyzánské skupiny „Vpřed“ Skuteč

Poslaťod Altmann » Ned Mar 25, 2012 4:51 am

Roman Jedlička-Ladislav F.Sedlák

Tato jednotka vzniká koncem roku 1944 a její základ to jsou váleční zajatci, kterým vlastenečtí Češi pomáhali přežít v lesích, ale také mladí lidé, kteří se skrývali před totálním nasazením na práci v Německu a hrozilo jim zatčení ale mnohdy i smrt.
Prostor působnosti jednotky nebyl bezvýznamný, byl naopak velmi důležitý pro zásobování fronty, doplnění vojáků i materiálu. V prostoru Skuteč-Svratecko bojovali další oddíly:
- pluk generála Ludvíka Svobody
- část oddílu brigády Jana Koziny
- oddíl Vpřed-Svratecko

Odbojová skupina prováděla diverzní akce na železniční trati na trase Skuteč. Jednotka, které velel ruský důstojník (zajatec) major Orel své bojové úsilí stupňuje ve dnech mezi 12. dubnem a svoji bojovou činnost ukončuje 5. května 1945. Mladí dobrovolníci po 10.květnu odcházejí posílit české jednotky do pohraničí, nastolit klid a pořádek. Z této akce se koncem června vracejí v pořádku domů.

Popis medaile:
Avers:

Poměrně velká medaile má průměr 35 mm při síle střižku 3 mm. Medaile má oboustranně zvýšený
okraj. V celé ploše je umístěná postava, která nám připomíná vojáka ozbrojeného samopalem s přilbou na hlavě. Je pravda,že po výtvarné strance je přední strana medaile ne příliš zdařilá. Při okraji je určující nápis:

„ ZA VĚRNÉ SLUŽBY V ODBOJI 1944-1945 „

Revers:
Zadní strana je sympatická postavou lva státního znaku se středním, čestným štítkem na prsou. Při okraji medaile je jednoznačný nápis:

„ PARTYZÁNSKÁ SKUPINA VPŘED SKUTEČ „

Medaile je opatřena pevným ouškem se závěsným kruhem pro upevnění na stuhu.

STUHA:
Průvlečná stuha, 40 mm široká je v barvách československé trikolory.

Jak popisuje pan Václav Měřička, medaile se členila do tří stupňů:

- zlatá medaile
- stříbrná medaile
- bronzová medaile

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluz ... -a-hajich/
Prílohy
Skuteč.JPG
Skuteč.JPG (58.34 KiB) Zobrazené 2726 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Pamětní medaile partyzánské skupiny „Vpřed“ Skuteč

Poslaťod Altmann » Uto Máj 22, 2012 10:28 pm

Ze vzpomínek pamětníka:
Vypjatá noční mise měla tehdy pokračování. „Pancéřový vlak totiž z Chrudimi vyrazil znovu, tentokrát mířil do Čáslavi. „Velitel rozhodl, že musím železnici zneškodnit ještě jednou. To už bylo ke čtvrté ráno a svítalo. Netroufl jsem si na lokomotivu čekat, a tak jsem trať vyhodil do vzduchu s předstihem,“ popisuje dnes osmdesátiletý rodák ze Skutče. „Při prvním nočním útoku jsem byl hodně nervózní. Šel jsme na akci sám a uvědomoval jsem si konec války. Nechtěl jsem umřít. Nálož vybuchla o pár vteřin dřív a vlak před kráterem stačil zastavit,“ loví v paměti Oldřich Říha.

Na té druhé fotce je vlevo pan Říha a vpravo pan Polívka, již nežijící, příslušník PB Mistr Jan Hus.

Děkuji panu Jiřímu Hrachovinovi za doplnění
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Späť na Čechy a Morava

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php