- L24146-D1[1].jpg (138.17 KiB) Zobrazené 8371 krát
- L24146-D1[1].jpg (138.17 KiB) Zobrazené 8371 krát
Drahi kolegovia. Obraciam sa na vas s prosbou o pomoc, s jednou medajlou Slovenskeho statu. Podarilo sa mi kupit z UK jednu medajlu, ktora ma tam zaujala a nedala mi par dni spavat. Nenasiel som ju v knihe od pana Marcinka, podarilo sa mi ju identifikovat az zo stranok valka.cz , kde je popisana. Prikladam odkaz na link-
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/tit ... 40/t/55789Poslal som zhruba pred tyzdnom fotografie par ludom, z odboru falateristiky a cakal na ich reakcie. Zhruba 50% ludi mi napisalo, ze sa jedna o fake. Ale nikto mi nepovedal jednoznacne preco. Na tuto moju otazku mi bolo povedane iba to, ze su to tak vzacne medajle, ze som ju proste nemohol kupit ako original a basta. S takouto odpovedou sa nemozem uspokojit. Osobne si myslim, ze medajla je original, ale na 100% to neviem dokazat, vzhladom k tomu, ze informacii o nej je zufale malo. Zahranicni zberatelia (nebudem uvadzat mena) mi boli ochotni hned ponuknut moznost odkupenia medajle. Na SFS som sa zaregistroval z dovodu, ze viem, ze sa tu zdrzuje ozaj falateristicka spicka na SK, a dufam, ze sa konecne dopatram k nejakej odpovedi podlozenej nejakym dokazom, literaturou, alebo niecim hodnotnym, nie len tvrdenim, ide o fake, lebo to nemam ja v zbierke 20 rokov. Uvitam kazdy nazor.
No spet k medajle. Na valka.cz, je odfotena s inym zavesom na stuhu, co som si vedomy. Ak by to bol fake, a niekto by sa obtazoval vyrabat tak kvalitny fake, podla mna, by mu zaves na stuhu robil asi najmensi problem a mal by ozaj dokonaly fake. To je cisto moj nazor (laicky). Prikladam aj par fotografii medajle. Uvitam akukolvek radu. Dakujem, s pozdravom, Adrian
P.S. odcitujem este zakladne veci o medajle z valka .cz- (stretol som sa totiz uz aj s nazorom, ze taka medajla proste neexistuje)
Rad Slovenského kríža:
Rad bol založený na uctievanie pamiatky Andreja HLINKU. Udeľoval sa slovenským ale aj cudzím štátnym príslušníkom za zásluhy o Slovenskú republiku.
Vojenským osobám sa rad udeľoval s mečmi.
Rad bol založený zákonom číslo 155 z roku 1940 Sl. Zákonom číslo 25 z roku 1942 Sl bol rad rozšírený o piatu triedu (Rytiersky kríž) a prvá trieda sa začala udeľovať aj s reťazou.
- Reťaz radu,
- 1.trieda, Veľkokríž (rád sa skladá: KRÍŽ, HVIZDA, REŤAZ),
- 2.trieda Veľkodôstojnícky kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA, HVIZDA),
- 3.trieda Veliteľský kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA),
- 4.trieda Dôstojnícky kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA),
- 5.trieda Rytierska kríž (rád sa skladá: KRÍŽ, STUHA),