od Adik22 » Pia Jan 18, 2013 6:00 pm
Zdravim, dakujem, za vas nazor. Samozrejme, to mozem spravit (ziadat peniaze spet). Na firmu som sa obratil, ze si originalitou nie som isty a odpovedali mi velmi rozumne. Preco si myslim, ze je to falzum, a nech to niecim podlozim. (peniaze su ochotni mi vratit spet hned).Preto som zalozil aj toto vlakno. Nikto mi nebol schopny podlozit jednu fotografiu, kde sa porovna originalna medajla s mojou. A vyznacit rozdiely. Par ludi, mi sice poslalo par fotiek, no nikde nebolo podlozene, ze ich medajle su original, alebo medajla bola tak znicena, ze sa nedalo zistit nic. Mne trocha aj tou kupou slo o to, zistit ako sa da vobec este zistit pravost medajle. U dyk, je to stale mozne, ale ako zistite pri extremne vzacnej veci, ktorej bolo vyrobene par kusov, ze co je original, a co nie? Neberte to , prosim, ze na medajle chcem zarobit, alebo nieco take. V popise aukcie som uviedol vsetko podstatne a aj to, ze nerucim za originalitu. Ide mi skor o to, aby sme sa dostali k tomu, ako je mozne, porovnat takuto vec a zistit jej pravost. Ano, mozno sa da argumentovat, ze mam medajlu priniest k nejakemu zberatelovi a skusit si porovnat medajlu s nim, ale ako to mam spravit napriklad, u zahranicneho predajcu (ci uz akcny dom, alebo renomovany obchodnik) a druha, vec, ako mam vediet, ze zberatel nema povojnovu kopiu? To uz sa neoplati vobec zbierat medajle, lebo ak si kupim akukolvek vzacnost, je to automaticky fake? Ak ano, tak potom je falateristika mrtva. Lebo, ak vychadzam spravne s mojich poznatkou zatial, tak ak by som si nasetril hoci aj viac penazi a investoval, do nejakeho vzacneho radu, ktory sa objavi na zahranicnej burze, tak nikdy nedokazem (nepreukazem) pravost! Ma to vobec zmysel? Dakujem za kazdy nazor.
P.S. Ako vrchol, som dostal email, od jedneho pana, co mi napisal, ze medajla je urcite fake, lebo on ma pravu a je tam ina stuha. Fotku mi neposle, aby nepodporoval falsovatelov. Tento email, ma uplne zabil.