Sanay-i Nefise Madalyasi

Sanay-i Nefise Madalyasi

Poslaťod Altmann » Pon Jún 03, 2013 5:21 am

Sanay-i Nefise Madalyasi

Tato pro nás zajímavá, ale ne příliš čitelná medaile byla založena osmanským sultánem ( Abdul Hamid II., který vládl od 31.srpna 1876 do 27.dubna 1909).

Medaile byla založena v roce 1889 jako civilní záslužná dekorace a vymezena k ocenění krásného umění a vědy. Většina příjemců byli umělci a řemeslníci, jako pracovníci porcelánky Yildiz, nebo účinkující na scéně soukromého divadla Sultan Abdulhamid II v paláci.Mohli bychom ji tedy nazývat:

„Záslužná medaile za vědu a umění“

V průběhu doby se však stanovy nebo snad kriteria medaile začala vykládat více než volněji a dekorace se stává všeobecně záslužnou medailí, která byla ve Světové válce 1914-18 udělována i za vojenské zásluhy.

Medaile se v době založení člení do dvou tříd či stupňů:
- 1.stupeň zlatá medaile
- 2.stupeň stříbrná medaile

Pro lepší orientaci je medaile přejmenována na "Sanay-i Nefise Madalyasi". Celkově však pro evropské sběratelé je pochopit turecké popisy a členění medailí přece jen složité.
Medaili známe o velikosti 34 mm

Popis medaile:

Avers:
Na ploše přední stran medaile je nádherně provedený starobylý osmanský státní či heraldický znak doplněný zbroji a zbraněmi. V horní části v paprscích je osobní znak (Tugra) obsahující jméno a titul Sultan Abdul Hamid.

Revers:
Při okraji medaile je vavřínový, slavnostní věnec v dolní části převázaný stuhou. Do volné plochy medaile se mělo odborně dorývat datum slavnostního udělení a jméno dekorovaného. Toto se v praxi však příliš neprovádělo.
Medaile je oboustranně při okraji zdobena jemným perlovcem.

V horní části medaile je malé pevné ouško, kterým prochází zdobný ráhnový závěs na stuhu.

STUHA:
Stuha je splývavá či různě složená, ale vždy červenobílé (půlená) barvy.

Medaile se udělovala v etuji, první etuje jsou skvostné, sametem potažené, později jde již jen o obyčejné lepenkové krabičky.

Ke každé medaili patří i udělovací dekret či potvrzení a miniaturka.

V době Světové války 1914-1918 byla tato medaile udělovaná za válečné zásluhy, ale na stuhu se v tomto případě upevňoval kovový štítek se zkříženými meči a letopočtem „1332“ ( tj. rok 1914)

Medaile první třída byla původně vyrobena ze zlata, a později ze pozlaceného stříbra či zlaceného bronzu.
Medaile druhé třídy jsou vyrobeny ze stříbra.

Poznámka:
Jako ukázka je zde medaile na zadní straně doplněna textem a vedle medaile bez textu (obrázek číslo 1)
Spona je celkem netypická, neb majitel si ji upravil tak, že s medailí nosí zároveň i miniaturky (obrázek číslo 2)

Literatura:
M.Erüreten. Osmanli Madalyalari ve Nişanlari. 2001.
Klietman K.G.: Pour lé Merité und Tapferkeitsmedaille. Berlín 1966
Prílohy
ukázka č.l..jpg
ukázka č.l..jpg (31.5 KiB) Zobrazené 4480 krát
Turecká spona s medailí Sanaiy.JPG
Turecká spona s medailí Sanaiy.JPG (60.01 KiB) Zobrazené 4480 krát
Turecko, zlatá medaile.JPG
Turecko, zlatá medaile.JPG (22.36 KiB) Zobrazené 4481 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Sanay-i Nefise Madalyasi

Poslaťod vorel5 » Pon Jún 03, 2013 6:30 pm

vorel5

Poslaťod Altmann » Uto Jún 04, 2013 4:42 am

Je to potěšení, když se tato poměrně vzácná medaile objeví ve sbírce našeho kolegy. Na zadní straně má dokonce dorývané jméno. Je to krásný kousek a vzpomínka na Válku 1914-18.
V neděli jsem na toto téma hovořil s panem Urbanem a doufal jsem, že Vy nebo on se medaili pochlubí. Moc pěkný kousek, který proč nezařadit mezi spojenecké medaile RU případně Německa.
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod strenk » Str Sep 18, 2013 10:36 am

Moja.Pridam udaje.Priemer 2,5 cm.Stuha-2 cm.Vaha 11 gr.V porovnani so stuhou R-U,urcit velkost nie je tazke.
Prílohy
29075845.jpg
29075845.jpg (7.15 KiB) Zobrazené 4404 krát
strenk

Poslaťod zugar » Pia Sep 20, 2013 7:46 pm

Nevidím sice reverz, ale tuto medaili podle průměru a stuhy tipuji na Liyakat medaili. Ta váha bude asi
i s ráhnem. V úvahu připadá i miniatura Sanay-i medaile.
zugar

Poslaťod Altmann » Sob Sep 21, 2013 4:23 am

U dekorací Turecka je to vždy problém, já jsem je sice pro nás popsal, ale byl jsem velmi opatrný abych se nespletl neb to co považujeme za ornament je ve skutečnosti znak či písmo. Jinak jsem nepochiopil, co svým příspěvkem kolega Strenjk sledoval, váhy a míry jsem uvedl v článku.Možná,že přiložit měřítku na místo stuhy by bylo prospěšnější.
Obrázok užívateľa
Altmann

Späť na Štátne vyznamenania

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php