nedavno na aukru skoncila aukce obsahujici mj. kopii velkeho dekretu vydaneho v Praze (1945).
zajimave mi prislo, ze byla udelena cloveku, ktery byl podle databaze VHU odveden az v unoru 45 (bud prebehlik nebo zajatec wehrmachtu), a byla mu udelena medaile se stitkem "Francie".
Na zaklade pomerne maleho vyskytu techto stitku a podle malych "anglickych" dekretu, co jsem mel moznost videt, jsem se vzdy domnival, ze "F" bylo udelovano pouze za kampan v roce 1940,
protoze kdyby se davalo i za Dunkirk, musely by se tyhle stitky prehazovat vidlema (coz neni pravda), vzdyt tam byla cela brigada...
vite nekdo, jaky je rozdil mezi matne stribrnou a mosaznou nacervenalou razbou stitku?
dalsi zajimavost: ta medaile byla 1. prazske vydani, s "ruzovou", svetlou stuhou,
jestli cela ta kolekce nebyla slozenina, tak mi prijde zajimave, ze mala stuzka na nasiti je z cihlove cervene varianty (stuzka na rozdil od medail ten stitek "F" opravdu ma. nerika se o te tmavocervene stuze, ze je z londynskeho vydani? (ja tedy londynske vydani mam s ruzovou stuhou)