Etujky

Re: Etujky

Poslaťod SFS » Štv Nov 08, 2012 8:53 pm

dakujem pani za info..
este by ma zaujimala tato dekoracia:
http://www.ebay.de/itm/271098453880?ssP ... 500wt_1414

pise ze nepuncovane striebro..to ma na tom najviac zaraza...
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Poslaťod sefit » Pia Nov 09, 2012 12:42 am

to je akiste MVK III. triedy s KD v etuji.... ;)
nie vazne, ale samozrejme je to len moj nazor, zalozeny na nejakej empirickej skusenosti. Samozrejme kolegovia si o tom mozu mysliet cosi ine a rad si ich nazor precitam.

Ide pravdepodobne opatovne o vyrobok firmy Rothe, tak isto aj etuja (zial nevidime to) a to uz z konca vojny, ked uz striebro nedosahovalo predpisanu minimalnu akost (minimalne 750/1000) a de facto bolo povazovane len za striebornu zliatinu na rovnakej urovni ako bol bronz ci iny "nevzacny" kov. Casto je to mozne pozorvat najma u radovych hviezd z vojny, ktore su znacene len "hviezdickou" pre obecny kov napriek tomu, ze korpus je zo striebra. To je dovod preco nie je dekoracia znacena. O tom, ze to je vojnova vyroba svedcia aj ine znaky, ako je jas a iskra smaltu, prevedenie reverzu. Dekoracia bude nasita v stuhe, ktora je starsieho typu, ale tieto sa objavuju prave u dekoracii firmy Rothe z obdobia Vojny. Prevdepodobne este predvojnove zasoby alebo mozno aj sukromna uprava ci uprava predajcu dekoracii. V kazdom pripade pekny kusok do zbierky, zachovalost je vyborna, urcite urobi novemu majitelovi radost.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod SFS » Ned Nov 18, 2012 6:23 pm

ja mam este jeden dotaz k MVK. Videl som starsi typ MVK.. typ este pred zavedenim puncovej povinnosti..samotny kriz nie je teda puncovy na usku ako to byva, ani na inej casti. Je to typ okolo 1860. Vidno rucne ryhovanie pod smaltom, pekna praca. Co ma trochu zaskocilo bolo ze na kruzku kde sa uchytoval hacik zo stuhy je vyrazeny punc 800. Takze si myslim ze bud je to len dovozny punc striebra..800, alebo zeby ten kruzok nebol povodny?? Foto nemam, ale za postrehy dakujem.
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Poslaťod sefit » Ned Nov 18, 2012 10:40 pm

Tak bolo by potrebne vidiet ten spominany MVK. Bez ohladu na to ci bol s KD alebo bez, tak MVK z roku 1860 je este razeny v jednom kuse, rovnako ako model 1849 (tzv. I. model). Rozdiel je v tom, ze kriz ma bielo smaltovane aj predtym volne, zrnite plochy na averze rovnako ako aj cely reverz. Tieto krize su vzacne. Smaltovanie, nepovedal by som ze je rucne, ale je to robene na zlatej 18-karatovej folii, preto je take jasne a iskrive. Postatne je asi aj to, ze tieto MVK sa do stuhy vyväzovali na malej stuzke. Inak povedane cez pevny a siroky podlhovasty zaves sa pretiahla stuzka a ta sa napevno všila do stuhy. Takato prax bola bezna az do 1. svet. vojny, potom sa to zmenilo, ked pri velkom mnozstve udeleni bolo praktickejsie uz kratsi podlhovasty zaves opatrit kruzkom, ktory sa uchytil v stuhe alebo na spone v tvare "V", ktora bola v samotnej naprsnej stuhe.
Nuz punc "800" a "900" su punce pre striebro pouzivane po roku 1922. Nikdy som nevidel dekoraciu z cias RU puncovanu takymto puncom. Je mozne, ze niekto ma inu skusenost a rad si to vypocujem/precitam.
Mohla to byt vsak pekna povojnova vyroba zhotovena na zakazku, nebolo by to ojedenile. Obcas sa objavia na trhu GTM FJI alebo Karol, echt-GOLD, punc "A" v kruzku a k tomu punc "986". Ide o privatnu razbu po roku 1922 pre tych recipentov GTM, ktory sa rozhodli zakupit si po vojne verziu v zlate. Udajne sa posledne kusy dorazili este do roku 1945.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod iver » Uto Júl 07, 2015 8:36 pm

...prikladám aj j foto jednej krabičky... bohužiaľ je to akýsi druh "univerzálnej" predpokladám...

krabicka1.jpg
krabicka1.jpg (163.79 KiB) Zobrazené 4609 krát

krabicka2.jpg
krabicka2.jpg (188.63 KiB) Zobrazené 4609 krát

DSC_0953.jpg
DSC_0953.jpg (128.29 KiB) Zobrazené 4609 krát
INDIVISIBILITER AC INSEPARABILITER
Obrázok užívateľa
iver

Bydlisko: Banská Bystrica, Horné Uhorsko (Slovensko), Zvolenská župa
sFs: pokladník

Predchádzajúci

Späť na Poradné fórum

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php