Odoslané: Ne Jan 01, 2012 1:52 pmJe celkem zajímavé, jak často se objevuje řád Sv. Štěpána, který má byt (echt zaručeným originálem) i neškodné kopie či novoděly, ale stále vedeme diskuze zda jde o originál nebo kopii.
Situace u MMTO je složitější neb udělené kříže jsou celkem slušně podchyceny v muzejních či soukromých sbírkách. Přesto se občas na eMedals objeví „zaručený“ originál MMTO a také se občas za vysokou cenu i prodá. Dokonce před několika lety se ve Vídni ( Rauch) objevil komandér MMTO ve zlatě uveden jako originál, celkem jasná věc pro každého, kdo se historii řádu věnuje neb právě komander typ z období let 1914-18 je přesně zmapován a jeho udělení je přesně dáno.. Kříž se tedy neprodal a byl nabízen později za podstatně nižší částku. Podobný novoděl zde rytířského kříže jsem měl možnost studovat ( tedy hlavně jsem na něj deset dní zíral) a i když mi bylo na 90% jasné,že to nemůže být originál, požádal jsem pana Dr. Jedličku a pana Tuska z Vídně o pomoc, nakonec jsme všichni tři nezávisle dospěli k závěru, že jde o sice krásně vyrobený kříž, ale je to jen a jen kopie.
Vložil jsem obrázky tohoto podvodně vyrobeného kusu. Novoděl MMTO vypadá opravdu jako originál a dalo dosti práce prokázat opak.Maďaři tvrdí,že to dělají v Rakousku, Rakušané zase mají podezření na Maďary. Tento kus byl málem koupen v Rakousku, okolí Salcburku. Vše jinak souhlasilo, zlato, váha, práce.ale pár detailů prozradilo novoděl. To pochopitelně psát nebudu, neb i podvodníci budou tyto stránky čisti.
Pro mě snad bylo rozhodující to,že to nabízel Rakouský obchodník za 7000 euro mému kolegovi z Moravy. Cena mírná a rakouský obchodník by nikdy neprodával takový řád do ciziny neb i v obchodníkovi jeho typu je kus vlastence.
Zcela na závěr:
Není dobré ukazovat na malé chybky, které pomáhají odhalit kopie neb podvodníci to vše použiji,využiji a opraví a další kus je opět vydáván za ověřený originál.