Hvězda sv. Štěpána

Königlich-ungarischer St. Stephans-Orden

Hvězda sv. Štěpána

Poslaťod raadyjo » Str Máj 09, 2012 6:54 pm

Odoslané: Po Okt 31, 2011 5:49 am

Tato hvězda sv. Štěpána byla v aukci vydražena za zhruba 70.000kč, názory na originalitu se různí. Průměr je 80mm, váha zhruba 65gr.

Obrázok
raadyjo

Re: Hvězda sv. Štěpána

Poslaťod raadyjo » Str Máj 09, 2012 6:55 pm

Odoslané: Po Okt 31, 2011 5:54 am

....

ObrázokObrázok
raadyjo

Poslaťod Altmann » Str Máj 09, 2012 6:55 pm

Odoslané: Po Okt 31, 2011 6:40 am

Romane,
Jsem rád,že jsi to sem vložil. Zde se páni kolezi můžeme vyřádit neb názory se různí. Můj názor je ten,že to je novoděl. Vycházím ze značení a kvality hvězdy, kdy středový smalt neodpovídá tomu, na co jsme zvyklí. Pan Zdeněk Netrval z Hradce králové měl ve své sbírce celý komplet tohoto řádu ( Velkokříž, komander,rytíř) vše bylo vyrobeno velmi kvalitně ve stříbře.Bohužel já si již nepamatuji, zda tam byla ta číslice „900“. Zhruba před 28 lety byl na aukci DP dražen malý kříž řádu Štěpána v bronzu. Kříž byl panem Měřičkou označen jako originální ražba(což nebyla pravda). Kříž byl tehdy prodán za zhruba 12 000Kč a koupilo jej nějaké regionální muzeum. Z naši strany jsme tak trochu pana VAM upozornili,že to není originální ražba,žel on trval na svém. Toto píši je proto, aby jste si uvědomili jak je složité posuzovat co je a co není originál. Touto problematikou se zabýváme i na stránkách Signa. Počkáme si na vyjádření dalších kolegů a přítel, prozatím, jak mně psal pan Jedlička, je tam několik drobností, které nepotvrzuji originalitu. Já na svém názoru netrvám a rád se nechám přesvědčit.

Romane, ty sem prosím připiš co o tom napsal majitel aukčního domu a můžeme se vesele bavit velkou faleristikou byť jen teoreticky.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod teodor » Str Máj 09, 2012 6:56 pm

Odoslané: Po Okt 31, 2011 7:54 pm

je to asi o tri ligy vyššie než som ja (a to som optimista), ale pár vecí ktoré ma zaujali:

1) pod červeným smaltom nie je žiadne ozdobné ryhovanie.... žiaľ nemám žiadny porovnávací materiál, tak neviem posúdiť, či to tak byť má alebo nie.....

2) na obrázkoch ktoré mám to spevnenie hrotov hviezdy na reverze nie je a na tých hviezdach nie je ani ten punc "900"

3) podľa informácii ktoré som pochytil počas večere SFS od pána Tuseka, všetky tieto dekorácie boli poctivá ručná zlatnícka práca... tu sa mi vidí, že napr. ryhovanie okolo dvojkríža je až príliš pravidelné... nebol by detail?
pridávam foto z jedného internetového odchodu zo zámoria na porovnanie. Žiaľ tiež si netrúfam posúdiť originalitu, podla značenia by ale malo ísť o výrobok firmy Rothe (FR) a malo by sa jednať o razbu zo zlata (puncovaný na krúžku a na kríži na závesnom očku)

Obrázok

tu je ale evidentné, že rytie okolo dvojkríža, trojvršia či lemovania okolo medzikružia je prevedené ručne, s evidentnými nesúmernosťami....

asi toľko moje postrehy, ale budem veľmi rád ak ma opravíte.....
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod teodor » Str Máj 09, 2012 6:57 pm

Odoslané: Po Okt 31, 2011 8:05 pm

ešte ma napadlo, nemal by byť dubový veniec zlatý a smaltovaný? tento mi pripadá ako strieborný....
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Poslaťod k6i6t6o » Str Máj 09, 2012 6:58 pm

Odoslané: Ut Nov 01, 2011 12:03 am

Ako pekný príklad na kolegove dotazy môže byť položka č.5 v 20. aukcii (r. 2007) spoločnosti Aurea.

Odpoveď na prvú otázku z danej aukcie - smalt pod stredovým medailónom je opatrený rýhovaním

Odpoveď na druhú otázku z danej aukcie - ramená nie sú namáhané na tlak, nie sú teda vystužené ;)

Odpoveď na dotaz ohľadne venca - oba vence či už rádovej hviezdy pridanej na fóre alebo rádovej hviezdy draženej v Aurei vypadajú byť zhodné

Závery na tieto tri dotazy konšatujem zo spomínanej aukcie. Ak ju možno brať za dôverihodnú. Čo sa týka prevedenia rýhovania. Je to síce málo pravdepodobné, pretože človek nie je stroj, ale ak je niekto vo svojom fachu zručný a nerobí to prvý krát, nemôže sa aj ručná práca priblížiť presnosti? V tomto je môj názor skôr taký, že poctivá jemná a citlivá ručná práca môže mať niekedy krajší finiš ako strojné prevedenie.
k6i6t6o

sFs: riadny člen

Poslaťod sefit » Str Máj 09, 2012 6:59 pm

Odoslané: Ut Nov 01, 2011 2:33 am

...a ako nam Aurea zdovodni to puncovanie. Do pozornosti davam zakon Rakuskej spolkovej republiky c. 68 zo roku 1954 a nasledne vykonavacie nariadenie k zakonu c. 212 z roku 1954. Tieto dva pravne predpisy su dost jasne. Puncovnym zakonom z roku 1954 sa zaviedla povinnost puncovat kazdy novy vyrobok zo striebra, zlata a platiny prislusnou znackou vyrobcu, ktora je riadne zaregistrovana. Nariadnenie zase zaviedlo povinost znacit prislusny kov svojou rydzostou, v tomto pripade 900 pre striebro (900/1000) a no je tu aj samozrejme overovacie znacenie prislusneho puncovneho a kontrolneho uradu - okrem hlavneho vo Viedni boli 4 regionalne - Innsbruck, Vieden - region, Graz a Linz. Vyrobky z drahych kovov,ktore boli vyrobene po tomto datume podliehali povinne puncovnej povinnosti. Ak boli vyrobene pred nim, tak v pripade ich predaja a manipulacie sa musela urobit skuska a nasledne sa museli opuncovat podla zakona. Inak povedane z nich tak nejako trochu "odryt". V pripade predmetov historickej ci kulturnej hodnoty, ktore ziskali na to osvedcenie, tato povinnost odpadala. Taktiez sa to netykalo predmetov v sukromnom vlastnictve. Neskor odpadla vseobecne tato povinnost pre predmety vyrobene pred rokom 1938.

Takze si to mozeme zhrnut...na ihle je jasne cislo 900 a znacka vyrobcu, pred nim su este tri znacky, tazsie ich mozno rozlisit, ale pri troche predstavivosti je tam aj "A", co ale neznamena nic ine ako Hlavny puncovny a kontrolny urad vo Viedni, ktory len vidal osvedcenie o pravosti striebra. Ten existuje samozrejme doteraz. Vsetky nove vyrobky z draheho kovu museli byt puncovane povinne, tie strasieho data vyroby taktiez, ale to sa nevztahovali na vsetky "en block". Ak bol na to padny dovod, tato povinnost odpadala. Dovod je v tomto pripade dost jasny...ide o vzacny rad s vysokou historickou hodnotou a ziskanie osvedcenia (Gutschein) od uznavanej autority (napr. Dorotheum) by v jeho pripade nebol ziadny problem. Ak by to tak nebolo, tak by vsetky dekoracie zo zlata a striebra v drazbach rakuskych aukcnych domov pred rokom 1996 resp. 2001 (Rakusko "zjemnilo" svoje prisne puncove pravidla po tlaku ESD) museli byt puncovane cislenym kodom pre zlato a striebro a este k tomu na nich vykonana aj skuska pravosti.

Kolko takych dekoracii sme v zivote videli?

no a este tie zakony...

http://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bgbl ... 4_68_0.pdf
http://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bgbl ... _212_0.pdf
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod raadyjo » Str Máj 09, 2012 6:59 pm

Odoslané: Ut Nov 01, 2011 6:15 am

Ladislave, celkové vyjádření zatím neznáme, pan Calabresi viděl pouze fotku jehly.
Dle něj je značení v pořádku a jedná se o kus před rokem 1918.
Uvidíme, jaký bude jeho názor až uvidí celou hvězdu.
raadyjo

Poslaťod raadyjo » Str Máj 09, 2012 7:00 pm

Odoslané: Ut Nov 01, 2011 6:20 am

Teodore, osobně si myslím, že špatný dojem může udělat i nedokonalé foto.
Tady je detail na medailon, kde je to rýhování docela dobře vidět.
Dle mého u kříže a hvězdy bude vždy trochu odlišnosti, nebo ne?

Obrázok
raadyjo

Poslaťod raadyjo » Str Máj 09, 2012 7:01 pm

Odoslané: Ut Nov 01, 2011 6:26 am

Tady je aukční katalog od Nudelmanna, kde se letos nabízelo hned několik hvězd.
Pokud si dobře vzpomínám, tak mi kolega Altmann psal, že ani tam nemusí být vše košer.

http://numismatica.hu/v//PDF/11aukcio/0 ... ntetes.pdf
raadyjo

Ďalší

Späť na Uhorský rád sv.Štefana

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php