od sefit » Pon Aug 04, 2014 1:10 pm
...tak pôvodne som samozrejme reagoval na tú prvú etujku, ktorú nám tam zverejnil pán kolega "altmann", teda obdĺžníkového tvaru so zelenou výstelkou pre medailu na trojuholníkovej stuhe od výrobcu G.A. Scheid. Teraz tam máme obrázok inej etuje a ten pôvodný nám akosi "zmizol", no ale to určite postrehli všetci, nielen ja...
K ostatnému...tak určite nákup zlatých tehiel, nie je zberateľstvo, je to forma dosť nešikovného investovania (pokiaľ nemám zaručenú infomáciu o zajtrajšom totálnom krachu USD/EUR či tom, že vypukne tretia svetová). Zlatá tehla má nejakú váhu a čistotu a stojí všade rovnako, v Číne, na Slovensku, v Čechách či v Kanade. S faleristickou zbierkou sa to porovnávať nedá.
Všetkých skúsených RU faleristov čo poznám, alebo mám s nimi kontakt, mali či majú zbierku vysokej finančnej hodnoty. Nezáleží na tom koľko je to kusov, ale čo sú to za dekorácie. Všetci títo ľudia sú špičkoví odborníci a samozrejme poznajú hodnotu toho, čo vlastnia. Títo ľudia nie sú zhýčkaní miliónari, čo si takto krátia dlhú chvíľu a ani zúfalci, ktorí zo srandy preinvestovali desaťtisíce až státisíce eur do "plieškov". Sú to všetci oduševnení faleristi a určite bezducho neinvestovali, pretože dekorácie a vyznamenania sa, na rozdiel od tých tehál, bezducho nakúpiť nedajú. Žiadny aukčný katalóg nikomu nepovie, či je dekorácia v poriadku a originálna. To sa dá dosiahnuť len skúsnosťami a úprimným záujmom o faleristiku. Ak si však položíme otázku či títo ľudia zároveň investovali..odpoveď je jednoznačne "áno".
Určite bronzová dekorácia môže byť vzácnejšia a mať vyššiu zberateľskú hodnotu ako dekorácia v zlate. To však nezáleží odo mňa a môjho vlastného chcenia, či úsudku. Ak mám v zbierke medaile po pradedovi z Piavy a sú to tie najbežnejšie dekorácie, tak určite pre mňa majú vysokú hodnotu, čisto emocionálnu, zberateľsky však nezaujmú iných faleristov. Samozrejme, že si ich budem chrániť a ceniť viac ako radové hviezdy, ale je to len môj osobný postoj. Z faleristického hľadiska sú to bežné dekorácie.
Fórum by, aspoň podľa môjho názoru,malo slúžiť skôr ako miesto na rozhovory a "faleristické" stretávanie sa. Pán kolega "altmann" nám sem pravidelne prispieva článkmi o rôznych dekorácicáh štátov sveta, ktoré musíme vidieť ako prvotnú informáciu, ktorá slúži na základné oboznámenie sa s konkrétnou dekoráciou a odkazom na príslušnú literatúru (vždy na konci článku). Ak mám o obdobie či štát záujem je to už na mne, aby som bádal ďalej a učil sa. V prípade RU faleristiky nám tu pán kolega "faleristika" už dávnejšie poskytol výborný prehľad odporúčanej literatúry. Môžem potvrdiť, že po načítaní týchto kníh a následného kontaktu so skutočnými dekoráciami "na živo" sa zberateľ výrazne vedomostne posunie a napreduje.
Samozrejme platí to čo som už sem raz napísal...každý si zbiera to, čo chce a ako chce, ja som len odprezentoval svoj vlastný názor. Aj na toto by malo fórum slúžiť.