Vyznamenanie-urcenie

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

Re: Vyznamenanie-urcenie

Poslaťod Mr.Seth » Ned Aug 03, 2014 8:07 am

Dakujem za informacie k danej medaili --- Altmann, sefit---- aspon som v obraze,lebo zbieram uplne ine obdobie :-)
Dakujem
Mr.Seth

zameranie / specialization: Numizmatika,faleristika,militarie

Poslaťod iver » Ned Aug 03, 2014 6:57 pm

...len doplním, že kolega altmann píše, že tá etujka na foto je pôvodná k medaili "MORAVIA" a "XXXX annorum" je tam vložená len pre ilustráciu :)
INDIVISIBILITER AC INSEPARABILITER
Obrázok užívateľa
iver

Bydlisko: Banská Bystrica, Horné Uhorsko (Slovensko), Zvolenská župa
sFs: pokladník

Poslaťod iver » Ned Aug 03, 2014 7:46 pm

"MORAVIA, akciová společnost pro průmysl železářského zboží a obchodu v Hlubočku a Mariánském Údolí" a založená bola v r. 1870 (jej predchodcom bola C. k. privátní tovární společnost pro výrobu strojových hřebíků a plechového zboží v Olomouci zriadená v 1854) a jej zakladateľmi boli Max a Ignác Machánek... ale čo sa týka židovského pôvodu, neviem :)
Obrázok užívateľa
iver

Poslaťod sefit » Pon Aug 04, 2014 1:10 pm

...tak pôvodne som samozrejme reagoval na tú prvú etujku, ktorú nám tam zverejnil pán kolega "altmann", teda obdĺžníkového tvaru so zelenou výstelkou pre medailu na trojuholníkovej stuhe od výrobcu G.A. Scheid. Teraz tam máme obrázok inej etuje a ten pôvodný nám akosi "zmizol", no ale to určite postrehli všetci, nielen ja...

K ostatnému...tak určite nákup zlatých tehiel, nie je zberateľstvo, je to forma dosť nešikovného investovania (pokiaľ nemám zaručenú infomáciu o zajtrajšom totálnom krachu USD/EUR či tom, že vypukne tretia svetová). Zlatá tehla má nejakú váhu a čistotu a stojí všade rovnako, v Číne, na Slovensku, v Čechách či v Kanade. S faleristickou zbierkou sa to porovnávať nedá.

Všetkých skúsených RU faleristov čo poznám, alebo mám s nimi kontakt, mali či majú zbierku vysokej finančnej hodnoty. Nezáleží na tom koľko je to kusov, ale čo sú to za dekorácie. Všetci títo ľudia sú špičkoví odborníci a samozrejme poznajú hodnotu toho, čo vlastnia. Títo ľudia nie sú zhýčkaní miliónari, čo si takto krátia dlhú chvíľu a ani zúfalci, ktorí zo srandy preinvestovali desaťtisíce až státisíce eur do "plieškov". Sú to všetci oduševnení faleristi a určite bezducho neinvestovali, pretože dekorácie a vyznamenania sa, na rozdiel od tých tehál, bezducho nakúpiť nedajú. Žiadny aukčný katalóg nikomu nepovie, či je dekorácia v poriadku a originálna. To sa dá dosiahnuť len skúsnosťami a úprimným záujmom o faleristiku. Ak si však položíme otázku či títo ľudia zároveň investovali..odpoveď je jednoznačne "áno".

Určite bronzová dekorácia môže byť vzácnejšia a mať vyššiu zberateľskú hodnotu ako dekorácia v zlate. To však nezáleží odo mňa a môjho vlastného chcenia, či úsudku. Ak mám v zbierke medaile po pradedovi z Piavy a sú to tie najbežnejšie dekorácie, tak určite pre mňa majú vysokú hodnotu, čisto emocionálnu, zberateľsky však nezaujmú iných faleristov. Samozrejme, že si ich budem chrániť a ceniť viac ako radové hviezdy, ale je to len môj osobný postoj. Z faleristického hľadiska sú to bežné dekorácie.

Fórum by, aspoň podľa môjho názoru,malo slúžiť skôr ako miesto na rozhovory a "faleristické" stretávanie sa. Pán kolega "altmann" nám sem pravidelne prispieva článkmi o rôznych dekorácicáh štátov sveta, ktoré musíme vidieť ako prvotnú informáciu, ktorá slúži na základné oboznámenie sa s konkrétnou dekoráciou a odkazom na príslušnú literatúru (vždy na konci článku). Ak mám o obdobie či štát záujem je to už na mne, aby som bádal ďalej a učil sa. V prípade RU faleristiky nám tu pán kolega "faleristika" už dávnejšie poskytol výborný prehľad odporúčanej literatúry. Môžem potvrdiť, že po načítaní týchto kníh a následného kontaktu so skutočnými dekoráciami "na živo" sa zberateľ výrazne vedomostne posunie a napreduje.

Samozrejme platí to čo som už sem raz napísal...každý si zbiera to, čo chce a ako chce, ja som len odprezentoval svoj vlastný názor. Aj na toto by malo fórum slúžiť.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod Fidelius » Str Aug 13, 2014 11:37 am

Dobrý den všem !

Se zájmem jsem si přečetl vaši diskusi k medaili "Čestné ocenění za 25 let služby"
Chtěl bych jen vložit několik informací k dané medaili. Tato medaile byla udělována jako ocenění za příkladnou práci a věrnost podniku zasloužilým pracovníkům akciové společnosti MORAVIA, která se nachází v Hlubočkách-Mariánském Údolí u Olomouce. Jedná se o dodnes existující továrnu, která vyráběla kamna a později sporáky do domácností, které ostatně dodnes vyrábí pod značkou MORA, byť již jako dceřiná společnost slovinské firmy Gorenje. Akciovou společnost MORAVIA založil Ignaz Karl Machanek ( 1803 - 1875 ), který koupil roku 1854 tzv. Josefský hamr mezi Hlubočkami a Hrubou Vodou od barona Salomona Mayera Rothschilda a zavedl zde výrobu hřebíků a plechového zboží. … Roku 1861 koupil od barona Anselma Salomona Rothschilda zbývající část železáren v Mariánském Údolí. Roku 1870 transformoval podnik na akciovou společnost. Prvním známým z rodu Machánků byl Jan Machánek z Uherského Brodu, který byl obchodníkem se železem v Holešově. V roce 1770, koupil měšťanský dům v Olomouci a v následně začal v blízkosti Olomouce podnikat. Davidova hvězda se objevuje skoro na všech propagačních artiklech a materiálech této společnosti. Je rovněž na dobových katalozích vyráběného a nabízeného zboží, dokonce na litinových dvířkách pokojových kamen, které byly slavné a známé pod značkou Meteor. byla na štítech výrobních hal a elektrárny, která byla součástí továrny v Hlubočkách. Je to z jednoho asi celkem logického důvodu - Machánkové byli Židé, úspěšní Židé a nestyděli se za to.
Hledal jsem ve všech dostupných materiálech, které se týkají historie společnosti MORAVIA, ale žádné informace o této konkrétní medaili jsem již nenašel. V písemnostech se pouze uvádí, že majitelé ( majoritní - tzn. Machánkové ) oceňovali práci svých zaměstnanců a nejen zaměstnanců, ale i drobných akcionářů, členů dobrovolných spolků, které působili v rámci podniku jako např. dobrovolný hasičský sbor. Všem těm mohla být tato medaile udělena.
Fidelius
Fidelius

zameranie / specialization: faleristika

Poslaťod Altmann » Str Aug 13, 2014 1:58 pm

Děkuji za upřesnění a tím se z této medaile stává zajímává spolková dekorace, děkuji za sebe i kolegy.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod Hosť » Uto Sep 16, 2014 11:59 am

Altmann píše:Děkuji za upřesnění a tím se z této medaile stává zajímává spolková dekorace, děkuji za sebe i kolegy.

Dobrý den,

musím se omluvit za mystifikaci o židovském původu Machanků. Prameny ze kterých jsem čerpal nebylo ověřeny a bohužel také nebyly pravdivé. Pravdou je, že se Machanci hlásili k národnosti německé se státní příslušností k RU monarchii a následně na to k ČS republice. Díky své německé národnosti jim nebyl v období 2.světové války zkonfiskován majetek a byli až do roku 1945 akcionáři MORAVIA a.s. Davidovu hvězdu měli zaregistrovanou jako ochranou známku již od roku 1904 s prostým názvem stern - hvězda. Používali ji poměrně hojně až do roku 1939, kdy z politických důvodů upustili od jejího používání a používali jiné ochranné značky. Důvod proč používali Davidovu hvězdu zatím nebyl objasněn a asi již ani nebude. Dodnes je znatelný její obrys na fasádě hlavní budovy jejich elektrárny v Hlubočkách. Jen pro zajímavost tato medaile je nyní nabízena jedním olomouckým starožitnictvím za cenu 5000,-Kč s komentářem, že jde o raritu.
Hosť

Poslaťod Mr.Seth » Pon Sep 22, 2014 1:54 pm

Děkuji za objasnení medaile. Vidím že to má pěknou historii. Jak jsem uvádel výše,nejsem toho sběratel,tak jak by měl někdo zájem,klidne vyměním. Zda jde o raritu....nebo RRR :-) ...jako jsem ochoten vyměnit za něco z odboje.
Mr.Seth

zameranie / specialization: Numizmatika,faleristika,militarie

Poslaťod SFS » Pon Sep 22, 2014 6:04 pm

vie niekto o co sa jedna? Moj nazor: Spanielsko, sucasne vyznamenanie pre prislusnikov namornictva, cena nie moc velka. dakujem za odpovede.
Prílohy
vyznamenanie.jpg
vyznamenanie.jpg (116.75 KiB) Zobrazené 7435 krát
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Poslaťod iver » Uto Sep 23, 2014 5:37 am

Uz podla znaku je to rakusko ;-)
Obrázok užívateľa
iver

PredchádzajúciĎalší

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php