od strenk » Pia Okt 19, 2012 6:15 am
Konecne!Dufam,ze aj odpoved aj na moju otazku-problem.2 dni dozadu prisiel za mnou moj znamy a vasnivy zberatel z Rajca pochvalit sa svojimi poslednymi ulovkami,ale hlavne zistit,co je to?V utorok 16.10. totiz kupil komplet vyznamenani po tajomnikovi RKNV v Banskej Bystrici.Spomeniem Rad SNP 1tr.v etui,Za chrabrost,Valecny kriz 1939 atd.Bol medzi vyznamenaniami aj Rad Za svobodu Ceskoslovenska.Nebol vypukly,ako pozname z nasich zbierok,le plochy,cca 2x tak tazky.Material asi Ag,ale punce nebolo dobre vidiet,lebo dotycny si tam nacinoval sroubik na nosenie.Ten sa sai casom odlomil.Nositel vyznameni uz nie medzi zivymi viac ako 50 rokov,takze sa nedozvieme povod tohto radu-asi plakety,hoci mam informacie,ze tento rad sa drazil na Auree v bronzovom prevedeni,ale taketo nieco som este nevidel,preto som nevedel odpovedat,zrejme to bola plaketa v tvare hviezdy Radu.Mam v zbierke plakety priemerom cca 6 cm k medailam na stuhe 50.vyrocie SNP a 50.vyrocie ukoncenia 2.SV.Zberatelia urcite ich poznaju,ale myslim si,ze nepoznaju ich ako plakety.Plaketu k Zelezniciarskej medaili som vystavil na tomto fore.Kedze boli rozne plakety-mohla byt aj plaketa Odznaku CS.partyzan.Mam pohladnicu,ktoru poslal moj otec mojej mame z 1.sjazdu partizanov z 1946 roku.Tam su pamatne peciatky s temou Odznaku Cs.partyzana.