Pamiatky po jednom legionárovi

Pamiatky po jednom legionárovi

Poslaťod teodor » Str Feb 01, 2012 6:44 pm

Odoslané: Ut Jan 03, 2012 12:17 pm

V poslednej dobe sme veľmi často svedkami toho, že ľudia si históriu svojej rodiny nevážia a pamiatky na svojich predkov v tom lepšom prípade rozpredávajú - čo sa nedá predať, veľmi často končí nenávratne v kontajneroch či iným nemenej hanobnejším spôsobom. Preto je už pomaly žiaľ skôr výnimkou, ak sa nám pri štúdiu histórie našich predkov podarí zistiť kompletnejšie informácie, či dokonca nájsť konkrétne dokumenty a iné artefakty viažúce sa k tej ktorej osobe.

Pri návšteve našich známych padla reč aj na moju zberateľskú mániu a vrámci rozhovoru sa ma môj známy opýtal, či by ma zaujímali veci po jeho starom otcovi a či by som mu o ňom vedel na ich základe povedať niečo viac. S jeho láskavým dovolením sa s Vami môžem podeliť s tým čo my doniesol ukázať a zároveň poprosím skúsenejších kolegov o pomoc s identifikáciou niektorých dokumentov a určením niektorých jeho vyznamenaní, či doplnením akýchkoľvek ďalších informácii, ktoré mi ušli:

Obrázok

Pavel Višňovský

sa narodil 24. januára 1897 v Kostolnom, okres Myjava.
Podľa zachovaných dokumentov sa dozvedáme, že:

21. mája 1916 mu bolo ako korporalovi (desiatnikovi) 7. roty 33. československého pluku povolené nosiť odznak (???)

Obrázok

22. decembra 1917 vstúpil do československých légii v Taliansku (podľa potvrdenia z roku 1934)

Obrázok

Na fotografii má na uniforme stužky troch medailí, pričom tretí v v poradí je československý vojnový kríž:

Obrázok

Obrázok
foto: valka.cz

V máji 1919 (2? – žiaľ presný deň je na dekréte vydratý) mu bol udelený taliansky kríž za vojnové zásluhy (č.d.1730):

Obrázok

Obrázok
foto: wikipedia

Kríž založil taliansky kráľ Viktor Emanuel III. 19. januára 1918 a udeľoval sa príslušníkom ozbrojených síl, ktorí odslúžili minimálne rok v kontakte s nepriateľom a bola im udelená medaila za zranenie alebo získali iné vojnové zásluhy

k jeho pôsobeniu v Taliansku sa viažu aj ďalšie dva dokumenty, ktoré sa mi ale nepodarilo identifikovať:

Obrázok
Obrázok

31.decembra 1919 je riadne prepustený z legionárskeho vojska

8. februára 1925 sa zasnúbil v Bratislave s Paulou Černákovou
V tomto roku vstupuje aj do Združenia talianskych legionárov (preukaz č.34)

Obrázok

23. augusta 1946 mu je ako rotmajstrovi v zálohe udelená pamätná medaila Rádu Slovenského národného povstania „ na znak zásluh o obnovenie Československej republiky a oslobodenie Slovenského národa“ (V-912/46)

Obrázok

Obrázok
foto: valka.cz

31. decembra 1947 bol ako rotmajster v zálohe prepustený z brannej moci, dekrétom podpísaným veliteľom Vojenského útvaru 4633 v Nitre.

Obrázok

Z posledných dvoch dokumentov sa dá usudzovať, že sa aktívne zúčastnil aj SNP

V roku 1964 sa stáva členom Sväzu protifašistických bojovníkov (č. legitimácie C*2051)

Obrázok

A 29. augusta tohto roku mu je udelená Pamätná medaila pri príležitosti 20. výročia SNP (číslo matriky 105/164) - tá sa ako jediná zachovala

Obrázok

budem vďačný kolegom za akékoľvek doplňujúce informácie....
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Re: Pamiatky po jednom legionárovi

Poslaťod Altmann » Str Feb 01, 2012 6:45 pm

Odoslané: Ut Jan 03, 2012 2:50 pm

Vážení přátelé,

je to moc pěkný soubor památek, já doporučuji pozorně prohlédnout a nastudovat. Faleristika to je také učit se, učit se, učit se. (hergot nečekl to již někdo?)

Já děkuji za krásný požitek z prohlídky!
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod iver » Str Feb 01, 2012 6:46 pm

Odoslané: Ut Jan 03, 2012 3:28 pm

...Taliansko je pre mňa síce "španielska dedina", ale ten prvý taliansky dekrét bude k "odznaku za vojnové úsilie" (Distintivo per le fatiche di guerra), pričom bola určená len stužka (s tým, že samotné vyznamenanie bude zriadené po skončení vojny - Pamätná medaila na taliansko-rakúsku vojnu 1915-18, zriadená v 1920). Inak na tom dekréte nevidím dátum, len číslo dekrétu a deň (jeho zverejnenia?)... Inak dekrét mohol byť vyhotovený iba v období 3.júna 1918- cca marec 1919 - kedy 33.pluku légií velil tento "týpek". Pre tých čo o ňom nič nevedia môžem doporučiť knihu "V těžkých dobách - boje na Slovensku 1918-1919"...
Nemá to byť "istá odpoveď", po taliansky neviem ani nemám žiadnu literatúru k talianskej faleristike...
INDIVISIBILITER AC INSEPARABILITER
Obrázok užívateľa
iver

Bydlisko: Banská Bystrica, Horné Uhorsko (Slovensko), Zvolenská župa
sFs: pokladník

Poslaťod sefit » Str Feb 01, 2012 6:46 pm

Odoslané: Ut Jan 03, 2012 10:44 pm

Velmi pekne, tak lahko sa to nevidi.

O Taliansku toho viem tiez velmi malo, ale preluskal som nejake talianske fora. Taliansky volaco „zlomim“, ale popravde je to priserne, do CV by to vydalo maximalne na „pasivne“. :)

I. Tie dva dokumenty su poistenie. Je to poistenie pre vojakov, ktori sa aktivne zucastnili bojov na fronte. Fungovalo to tak, ze pri zaplateni relativne malej sumy sa rodina vojaka, ktory padol za vlast docakala aspon nejakeho odskodnenia. Vyplacane to mohlo byt okamzite po potvrdeni smrti a to tomu, kto bol v dokumente oznaceny za poberatel (vacsinou rodina – manzelka, otec, brat). Taktiez to vsak poberatel mohol ulozit a suma sa zvysila – po 15 az 20 rokoch. Bolo to odstupnovane podla hodnosti – 500 lir vojak (tam patrili aj kaprali, to bola hodnost, ktora sa dala dosiahnut do 3 mesiacov aktivnej sluzby), 1000 lir poddostojnik a 1500 lir dostojnik. Okrem toho ti vojaci ktori nemali moznost poberat po skonceni aktivnej sluzby ziadnu penziu (teda cudzinci – legionari) mali moznost uzavriet tzv. zmiesanu poistku a v pripade ich smrti dostali poberatelia 1000 lir. Tak isto tato suma bola vyplatena, ak umreli do 30 rokov od uzavretia poistenia. Po demobilizacii lagionari mohli za urcitych okolnosti prikrocit k vyplateniu tejto sumy, ale nie v hotovosti (je tam nieco o pracovnom nacini, velmi mi to nedavalo zmysel). Poberatelom pre pana Pavla Visnovskeho je pan Michal Visnovsky. Tomu by bol vyplatena poistna suma v pripade smrti pana Pavla.

Ten druhy dokument (nekompletny) je teda klasicke poistenie pre vojaka na 500 lir a ten prvy (kompletny) je tzv. „zmiesane“ poistenie na 1000 lir. Inak to co sa na tych forach pise...malo by to byt stale narokovatelne...no ale pan urcite do roku 1948 neumrel, takze je to bezpredmetne.

II. Panovi Visnovskemu bol priznany taliansky kríž za vojnové zásluhy 19 januara 1918, dekret bol vsak vystaveny v Bratislave 2? maja 1919.

Zhruba by to malo byt takto...ale bez zaruky. Ako som napisal, v talianskej pizzerii este „zamachrujem“, ale na hlbsiu debatu to nevyda. :D
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod teodor » Str Feb 01, 2012 6:48 pm

Odoslané: St Jan 04, 2012 5:06 am

super, aj tak dík :)

dokážeš ešte nejako prelúskať ten prvý dekrét? podľa googlu tam je, že mu je povolené nosiť odznak, ale nejako som sa nedozvedel aký.... a nakoniec je tam možno niečo úplne iné, lebo preklady z googlu nie sú často ktovie čo....
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod sefit » Str Feb 01, 2012 6:49 pm

Odoslané: St Jan 04, 2012 4:46 pm

takze...volny preklad (teda moj :D )

Kapralovi (desiatnikovi) Pavlovi Visnovskemu z 33. ceskoslovenskeho pluku, 7. roty je udelene vyznamenania zriadene Kralovskym dekretom z 21. maja 1916, A641.

Kralovsky dekret z 21. maja 1919, A641 je nariadenie krala Viktora Emanuela III na zriadenie pamatneho vyznamenania na Svetovu vojnu pre vsetkych vojakov ucastnych v bojoch. Ide de facto o obdobu nam znamej madarskej, rakuskej ci tyrolskej pamatnej vojnovej medaily. Jediny rozdiel je v tom, ze toto vyznamenia nie je klasicka medaila, ale len stuzka v narodnych farbach Talianska. Na stuzku sa este mohli umiestnit hviezdicky, ktore sa priznavali specialne na dekrete a kazda hviezdicka znamenala jeden rok v bojoch.

Obrázok Obrázok

este tak tri dekrety a pisem si "mierne pokrocily" :)
sefit

Poslaťod teodor » Str Feb 01, 2012 6:56 pm

Odoslané: St Jan 04, 2012 6:03 pm

myslíš túto?

Obrázok

ObrázokObrázok

tak sa nám to zamotáva..... to by znamenalo, že posledná stužka nie je československý vojnový kríž, ktorý majú "in natura" niektorí jeho spolubojovníci...

čo sú ale tie ostatné?

napríklad tú prvú stužku majú úplne všetci..... prikladám výrez fotky, kde sú jeho dvaja spolubojovníci. pričom sa zdá, že ten v pravo má úplne identickú sponu

Obrázok
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod iver » Str Feb 01, 2012 6:56 pm

Odoslané: St Jan 04, 2012 6:58 pm

..no stačilo by čítať všetky príspevky, o tej talianskej "stužke" som tam už písal... Tá stužka s tenkým bledým pásikom v strede (kedže ho majú ako "francúzi" tak aj "taliani") bude ČSR - Československá revolučná medaila myslím....
INDIVISIBILITER AC INSEPARABILITER
Obrázok užívateľa
iver

Bydlisko: Banská Bystrica, Horné Uhorsko (Slovensko), Zvolenská župa
sFs: pokladník

Poslaťod sefit » Str Feb 01, 2012 6:57 pm

Odoslané: St Jan 04, 2012 10:48 pm

ten dekret som prelozil, aspon si to myslim, spravne. Je tam 5 slov v jednoduchom sklonovani, to by dala aj opica zo ZOO v Bojniciach. :D Podla mna na tej zvacsenej fotke to ma ten vojak sediaci pri dostojnikovi napravo ako uplne poslednu stuzku opat napravo. Podla toho co som sa o tejto dekoracii docital, nebola to klasicka mediala, iba stuzka. Toto by bolo potrebne preverit, ale viacere zdroje mi to takto potvrdili. Inak tato stuzka by mala byt priznavana az po ukonceni vojny...ten dekret neobsahuje na reverze nic, nejaku dalsiu informaciu?
Stotoznujem sa s tym co napisal kolega Iver.
sefit

Poslaťod teodor » Str Feb 01, 2012 6:58 pm

Odoslané: Št Jan 05, 2012 6:31 am

no veď tak to napísal kolega iver - v máji 1916 bola zriadená iba stužka s tým, že medaila k nej bude vydaná po vojne. Mala by to byť tá, ktorej fotky som priložil "Pamätná medaila na vojnu proti Rakúsku 1915-1918". Stuha sedí
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Ďalší

Späť na volná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Not able to open ./cache/data_global.php