V poslednej dobe sme veľmi často svedkami toho, že ľudia si históriu svojej rodiny nevážia a pamiatky na svojich predkov v tom lepšom prípade rozpredávajú - čo sa nedá predať, veľmi často končí nenávratne v kontajneroch či iným nemenej hanobnejším spôsobom. Preto je už pomaly žiaľ skôr výnimkou, ak sa nám pri štúdiu histórie našich predkov podarí zistiť kompletnejšie informácie, či dokonca nájsť konkrétne dokumenty a iné artefakty viažúce sa k tej ktorej osobe.
Pri návšteve našich známych padla reč aj na moju zberateľskú mániu a vrámci rozhovoru sa ma môj známy opýtal, či by ma zaujímali veci po jeho starom otcovi a či by som mu o ňom vedel na ich základe povedať niečo viac. S jeho láskavým dovolením sa s Vami môžem podeliť s tým čo my doniesol ukázať a zároveň poprosím skúsenejších kolegov o pomoc s identifikáciou niektorých dokumentov a určením niektorých jeho vyznamenaní, či doplnením akýchkoľvek ďalších informácii, ktoré mi ušli:
Pavel Višňovský
sa narodil 24. januára 1897 v Kostolnom, okres Myjava.
Podľa zachovaných dokumentov sa dozvedáme, že:
21. mája 1916 mu bolo ako korporalovi (desiatnikovi) 7. roty 33. československého pluku povolené nosiť odznak (???)
22. decembra 1917 vstúpil do československých légii v Taliansku (podľa potvrdenia z roku 1934)
Na fotografii má na uniforme stužky troch medailí, pričom tretí v v poradí je československý vojnový kríž:

foto: valka.cz
V máji 1919 (2? – žiaľ presný deň je na dekréte vydratý) mu bol udelený taliansky kríž za vojnové zásluhy (č.d.1730):
foto: wikipedia
Kríž založil taliansky kráľ Viktor Emanuel III. 19. januára 1918 a udeľoval sa príslušníkom ozbrojených síl, ktorí odslúžili minimálne rok v kontakte s nepriateľom a bola im udelená medaila za zranenie alebo získali iné vojnové zásluhy
k jeho pôsobeniu v Taliansku sa viažu aj ďalšie dva dokumenty, ktoré sa mi ale nepodarilo identifikovať:
31.decembra 1919 je riadne prepustený z legionárskeho vojska
8. februára 1925 sa zasnúbil v Bratislave s Paulou Černákovou
V tomto roku vstupuje aj do Združenia talianskych legionárov (preukaz č.34)
23. augusta 1946 mu je ako rotmajstrovi v zálohe udelená pamätná medaila Rádu Slovenského národného povstania „ na znak zásluh o obnovenie Československej republiky a oslobodenie Slovenského národa“ (V-912/46)

foto: valka.cz
31. decembra 1947 bol ako rotmajster v zálohe prepustený z brannej moci, dekrétom podpísaným veliteľom Vojenského útvaru 4633 v Nitre.
Z posledných dvoch dokumentov sa dá usudzovať, že sa aktívne zúčastnil aj SNP
V roku 1964 sa stáva členom Sväzu protifašistických bojovníkov (č. legitimácie C*2051)
A 29. augusta tohto roku mu je udelená Pamätná medaila pri príležitosti 20. výročia SNP (číslo matriky 105/164) - tá sa ako jediná zachovala
budem vďačný kolegom za akékoľvek doplňujúce informácie....