Čestný odznak Za záchranu bojového praporu

Poslaťod Altmann » Ned Máj 27, 2012 6:05 am

Нагръден знак “За спасяване на знаме”

Odznak byl založen krátce po ukončení světové války 1915-1918 rozhodnutím ministra obrany, personálním rozkazem ze dne 30. března roku 1922.

V tomto rozkazů ministra obrany, které lze považovat za statut dekorace bylo přesně vymezeno a specifikováno komu lze odznak udělit. Byl určen všem bojovníkům bez rozdílů hodnosti, tedy vojínům, poddůstojníkům a důstojníkům Bulharské armády, kteří bojovali ve Velké válce 1915-1918, kdy Bulharská armáda stála pevně po boku Německa, Rakouska-Uherska a Turecka proti Srbsku. Z tohoto nařízení vyplývá,že odznak byl jednotný a uděloval se jen v základním provedení.

POPIS ODZNAKU:

Odznak je zhotovený z obecného kovu, postříbřený a částečně smaltovaný. Velikost odznaku, který má tvar elipsy je 50 x 70 mm. Při okraji odznaku je věnec z vavřínových listů, který je v horní části převýšen carskou korunou. Pod korunou je štítek s nápisem:

1915-1918
ZA ZÁCHRANU PRAPORU
- pod nápisem je heraldický bulharský lev

Ve střední části odznaku jsou dvě, zkřížené vojenské standarty, které jsou v některých případech smaltované.

V dolní části odznaku je upevněn menší kříž vyznamenání ZA STATEČNOST.

Odznak je jednostranný a k uniformě se upevňoval pomocí spony, případně šroubu s maticí.

Poznámka :
Děkuji panu Mgr. Strenkovi za pomoc s překladem.

Literatura :
Prince Dimitri Romanoff: The Orders, Medals and History of the Kingdom of Bulgaria
David Danner - Kingdom of Bulgaria
Sven Vik - World Orders and Medals: Bulharka
Prílohy
1829119_0.jpg
1829119_0.jpg (31.91 KiB) Zobrazené 3099 krát
1283745020_1[1].jpg
1283745020_1[1].jpg (33.64 KiB) Zobrazené 3355 krát
Naposledy upravil Altmann dňa Pia Sep 19, 2014 5:33 pm, celkovo upravené 2
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Čestný odznak Za záchranu bojového praporu

Poslaťod Altmann » Pon Máj 28, 2012 12:27 pm

Vážení přátelé,

tento a další malý článeček jsem napsal pro Vaše poučení a radost, doufal jsem,že někteří z Vás něco připíši, doplní, napíši svůj názor. Bohužel mnozí a mezi nimi i můj dobrý kamatrád věnuji pozornost jen nepřesnému překladu s tím,kde jsem vzal to slovo bojový. Logicky,(snad) jako autor mám právo psát své myšlenky volně a protože v jazyce českém mohou mít prapor i zedníci při dokončení stavby, přidal jsem slovo "BOJOVÝ". Nevím a nechápu co se děje, ale pokud někomu mé psdaní vadí (tak jako tomu bylo na valce) nechť to zde uvede, já přestanu psát a bude klídek? Doufale jsem,že zde nám jde opravdu o faleristiku a nikolive o osobní řevnivost.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Re: Čestný odznak Za záchranu bojového praporu

Poslaťod strenk » Pon Máj 28, 2012 12:48 pm

Vazeny kolega Altmann,pisem za seba,ale mozno vyjadrim aj myslienky ostatnych kolegov.Vsetky Vase prispevky citam a citaju aj mnohi,ale tazko na ne reagovat faktickymi poznamkami-nakolko sa niekedy zmienujte o veciach,ktore som ani ja ,ani mnohi z nas nemame,ba dokonca ,ani sme ich nazivo nevideli.Ako sam spominate-tvorite faleristicku kniznicu.Tato zakladna udajov je velmi zaujimava,ale k mnohym prispevkom naozaj niet co dodat z dovodov vyse uvedenych.Ak budem mat viac casu-stvorim aj ja mozno nie tak zaujimave ako Vy temy,ale predsa len temy. :)Je jasne,ze sa jedna o odznak vojnovy alebo vojensky,takze Vasa uprava na Bojovu zastavu namiesto len Zastavu sa mi zda vhodna. :)
strenk

Späť na dekorácie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php